TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια

Ο Δορυφόρος Sentinel-2 πάνω από την Πάτρα – Η ανάπτυξη των δορυφορικών προιόντων

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ο δορυφόρος παρατήρησης της Γης Sentinel-2B, που αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), με την μεγάλη έγχρωμη πολυφασματική κάμερα που διαθέτει , αποκτά τεράστιες δυνατότητες επιτήρησης του περιβάλλοντος του πλανήτη μας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος».

Μετά τις έντονες   βροχοπτώσεις της  13ης Δεκεμβρίου 2020 ο δορυφόρος βρέθηκε πάνω απο την Πάτρα στις 14 Δεκεμβρίου 2020 και κατέγραψε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας της θάλασσας από τις απορροές χειμάρρων-ποταμών, κυρίως του Γλαύκου και του Χάραδρου.

Στις εκβολές του Γλαύκου ποταμού 14-12-2020 

Στις εκβολές του Χάραδρου ποταμού 14-12-2020 

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ SENTINEL 2 ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η Ευρωπαική Εταιρεία Διαστήματος θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του Copernicus συνολικά  με  6  φιλόδοξα προγράμματα επιτήρησης της Γης .

  1. Το ROSE-L ( L-band Synthetic Aperture Radar) θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της διαχείρισης των δασών, για την παρακολούθηση της βροχής και της υγρασίας του εδάφους και για τη διάκριση των τύπων καλλιεργειών για τη γεωργία ακριβείας και την ασφάλεια των τροφίμων. Επιπλέον, η αποστολή θα συμβάλει στην παρακολούθηση των πολικών φύλλων πάγου και των πάγων , καθώς και την έκταση θαλάσσιου πάγου στην πολική περιοχή .
  2. LSTM: (Copernicus Land Surface Temperature Monitoring)  Η αποστολή προσθέσει έναν αισθητήρα θερμικής υπέρυθρης ακτινοβολίας υψηλής χωρικής-χρονικής ανάλυσης για να παρέχει παρατηρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της γης. Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της γης και η προκύπτουσα εξατμοδιαπνοή είναι βασικές μεταβλητές για την κατανόηση και την απόκριση στην κλιματική μεταβλητότητα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων για γεωργική παραγωγή, την πρόβλεψη ξηρασίας και επίσης την αντιμετώπιση της υποβάθμισης της γης, των φυσικών κινδύνων όπως πυρκαγιές και ηφαίστεια, παράκτια και εσωτερικά ύδατα διαχείριση, καθώς και αστικά θέματα νησιωτικής θερμότητας.
  3. CRISTAL: (Copernicus Polar Ice and Snow Topography Altimeter) Το CRISTAL θα διαθέτει ένα ραντάρ διπλής συχνότητας και ένα ραδιόμετρο μικροκυμάτων για τη μέτρηση και την παρακολούθηση του πάχους του θαλάσσιου πάγου και του υπερκείμενου βάθους χιονιού. Θα μετρήσει και θα παρακολουθεί τις αλλαγές στο ύψος των φύλλων πάγου και των παγετώνων σε όλο τον κόσμο.
  4. CO2M: (Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide Monitoring)  Η αποστολή CO2M θα φέρει ένα φασματόμετρο υπερύθρων και βραχυκυμάτων υπερύθρων για τη μέτρηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και ο κύριος ανάδοχος της αποστολής είναι η εταιρεία ΟΗΒ (Γερμανία).  η  . Αυτές οι μετρήσεις θα μειώσουν τις τρέχουσες αβεβαιότητες στις εκτιμήσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων σε εθνικές και περιφερειακές κλίμακες. θα παρείχε στην ΕΕ μια μοναδική και ανεξάρτητη πηγή πληροφοριών για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων πολιτικής και για τον εντοπισμό των επιπτώσεών τους στην απονάνθρακα στην Ευρώπη και την επίτευξη των εθνικών στόχων μείωσης των εκπομπών.
  5. CIMR: (Copernicus Imaging Microwave Radiometer) Η αποστολή CIMR με κύριο ανάδοχο την Thales Alenia Space, μετέχει η OHB Hellas που είναι μέρος του consortium ως subcontractor της OHB Italia. Ο δορυφόρος θα φέρει ένα ραδιομέτρο μικροκυμάτων πολλαπλών συχνοτήτων σάρωσης ευρείας βάσης για να παρέχει παρατηρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, της συγκέντρωσης θαλάσσιου πάγου και της αλατότητας στην επιφάνεια της θάλασσας.
  6. CHIME: (Copernicus Hyperspectral Imaging Mission) Η αποστολή θα συμπληρώσει το Copernicus Sentinel-2 για εφαρμογές χαρτογράφησης κάλυψης της Γης . Στο πρόγραμμα CHIME κύριος ανάδοχος είναι η Thales Alenia Space και η ΟΗΒ θα συμμετέχει ως instrument – payload provider.Η αποστολή θα υποστηριχτεί από την OHB System AG, θυγατρική του ομίλου τεχνολογίας και διαστημικής τεχνολογίας OHB SE στο πλαίσιο αυτής της υπεργολαβίας από την Thales Alenia Space με συνολική αξία της σύμβασης για την OHB στα 259 εκατομμύρια ευρώ. Το  CHIME είναι μια αποστολή που αποσκοπεί στη συμπλήρωση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής από το Copernicus Sentinel-2 με λεπτομερείς αναλύσεις της επιφάνειας της Γηςλ. Για το σκοπό αυτό, τα όργανα των δορυφόρων CHIME αποτελούνται από φασματόμετρα απεικόνισης που λειτουργούν στην περιοχή από το ορατό φως έως τα υπέρυθρα βραχέα κύματα  (400 έως 2.500 nm).  Με τέτοια όργανα, μπορεί να καταγραφεί ένα συνεχές φάσμα και έτσι να δημιουργηθεί ένα είδος «φασματικού δακτυλικού αποτυπώματος» . Με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα ανιχνεύονται διαφορετικοί τύποι βλάστησης και διαφορετικές ιδιότητες του εδάφους με βάση τη χαρακτηριστική τους ιδιότητα απορρόφησης και ανάκλασης. Είναι επίσης δυνατή η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας της βλάστησης. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης των φυσικών πόρων και της αειφόρου γεωργίας. Κύριο επίκεντρο θα είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για τον πληθυσμό και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Σημειώνουμε ότι η εταιρεία OHB διαθέτει γραφεία και στην Ελλάδα .

Τα όργανα για το CHIME αναπτύσσονται και κατασκευάζονται από την OHB System AG στο Oberpfaffenhofen κοντά στο Μόναχο στη Βαυαρία. Ως κύριος ανάδοχος για το CHIME, η OHB System AG θα συντονίζει μια ομάδα περαιτέρω ευρωπαϊκών εταιρειών. Η εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου CHIME έχει προγραμματιστεί για το 2028 και η θυγατρική της ΟΗΒ στην Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος της CIMR αποστολής. H δεκαετία που διανύουμε θα φέρει πολλά εργαλεία για επιτήρηση της επιφάνειας της Γης με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων μας

Θοδωρής Ν. Κολυδάς

Visited 28 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *