TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

21 Οκτωβρίου 1994- Η φονική πλημμύρα του Ποδονίφτη στην Αττική και τη Θεσσαλία

Στις 21 Οκτωβρίου του 1994 εκδηλώθηκε η τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη πλημμύρα της πρωτεύουσας τη μεταπολεμική περίοδο και έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων όσων ζήσαμε τα δραματικά  εκείνα γεγονότα.

Η κακοκαιρία είχε ξεκινήσει από τις 20 του μηνός  όταν χάθηκαν στη Ρόδο τέσσερις τουρίστες και την επομένη, 21 Οκτωβρίου, πνίγηκαν άλλοι  δέκα άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και τρεις άλλοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύνολο 17 άτομα , όπως και στην φετινή κακοκαιρία στη Θεσσαλία  . Η κακοκαιρία επηρέσε σημαντικά τη Θεσσαλία και κυρίως την Καρδίτσα. Τα ύψη βροχής μπορεί να μην ήταν πρωτοφανή , αλλά η ραγδαιότητα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη .Πάντως η Αθήνα πνίγηκε μόνο με 100 mm βροχής και βέβαια ο μπαζωμένος Ποδονίφτης οδήγησε σε αυτή την καταστροφή

Στη Μετεωρολογική Ιστορία έμεινε ως ” Η πλημμύρα του Ποδονίφτη” η οποία τραυμάτισε ιδιαίτερα το Λεκανοπέδιο . Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή έμειναν στο περιθώριο.

Η προσεκτική παρατήρηση των τριών δορυφορικών φωτογραφιών (19, 20 & 21/10/1994) απεικονίζει με σαφήνεια τα συστήματα που ξεκίνησαν από την Κεντρική Μεσόγειο και μας επηρέασαν διαδοχικά το ένα πίσω από το άλλο.

Aνάλυση του χάρτη επιφανείας 21-10-1994/1800UTC

Για το ισχυρό κύμα της κακοκαιρίας που προβλεπόταν οτι θα μας επηρέαζε αρχίσαμε να το συζητάμε από την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, ενώ έκτακτη προειδοποίηση (ΕΔΠΕΚΦ) πριν από την εκδήλωση των πολύ έντονων φαινομένων, βγάλαμε στις 20-10-1994/12:00 και αφορούσε σχεδόν στο σύνολο των περιοχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Στην τακτική πρόγνωση Αττικής που εκδόθηκε στις 21-10-1994/13:00 έγινε αναφορά για εκδήλωση πολύ ισχυρών καταιγίδων στην πρωτεύουσα για να ακολουθήσει στις 21-10-1994/19:00 νέο Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων πραγματικού χρόνου. Για την πρωτεύουσα εκδόθηκαν αργότερα άλλα δύο ΕΔΠΕΚΦ.

Εάν δεν σας είναι κατανοητό το υετόγραμμα του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου , οι αριθμοί μας λένε οτι στην περιοχή του Μ. Σ. της ΕΜΥ στη Νέα Φιλαδέλφειας από το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου ως το πρωί της επομένης 22ας Οκτωβρίου 1994 έπεσαν 108,6 χιλιοστά βροχής ή την ίδια περίοδο έπεσαν στο Αστεροσκοπείο 85,0 χιλ. και στο Ελληνικό 47,0 χιλ

Δείτε το παρακάτω βίντεο όπου η εικόνα είναι πολύ πιό δυνατή και μπορείτε να κατανοήσετε το μέγεθος της καταστροφής .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Visited 361 times, 1 visit(s) today
0Shares

One comment

  1. Να σας υπενθυμίσω στο συγκεκριμένο σημείο του περισσου όπως πάμε για το γήπεδο της ΑΕΚ το ρέμα είναι μπαζομενο χρόνια τώρα και από πάνω του ακριβώς είναι χτισμένες πολυκατοικίες…. Χωρίς βέβαια να έχουν κάνει αντιπλυμηρικα έργα… 😠

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don`t copy text!