TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

17 Οκτωβρίου 1957- Η βράβευση του Αλμπέρ Καμί με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Αλμπέρ Καμί υπήρξε ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα και τα γραπτά του επηρέασαν κάθε πτυχή των γραμμάτων (φιλοσοφία, λογοτεχνία ακόμη και πολιτική). Ενω πολλοί γνωρίζουν το συγγραφικό έργο του Καμύ λίγοι γνωρίζουν την πτυχή του και ως βοηθός Μετεωρολόγος .Ο διαπρεπής Γάλλος μαθηματικός και γεωφυσικός Jean Coulomb που ήταν ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας και Φυσικής του Ινστιτούτου Γεωλογίας του Αλγερίου έχοντας ακούσει για τη δεινή οικονομική κατάσταση του Καμύ, τον συνάντησε και του πρόσφερε μια θέση εργασίας, ως προσωρινού βοηθού στη μετεωρολογία, με μισθό 1.000 φράγκα. Ας ξεδιπλώσουμε παρακάτω τη ζωή του μεγάλου και φιλλέληνα συγραφέα.

Ο Καμύ γεννήθηκε λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1913) στην Αλγερία. Η ζωή του ήταν σχετικά σύντομη και αν δεν άφηνε την τελευταία του πνοή το 1960, θα άφηνε πολύ μεγαλύτερη πνευματική κληρονομιά. Τα μεγάλα του έργα ήταν  ”Ο Ξένος”,  ”Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος”,  ”Η Πανούκλα” και ”Η Πτώση”. Ωστόσο, παρά τη σύντομη ζωή του, ήταν γεμάτη με γεγονότα που τον σημάδεψαν και που αξίζει να γνωρίζουμε λίγα από τα παρακάτω.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Ο πατέρας του Καμί είχε μεταναστεύσει στην Αλγερία προκειμένου να εργαστεί. Η οικογένειά του αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες έγιναν πολύ μεγαλύτερες, όταν ο μικρός Αλμπέρ, έχασε τον πατέρα του που σκοτώθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το τραγικό γεγονός δε σημάδεψε μόνο την παιδικότητά του. Επηρέασε επίσης τον τρόπο σκέψης του και τις μετέπειτα πολιτικές του πεποιθήσεις. Η μητέρα του δούλεψε σαν καθαρίστρια για να επιβιώσουν σε ένα μικρό διαμέρισμα μαζί με τον αδερφό του και έναν θείο με ειδικές ανάγκες.

Αυτή η φωτογραφία από το 1920 δείχνει τον 7χρονο Albert Camus (κέντρο, φορώντας μαύρο κοστούμι) στο εργαστήριο του θείου Etienne του στο Αλγέρι. Apic / Getty Images

Από μικρός ήθελε να γίνει πpοδοσφαιριστής. λάτρευε τον αθλητισμό ,  ενώ είχε παραδεχτεί πως το ποδόσφαιρο και όχι οι σπουδές, διέπλασαν την προσωπικότητά του και το ήθος του.

ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Αλγέρι, αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή πάνω στην οποία έχτισε όλα του τα όνειρα. Η εργασία που επέλεξε για να πάρει το πτυχίο του από τη Φιλοσοφική Σχολή, είχε σαν θέμα τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό.

Φωτό : Ο Καμί στην Ελευσίνα -uploaded by  Popi Andonara

Ο ΚΑΜΙ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ 

Είχε ξεκινήσει να εργάζεται σαν πολιτικός συντάκτης σε εφημερίδα στην Αλγερία. Είχε γραφτεί στο Κομουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, όμως λόγω της έντονης προσωπικότητάς του και των αιρετικών (για το κόμμα) ιδεών του, τον διέγραψαν και έμεινε χωρίς δουλειά .

Το 1937 ο Γάλλος μαθηματικός και γεωφυσικός Jean Coulomb ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας και Φυσικής του Ινστιτούτου Γεωλογίας του Αλγερίου. Ένας από τους στόχους του Κουλόμπ ήταν να αναπτυχθεί η κλιματολογία της Αλγερίας. Το Ινστιτούτο είχε μια μεγάλη ποσότητα πρωτογενών δεδομένων, αλλά και προϋπολογισμό για να μπορέσει να προσλάβει έναν επαγγελματία μετεωρολόγο. Ο Coulomb είχε ακούσει για τη δεινή οικονομική κατάσταση του Καμύ, τον συνάντησε και του πρόσφερε μια θέση εργασίας, ως προσωρινού βοηθού στη μετεωρολογία, με μισθό 1.000 φράγκα.

Ο Camus ξεκίνησε αυτό το έργο, το Νοέμβριο του 1937 και συνόψισε τις παρατηρήσεις του σε κάρτες, δημιουργώντας έτσι μια κλιματολογική βάση δεδομένων για την Αλγερία. Μπορούσε να κάνει συγκρίσεις των παρατηρήσεων σε σταθμούς που βρίσκονταν κοντά ο ένας στον άλλο και να εντοπίζει και να διορθώνει τα λάθη. Φάνηκε ιδανικός για την σχολαστική φύση της εργασίας του και ο Coulomb ήταν ευχαριστημένος με την πρόοδό του. Ο Καμύ ανέλαβε στη συνέχεια μια πιο γενική μελέτη της Αλγερίας για τη βαρομετρική πίεση. Από τις παρατηρήσεις σε 121 σταθμούς, έφτιαξε καμπύλες των βαρομετρικών πιέσεων για τα 27 χρόνια των δεδομένων. Από αυτά υπολόγισε τις μέσες τιμές πίεσης, οι οποίες με τη σειρά τους του επέτρεψαν να υπολογιστούν οι αποκλίσεις από την μέση τιμή. (Στη μετεωρολογία, οι αποκλίσεις από τη μέση τιμή μπορεί να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μεταβλητές καιρικές συνθήκες). Ο Camus τελείωσε την εργασία του στο Ινστιτούτο το Σεπτέμβριο του 1938 και αμέσως μετά μετακόμισε στη Γαλλία για την συνέχιση της λογοτεχνικής του καριέρας.

Ο ΚΑΜΙ ΗΤΑΝ Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ

Το βιβλίο του ”Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος” δίχασε τον κόσμο των διανοούμενων, αλλά και τους κύκλους των αριστερών κινημάτων. Το 1942 ήταν ενεργός στην αντίσταση της Γαλλίας κατά της γερμανικής κατοχής. Όλα του τα έργα πραγματεύονται τη δικαιοσύνη και το πώς ο άνθρωπος θα μπορέσει να απελευθερωθεί από τον παραλογισμό των κρατικών θεσμών. Σε αυτόν αποδίδεται αυτό το φιλοσοφικό ρεύμα γνωστό ως ”Φιλοσοφία του παραλόγου”.

Φωτό : Tον Απρίλιο του 1955 στην Αθήνα, ο Albert Camus δίπλα στη Λητώ Κατακουζηνού. Αριστερά ο Γάλλος διανοούμενος και φιλέλληνας Ροζέ Μιλλιέξ.

Το 1957 ο Αλμπέρ Καμί βραβεύτηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και έγινε ο νεώτερος συγγραφέας που κατάφερε ποτέ να βραβευτεί με ένα τέτοιο βραβείο. Ο Καμί στις 28 Απριλίου 1955 είχε επισκεφθεί και την Αθήνα δίνοντας διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο . Ήταν προσκεκλημένος από τον Άγγελο Κατακουζηνό από τη θέση του Προέδρου της Ελληνογαλλικής Πνευματικής Ένωσης, και παρευρέθη ως κεντρικό πρόσωπο μιας στρογγυλής τράπεζας με γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων και επίκεντρο το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων οι: Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ευάγγελος Παπανούτσος, Φαίδων Βεγλερής, Γιώργος Θεοτοκάς, Νικόλαος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ενώ προέδρευε ο Άγγελος Κατακουζηνός. Η συζήτηση αυτή, καταγραμμένη από το μαγνητόφωνο του Ανδρέα Εμπειρίκου, αποτελεί πλέον με τη φροντίδα της Σοφίας Πελοποννησίου-Βασιλάκου μια αυτοτελή έκδοση με περιεχόμενο εξαιρετικά επίκαιρο.

Ο Albert Camus και ο εκδότης του Michel Gallimard, Greece, 1958. Photo: Tal/Rue des Archives/Granger Collection (πηγή)

ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ενώ ο Αλμπέρ Καμί βρισκόταν σε αναζήτηση νέων οριζόντων για να δημιουργήσει νέα έργα, φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 47 ετών, καθώς σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα στις 4 Ιανουαρίου 1960. Ο οδηγός και εκδότης Μισέλ Γκαλιμάρ, παρέκκλινε της πορείας και χτύπησε σε ένα δέντρο. Ο Γκαλιμάρ τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε πέντε ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο. Ο Καμύ σκοτώθηκε επί τόπου. Τραγική ειρωνεία, ο ίδιος έλεγε στους φίλους του ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο σκανδαλώδες από το θάνατο ενός παιδιού και τίποτα πιο παράλογο από το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα». Η σορός του ενταφιάστηκε στην Lourmarin, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ο θάνατός του προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και διάφορες θεωρίες για το κατά πόσον ήταν ατύχημα. Λόγω της έντονης πολιτικής του δράσης και των πολλών διαφορών που είχε με το κομουνιστικό κόμμα, πολλοί πιστεύουν, ακόμη και σήμερα, πως η περιβόητη μυστική υπηρεσία της ΕΣΣΔ, ήταν εκείνη που ευθύνεται για τον θάνατό του. Παρόλα αυτά, τίποτε δεν έχει αποδειχθεί.

ΠΗΓΕΣ : H ιστορία μιας Πεταλούδας -Θ.Ν. Κολυδάς / https://www.tsemperlidou.gr “Αλμπέρ Καμί: Η ζωή του Γάλλου συγγραφέα, γίγαντα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που έφυγε νωρίς” https://www.o-klooun.com

Visited 181 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *