TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Η καταιγίδα της Αττικής στις 28 Οκτωβρίου 2020

Μεγάλη ραγδαιότητα είχε η σημερινή καταιγίδα στο λεκανοπέδιο προκαλώντας βροχή κατά μέσο όρο περί τα 20 mm μόνο σε ένα τέταρτο της ώρας .  Ευτυχώς , δεν δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα .

Συνολικά πάνω από την Αττική πέρασαν 3 διαδοχικές διαταραχές τις οποίες θα τις παρακολουθήσουμε στο βίντεο που ακολουθεί  με την απεικόνισή  τους μέσω των εικόνων του ραντάρ .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Η πρώτη διαταραχη πέρασε χωρίς να προκαλέσει σημαντικές βροχοπτώσεις . Μας “χάρισε” όμως ενα όμορφο Shelf Cloud όπως σημειώνει το meteo.gr σε ανάρτησή του στις 11 το πρωί .

Στο βάθος της φωτογραφίας διακρίνεται αυτό το νέφος το οποίο πάντοτε ηγείται καταιγίδων με ισχυρά, συνήθως υγρά, και ψυχρά καθοδικά ρεύματα που κατευθύνονται πρός τα κάτω,  συναντούν το έδαφος και κατευθυνόμενα προς τα εμπρός με ορμή, ανυψώνουν τον προϋπάρχοντα θερμό και υγρό αέρα. Ο υγρός αέρας  ανυψούμενος ταχύτατα ψύχεται και η υγρασία που περιέχει συμπυκνώνεται δημιουργώντας αυτό το εντυπωσιακό σε όψη αλλά και μήκος, shelf cloud, στο κάτω μέρος του καταιγιδοφόρου νέφους.

MRCC Living With Weather - Thunderstorms

Το νέφος όμως αυτό , πάνω από την Αττική μέχρι τις 11 το πρωί δεν είχε δώσει αξιόλογα ποσά βροχής . Αυτή η πρώτη διαταραχή κινούμενη βόρεια άρχισε να εξασθενεί σημαντικά  Μετά από 3 περίπου ώρες , ξεκίνησε να δημιουργείται μια καινούργια κατάσταση , η δεύτερη , ερχόμενη πάλι από τα νότια.

Λίγο πρίν τις 3 το μεσημέρι είχε αρχίσει να δίνει έντονα φαινόμενα  . Εκτός όμως από τις φωτογραφίες του ραντάρ έχουμε πανοραμικές φωτογραφίες που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Faceboob o  Christos Doudoulakis

https://www.facebook.com/christos.doudoulakis/posts/10220187400730008

Οι δύο πυρήνες της καταιγίδας διακρίνονται πολύ καθαρά με την πιθανή δημιουργία Funnel Cloud στο αριστερό μέρος της καταιγίδας όπως φαίνεται παρακάτω .

Στις δύο  παραπάνω φωτογραφίες διακρίνονται ευκρινέστατα οι περιοχές του έντονου υετού “αριστερά-δεξιά”  στην πρώτη φωτογραφία που απεικονίζει το Shelf Cloud και στη δεύτερη παρακάτω με την απεικόνιση του ραντάρ κατά τον άξονα “Βορρά-Νότου ” , ενώ το σύστημα κατευθύνεται  βόρεια βορειοανατολικά.

Αυτό βεβαίως διακρίνεται καλύτερα στο βίντεο που ακολουθεί όπου φαίνεται πολύ καλά ο οριζόντιος στροβιλισμός και των δύο κυττάρων της καταιγίδας

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στο video δεν διακρίνουμε την κάθετη δομή ενός wall cloud ούτε κάποιες έντονες ανοδικές κινήσεις . Διακρίνεται όμως σαφώς ο στροβιλισμός όλης της καταιγίδας καθώς και κάποια ξέφτια της ( crop clouds) . Στο αριστερό μέρος υπάρχει υποψία δημιουργίας Funnel Cloud

Διαφορές Wall Cloud και Shelf Cloud

Στην τρίτη και τελευταία φάση του περάσματος της τρίτης διαταραχής όπως φαίνεται στοι αρχικό μας βίντεο δεν είχαμε έντονες καταστάσεις και προοδευτικά τα φαινόμενα εξασθένησαν  όπως είχαμε αναφέρει και στη Γενική Πρόγνωση του καιρού.

Τις επόμενες ημέρες μέχρι το τέλος της εβδομάδος ο καιρός θα κυλήσει χωρίς σημαντικές βροχές και με ανέμους που δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ .

Visited 7 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *