TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια Προγνώσεις

Ποιές είναι οι κανονικές τιμές βροχής και θερμοκρασιών του Δεκεμβρίου

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο υετός, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία , αποτελούν τα δύο κυριότερα μετεωρολογικά φαινόμενα για τα οποία αναφερόμαστε πολύ συχνά στις προγνώσεις μας .Τα στοιχεία αυτά είναι τόσο σημαντικά, ώστε η γνώση μόνο των δύο αυτών φαινομένων, μπορούν να μας βοηθήσουν να εξάγουμε ακριβή συμπεράσματα για το κλίμα μιας περιοχής, ενω μας δίνουν παράλληλα και το στίγμα του καιρού στις μεσοπρόθεσμες προγνώσεις . Βέβαια η βροχόπτωση είναι ένα εξαιρετικά ‘πολύπλοκο’ και –κυρίως– ιδιαίτερα μεταβλητο μετεωρολογικό φαινόμενο , ενώ η θερμοκρασία ακολουθεί λίγο-πολύ μια συγκεκριμένη ημερήσια, μηνιαία και ετήσια πορεία. Είναι τέτοια η φύση του φαινομένου του υετού που ευνοεί τη μεταβλητότητά του.

Στην ΕΜΥ πρίν από λίγα χρόνια παρουσιάσαμε έναν Κλιματικό Άτλαντα , ο οποίος βασίζεται σε ομογενοποιημένες χρονοσειρές της  μέσης μηνιαίας, μέγιστης μηνιαίας και ελάχιστης μηνιαίας θερμοκρασίας, στην μηνιαία αθροιστική βροχόπτωση και στη  μέση μηνιαία διάρκεια ηλιοφάνειας. Μπορείτε να έχετε ακόμη και σε κάθε σημείο πλήρη απεικόνιση των κλιματικών αυτών των δεδομένων όταν πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί και βρεθείτε στο περιβάλλον πλοήγησης του Χάρτη.

Ο ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΕΜΥ 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Τον Δεκέμβριο αλλά και τον Νοέμβριο το μέσο μέγιστο μηνιαίο ύψος υετού υπερβαίνει τα 300 mm και παρατηρείται κυρίως στις κορυφές της Πίνδου, σε αυτές της κεντρικής Πελοποννήσου και στις κορυφές των οροσειρών της Κρήτης. Σημειώνεται ότι το ύψος υετού είναι υψηλότερο το Νοέμβριο συγκριτικά με το Δεκέμβριο στα νησιά του Ιονίου και στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος (π.χ. Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία). Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών μηνών, το χαμηλότερο μέσο μηνιαίο ύψος υετού κυμαίνεται από 21 έως 30 mm, κυρίως στην πεδιάδα των Σερρών (βορειοανατολική Μακεδονία) και το Δεκέμβριο, πάλι στην πεδιάδα των Σερρών αλλά και στις πεδιάδες της δυτικής Μακεδονίας.

Πίνακας Μέσων Μηνιαίων Τιμών σε επιλεγμένους σταθμούς στην Ελλάδα

Η χαμηλότερη μέση ελάχιστη ετήσια θερμοκρασία είναι μικρότερη των 2°C και παρατηρείται στις κορυφές της οροσειράς της Πίνδου, στην κορυφή του Ολύμπου, στις κορυφές της οροσειράς της Ροδόπης, στις κορυφές ορέων της Μακεδονίας (π.χ. Γράμμος, Βαρνούς, Βόρας, Φαλακρό), και στην κορυφή του Παρνασσού. Η μέγιστη μέση ελάχιστη ετήσια θερμοκρασία είναι 17°C και παρατηρείται στις ακτές της Κρήτης, τη Ρόδο, σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα.

Όταν σας αναφέρουμε για Κανονικές Τιμές  για τις διάφορες παραμέτρους (θερμοκρασία,υετό κ.λπ.) εννοούμε οτι ορίζονται οι τιμές που υπολογίζονται ως μέσες τιμές της παραμέτρου για 30 χρόνια. Αυτές οι κανονικές τιμές χρησιμοποιούνται σαν βάση αναφοράς και αντιπροσωπεύουν τη μέση κατάσταση. Είναι δυνατόν να ορισθούν σε επίπεδα δεκαημέρου, μήνα, εποχής ή και έτους και επιτρέπουν τη σύγκριση της τάσης ενός δεκαημέρου, ενός μήνα ή ενός έτους ως: δεκαήμερο πολύ βροχερό, χειμώνας ήπιος, μήνας Αύγουστος δροσερός, έτος ελλειμματικό σε υετό κ.λπ.

Στη στατιστική υπάρχει ένα μέγεθος που ονομάζεται “τυπική απόκλιση”  (σ) και αποτελεί ένα μέγεθος που μας δείχνει πόσο μακριά βρισκόμαστε από αυτή την μέση τιμή. Οι τυπικές αποκλίσεις για την θερμοκρασία σε διάφορες περιοχές περίπου έχουν τιμές  γύρω στο 2 . Αν λοιπόν σε κάποια πρόγνωση βρεθούμε 2 η 3 φορές πάνω από την τυπική απόκλιση (2σ ή 3σ)  δηλαδή 4 ή 6 βαθμούς πάνω,  τότε λέμε ότι βρισκόμαστε αντίστοιχα σε υψηλά ή πολύ υψηλα επίπεδα για την εποχή . Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που βρισκόμαστε σε χαμηλά η πολύ χαμηλά επίπεδα . Για την βροχή δεν ισχύει το ίδιο σκεπτικό καθώς η βροχή είναι ένα μέγεθος που δεν ακολουθεί αυτή την κατανομή . Πολλές φορές συμβαίνει σε περιπτώσεις έντονων φαινομένων να έχουμε βροχόπτωση που να υπερβαίνει 3’η 4 φορές την βροχόπτωση όλου του μήνα , σε ένα μόνο 24ωρο

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν αντληθεί από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ με τα κλιματολογικά δεδομένα για όλους τους μήνες

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για το πρώτο 10ημερο του μήνα το οποίο θα είναι υετοφόρο σε πολλές περιοχές της χώρας με κανονικές θερμοκρασίες

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.