TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Ο καπνός απο τις πυρκαγιές της Αμερικής έφτασε στη Μεσόγειο

[responsivevoice_button voice=”Greek Female”]

Ένα μεγάλο σύννεφο από καπνό και σκόνη κάλυψε την Κυριακή όλη τη Κεντρική Μεσόγειο χωρίς όμως να δικαιολογεί άμεσα την παρουσία του, καθώς οι ενεργές φωτιές που υπήρχαν στην Αλγερία δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες ώστε να καλύψουν τόσο μεγάλη έκταση. Παράλληλα και τα μοντέλα πρόγνωσης σκόνης δεν έδιναν μεγάλες συγκεντρώσεις.

Τι θα μπορούσε άραγε να προκαλέσει τόσο μεγάλες ποσότητες , κυρίως του καπνού ;   Αμέσως το μυαλό μας πήγε σε μια σπάνια περίπτωση η οποία στο παρελθόν μελετήθηκε ιδιαίτερα , όπου μέρη του καπνού από τις πυρκαγιές του 2013 στον Καναδά , έφτασαν στη Δυτική Μεσόγειο . Θα μπορούσε άραγε να συμβαίνει και τώρα κάτι τέτοιο ;

Οι δορυφορικές εικόνες που τότε είχαν ληφθεί από την NASA ήταν καταπληκτικές  Άλλωστε και δυο χρόνια μετά απο αυτό το συμβάν είχαμε ανάλογη περίπτωση στις 13 Ιουνίου του 2015 όπου πάλι ο καπνός είχε φτάσει μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη . Το συμβάν αυτό  μελετήθηκε ιδιαίτερα από την Eumetsat και ερευνήθηκαν όλες οι παράμετροι που συμβάλουν σε αυτή την μεταφορά του καπνού και ιδιαίτερα μελετήθηκε το jet stream.

Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν την έννοια του αεροχείμαρρου (Jet stream) τον οποίο τον έχουμε παρομοιάσει με ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε μεγάλα υψόμετρα. Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται  από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Όταν φτάσει κοντά στη στρατόσφαιρα, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια από την πηγή του, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο . Μάλιστα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του Ιανουαρίου στην Αυστραλία ο καπνός έκανε μια πλήρη περιστροφή γύρω απο τη Γη και η διασπορά του ερευνήθηκε σε ειδικό project της NASA

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Μία πρώτη πιθανή εξήγηση δίνεται στο βίντεο όπου ακολουθεί με την σύνθεση 4 διαδοχικών φωτογραφιών με οπτική αναγνώριση . Η περίπτωση αυτή χρήζει περαιτέρω έρευνας με βοηθήματα που διαθέτει η NASA για την παρακολούθηση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων των αερολυμάτων σκόνης από ερήμους, των καπνών και της ηφαιστειακής τέφρας. Σίγουρο είναι πάντως και η ύπαρξη σκόνης (λόγω του υποτροπικού jet) αλλά προσθήκη νέου καπνού από τις πυρκαγιές στην Αλγερία που όπως είπαμε δεν ήταν πολλές

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Με την βοήθεια του οργάνου Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) στον δορυφόρο Suomi NPP παρέχεται εικόνα στο Ορατό, ενώ το όργανο Ozone Mapping and Profiling Suite (OMPS) Nadir-Mapper (NM) στο δορυφόρο Suomi-NPP παρέχει τιμές του δείκτη απορρόφησης του καπνού . Αυτός ο  δείκτης απορρόφησης  είναι χρήσιμος για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της μεταφοράς, σε μεγάλες αποστάσεις, του καπνού αλλά και της ηφαιστειακής τέφρας  ή από τις καύσεις βιομάζας και σκόνης .

22 Οκτωβρίου 2020-NASA

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε , ότι ακόμη και με οπτική αναγνώριση είναι δυνατή η ανίχνευση του καπνού όταν αυτός βρίσκεται σε μεγάλα ύψη .

23 Οκτωβρίου 2020-NASA

24 Οκτωβρίου 2020-NASA

25 Οκτωβρίου 2020-NASA

25 Οκτωβρίου-Η θέση του πολικού και του υποτροπικού Jet Stream

Η θέση των Jet Steams πάνω από την Ευρώπη την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 όπου ο καπνός “εγκλωβίζεται” κατά κάποιο τρόπο μεταξύ του πολικού και του υποτροπικού αεροχείμμαρου .

26 Οκτωβρίου -Ο καπνός , η σκόνη αλλά και τα cirrus συνθέτουν τον ουρανό της Κεντρικής Μεσογείου

Τι επόμενες ημέρες η περίπτωση αυτή θα διερευνηθεί περαιτέρω  μέσω των σύγχρονων εργαλείων που παρέχει η σύγχρονη επιστήμη της τηλεπισκόπισης και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Πρίν κλείσω να σημειώσω οι πυρκαγιές προκαλούν πολύ καπνό γενικότερα σε όλο τον πλανήτη και εκείνες της Καλιφόρνια και του Όρεγκον τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα πολύ μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα το 2020 απ΄ό,τι οποιοδήποτε άλλο έτος αφότου ξεκίνησαν οι μετρήσεις της CAMS το 2003 :  21,7 μεγατόνους στην Καλιφόρνια και 7,3 μεγατόνους στο Όρεγκον.

Visited 2 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *