TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια

Δορυφορικό “Οδοιπορικό” μετά την κακοκαιρία στην Κρήτη

Άνοιξε σήμερα ο καιρός κυρίως στη Νότια Κρήτη και έτσι με την βοήθεια του δορυφόρου Sentinel 2- L2A που βρέθηκε πάνω από το νησί,  μας δόθηκε η δυνατότητα να καταγράψουμε  ορισμένες χαρακτηριστικές φωτογραφίες . Δεν θα πούμε πολλά λόγια και θα αφήσουμε τις φωτογραφίες να “μιλήσουν”  καλύτερα.

O δορυφόρος κατέγραψε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας της θάλασσας από τις απορροές χειμάρρων, αλλά ακόμη και τις περιοχές που βρίσκεται φυτοπλαγκτόν . Στην πρώτη χαρακτηριστική φωτογραφία, διακρίνουμε το χώμα από τα νερά που έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στη Σούδα  και συγκεκριμένα στην περιοχή Καλάμι . Στο πάνω μέρος της εικόνας διακρίνεται το αεροδρόμιο .

Η επόμενη δορυφορική φωτογραφία αφορά και πάλι τον νομό Χανίων και έχει εστιαστεί πάνω απο το Ελαφονήσι, όπου διακρίνεται το φυτοπλαγκτόν της θάλασσας με το ανοιχτό θαλασσί χρώμα.

Ο δορυφόρος Sentinel έχει βάρος 1,1 τόνους , διαθέτει μια μεγάλη έγχρωμη πολυφασματική κάμερα με οπτικό πεδίο 290 χιλιομέτρων (στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα), καθώς και άλλα όργανα παρατήρησης υψηλής ανάλυσης, τα οποία επεκτείνουν κατά πολύ τις δυνατότητες επιτήρησης του περιβάλλοντος του πλανήτη μας, στο πλαίσιο του φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος» Ο Sentinel-2A και Sentinel-2B από κοινού καλύπτουν όλες τις επιφάνειες της ξηράς, τα μεγάλα νησιά και τα ύδατα που περιλαμβάνονται ανάμεσα στα γεωγραφικά πλάτη των 84 μοιρών νότια και 84 μοιρών βόρεια.

Αν πάμε λίγο ανατολικότερα στα Γλυκά Νερά στα Σφακιά,  θα δούμε και πάλι το χώμα που έχει παρασυρθεί και διακρίνεται μέσα στη θάλασσα . Σημειώνουμε οτι με τις μεγάλες δυνατότητες των δορυφόρων μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση των γεωργικών καλλιεργειών και των αστικών χρήσεων γης, η επιτήρηση των δασών και εν γένει της βιοποικιλότητας, η ανίχνευση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στις λίμνες και στις παράκτιες περιοχές, η καταγραφή των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, ηφαίστεια, κατολισθήσεις κ.α.)

Συνεχίζοντας το “οδοιπορικό μας πάμε προς τον Πλακιά , ενω διακρίνεται στην παρακάτω εικόνα και η Νήσος  Παξιμάδα στο κάτω μέρος του χάρτη που ακολουθεί.

Με κατάλληλη εστίαση στο πάνω μέρος της παραπάνω εικόνας έχουμε την δυνατότητα να δούμε πεντακάθαρα τις απορροές των χειμάρρων μέσα στη θάλασσα . Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό .

Ανάλογη κατάσταση εμφανίζεται και στο Τυμπάκι .

Κλείνουμε αυτή την σύντομη φωτογραφική επισκόπηση σημειώνοντας ότι τα δεδομένα των νέων και καινοτόμων δορυφορικών συστημάτων των δορυφόρων Sentinel (  Sentinel-1 και Sentinel-2)  και τα παραγόμενα με την επεξεργασία προϊόντα, αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων για τα επόμενα χρόνια για την μελέτη, χαρτογράφηση και προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα του Sentinel-1 είναι ιδανικά στην χαρτογράφηση πλημμύρας, ιδιαίτερα σε συνθήκες νεφοκάλυψης, όπου τα οπτικά δεδομένα δεν μπορούν να παρέχουν ακριβή δεδομένα. Ο Sentinel-2 είναι ιδανικός για την χαρτογράφηση της χρήσης/κάλυψης γης και παράκτιων περιοχών και γενικότερα περιβαλλοντικών και γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών μιας περιοχής.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε ένα άλλο  σημερινό μου άρθρο που δείχνει με ποιό τρόπο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες των δορυφόρων για να υπολογίσουμε τα ύψη βροχής με τα σύγχρονα όργανα που διαθέτουν.

Θοδωρής Ν. Κολυδάς

Visited 18 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *