TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία

Η επιστροφή του Hayabusa 2 απ’ το “Παλάτι του Δράκοντα”

H Ιαπωνική Διαστημική Εταιρεία JAXA έχει πλέον στα εργαστήριά της εδώ και λίγες ημέρες μια κάψουλα βάρους 16 κιλών που περιέχει δείγματα από αστεροειδή. Η κάψουλα προσγειώθηκε στο εσωτερικό της Αυστραλίας μετά από μια εξαετή αποστολή κόστους 250 εκατομμυρίων δολαρίων του Hayabusa 2 , του οχήματος το οποίο εστάλη για να πάρει δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu. Οι επιστήμονες θα μελετήσουν τώρα το περιεχόμενο της κάψουλας για να μάθουν σχετικά με την προέλευση της οργανικής ύλης και του νερού του αστεροειδούς και το πώς πώς σχετίζονται αυτά τα στοιχεία με τη ζωή και το νερό των ωκεανών στη Γη.

Το Hayabusa 2 είναι το διάδοχο του αυθεντικού σκάφους Hayabusa της Ιαπωνίας, το οποίο επέστρεψε με τα πρώτα δείγματα από τον αστεροειδή το 2010  Η δεύτερη αποστολή επιστροφής δείγματος αστεροειδών ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 2014 από το Διαστημικό Κέντρο Tanegashima στην Ιαπωνία.

Ο  Ryugu είνια ένας αστεροειδής σχεδόν σφαιρικός ,  πλούσιος σε άνθρακα, διαμέτρου 920 μέτρων και θεωρείται ότι περιέχει οργανική ύλη και ενυδατωμένα μέταλλα. Ελπίζουν όλοι ότι αυτό θα ρίξει φως στο πώς σχηματίστηκε το ηλιακό σύστημα και πώς το νερό ήρθε στη Γη μας. Το ιαπωνικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Χαγιαμπούσα 2, που ξεκίνησε από τη Γη τον Δεκέμβριο του 2014, έφθασε με επιτυχία στον Ριούγκου στις 27 Ιουνίου 2018

Ο αστεροειδής πήρε το όνομα «Ριούγκου», που σημαίνει «Παλάτι του Δράκοντα» στην ιαπωνική γλώσσα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2015 (Minor Planet Circular 95804), όταν ήταν γνωστό ότι αποτελούσε τον στόχο της διαστημικής αποστολής Χαγιαμπούσα 2.

Στον σχετικό ιαπωνικό λαϊκό μύθο (παραμύθι), το Ριούγκου ήταν ένα μαγικό υποβρύχιο ανάκτορο, στο οποίο ταξίδεψε ο ψαράς Ουρασίμα Τάρο πάνω στη ράχη μιας θαλάσσιας χελώνας και όταν επέστρεψε έφερε μαζί του ένα κουτί με μυστικά, ακριβώς όπως το Χαγιαμπούσα 2 θα επιστρέψει μία κάψουλα με δείγματα του αστεροειδή.

Οι πρώτες εικόνες του Ριούγκου που έλαβε το Χαγιαμπούσα 2 πλησιάζοντας ήταν από απόσταση 700 χιλιομέτρων και δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 14 Ιουνίου 2018. Δείχνουν ένα σώμα με σχήμα διαμαντιού και επιβεβαιώνουν την ανάδρομη περιστροφή του με περίοδο 7 ώρες 37 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα. Στο διάστημα 17-18 Ιουνίου 2018, το διαστημόπλοιο πλησίασε τον αστεροειδή από τα 330 χλμ. στα 240 χλμ. και έλαβε μία σειρά πρόσθετων εικόνων. Η αρχική αποστολή Hayabusa κατάφερε μόνο να ξύσει την επιφάνεια του αστεροειδούς Itokawa φέρνοντας πίσω μικροσκοπικούς κόκκους βράχου. Το Hayabusa 2 αντ ‘αυτού απελευθέρωσε ένα κρουστικό όργανο βάρος 2 κιλών μήνες πριν αγγίξει τον αστεροειδή και έτσι κατάφερε να πάρει τα δείγματα αυτά τον Νοέμβριο του 2019. Το κρουστικό εκκρεμές έπληξε την επιφάνεια του αστεροειδούς και έκανε έναν μικρό κρατήρα διαμέτρου αρκετών μέτρων, επιτρέποντας την έκθεση του φρέσκου υλικού .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Ο αστεροειδής, αν και έχει φασματικό τύπο Cg (ανθρακούχο), περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες από νικέλιο, σίδηρο, κοβάλτιο, νερό, άζωτο, υδρογόνο και αμμωνία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Asterank, αν ο άνθρωπος εκμεταλλευόταν όλα τα ορυκτά συστατικά του Ριούγκου, η αξία τους θα ήταν περί τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια

Μετά τη συλλογή δειγμάτων, ο Hayabusa 2 κατευθύνθηκε πίσω τον Νοέμβριο του 2019, απελευθερώνοντας την κάψουλα από υψόμετρο περίπου 200 km στις 5 Νοεμβρίου 2020 και επέστρεψε στη Γη μέ αλεξίπτωτο .Στη συνέχεια, η κάψουλα μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία από το αεροδρόμιο Woomera, όπου θα παραδοθεί στο ερευνητικό κέντρο JAXA για περαιτέρω ανάλυση.

Visited 9 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *