TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Ξέρετε οτι σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου 2006 είχαμε την χαμηλότερη θερμοκρασία από το 1897 !

Μεγάλη κακοκαιρία επικράτησε σαν σήμερα σε όλη τη χώρα , το πυκνό χιόνι έπεφτε από το πρωί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, προκάλεσε υλικές ζημιές και δημιούργησε προβλήματα στη συγκοινωνία. Στο Νευροκόπι Δράμας, στα ορεινά της Θράκης, στην Κατάρα, στο Πήλιο, στην ορεινή Αρκαδία, στον Παρνασσό, ακόμα και στην Πάρνηθα, χιόνιζε σχεδόν όλη τη μέρα.Παράλληλα στις 4/11/2001 είχαμε πλημμύρες στην Αττική από ισχυρές καταιγίδες με 4 νεκρούς σε όλη τη χώρα.

Μια γυναίκα 46 ετών, στα Λεχαινά Ηλείας και ένας μοναχός έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας που έπλξηξε τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και τσουχτερό κρύο καθώς είχαμε  απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Δεκάδες χωριά ήταν αποκλεισμένα ενώ δεν έλειψαν τα προβλήματα στις οδικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες. Το πυκνό χιόνι έπεφτε από το πρωί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, προκάλεσε υλικές ζημιές και δημιούργησε προβλήματα στη συγκοινωνία. Στο Νευροκόπι Δράμας, στα ορεινά της Θράκης, στην Κατάρα, στο Πήλιο, στην ορεινή Αρκαδία, στον Παρνασσό, ακόμα και στην Πάρνηθα, χιόνιζε σχεδόν όλη τη μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό οτι στον σταθμό του Ελληνικού το βράδυ της 4ης προς 5 Νοεμβρίου είχαμε καταιγίδες που κράτησαν πάνω από 5 ώρες . Το θέμα με τις  ευρείες καταστροφές αλλά και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών  πήρε  πολιτικές διαστάσεις και κατατέθηκε ερώτημα στη Βουλή όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ των Νέων

Γεγονός είναι οτι τότε στις 4 και 5 Νοεμβρίου σημειώθηκαν 27 και 97 mm βροχής στο Ελληνικό αντίστοιχα , τα περισσότερα κατά την διάρκεια της νύχτας. Η διάταξη των συστημάτων ήταν τέτοια που όλοι γνωρίζουμε οτι δημιουργεί μεγάλες συγκλίσεις και πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα με το πέρασμα το χαμηλού ανατολικότερα ο συνδυασμός αυτός έφερε πολύ κρύο και θυελλώδεις ανέμους .

Ένας ανάλογος πρώιμος χιονιάς σημειώθηκε λίγα χρόνια αργότερα όταν το 2006,  στις 4 Νοεμβρίου  σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία 8°C στο Θησείο, η χαμηλότερη τιμή για το μήνα Νοέμβριο από το 1897 (!) . Την ίδια μέγιστη θερμοκρασία είχε και ο σταθμός της Ελευσίνας  με ελάχιστη τιμή τους 3 βαθμούς Κελσίου . Ασθενείς χιονοπτώσεις τότε σημειώθηκαν μέχρι και τα πεδινά της κεντρικής χώρας και τα ορεινά των Κυκλάδων.

Για τους φίλους,  λάτρεις των στατιστικών , παραθέτουμε μια αναλυτική θερμοκρασιακή κατάσταση που επικρατούσε σαν σήμερα σε όλη τη χώρα το 2006, για τις “απαραίτητες” στατιστικές και κλιματολογικές συγκρίσεις .

Visited 141 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *