TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια Προγνώσεις

Η είδηση της Χρονιάς -Ανοιχτά Δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο (ECMWF)

Από τις 7 Οκτωβρίου 2020 εκατοντάδες διαγράμματα και προγνωστικοί χάρτες του Ευρωπαικού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ΕCMWF)  θα διατίθενται πλέον δωρεάν και θα είναι προσβάσιμα σε όλους σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κέντρου . Η είδηση αυτή  ήταν αναμενόμενη , καθώς ήδη από πέρσι το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα .

Η Οδηγία επικεντρώνεται στις οικονομικές πτυχές της περαιτέρω χρήσης πληροφοριών και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαθέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για περαιτέρω χρήση. Η οδηγία εισάγει επίσης την έννοια των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας (που περιλαμβάνουν δεδομένα καιρού), η επαναχρησιμοποίηση των οποίων συνδέεται με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία και έχουμε αναφερθεί για το θέμα αυτό και στο παρελθόν.

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Θα υπάρξει ελεύθερη διάθεση της μεσοπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης του καιρού και των διαγραμμάτων των προβλέψεων της θερμοκρασίας, του ανέμου, υετού, νεφών και πολλών άλλων παραμέτρων ,  προϊόντα που πλέον καθίστανται διαθέσιμα προς όλους. Περιλαμβάνονται επίσης και άλλου είδους ειδικά διαγράμματα , όπως αυτά των πιθανολογικών προγνώσεων , για τα οποία έχουμε μιλήσει παλαιότερα και τα οποία αναφέρονται στην πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων φαινομένων καθώς και στη δραστηριότητα των κυκλώνων.

Οι έγκυρες προβλέψεις των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι σαφές οτι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προετοιμαστούν καλύτερα.  Μέχρι τώρα, η πλήρης πρόσβαση σε αυτά τα διαγράμματα προβλέψεων ήταν περιορισμένη και δινόταν μόνο στις εθνικές μετεωρολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες των μελών και των συνεργαζόμενων κρατών του ECMWF, των μελών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και των εμπορικών πελατών. Η πρόσβαση υπόκειτο σε μια σειρά από άδειες κατά παραγγελία και συχνά επιβάρυνε τους πελάτες. Μόνο λίγα  γραφήματα ήταν ελεύθερα διαθέσιμα.  Δίνοντας πρόσβαση σε αυτά τα εκατοντάδες γραφήματα δωρεάν και ανοιχτά σημαίνει ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία χρέωση για τις πληροφορίες, αλλά οι χρήστες μπορούν επίσης να μοιράζονται, να αναδιανέμουν και να προσαρμόζουν τις πληροφορίες όπως χρειάζονται, ακόμη και για εμπορικές εφαρμογές, αρκεί να αναγνωρίζουν την πηγή ως ECMWF .

Τα γραφήματα πλέον θα είναι διαθέσιμα με την άδεια Creative Commons (CC-BY 4.0).

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν επίσης τη μετάβαση σε μια ανοιχτή πολιτική δεδομένων και για ιστορικές πληροφορίες στο τεράστιο αποθετήριο δεδομένων του ECMWF. Αυτό είναι το Σύστημα Μετεωρολογικών Αρχείων και Ανάκτησης ή MARS. Το MARS περιέχει εκατοντάδες petabytes δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων και προηγούμενων προβλέψεων, αναλύσεων, κλιματολογικών δεδομένων και ερευνητικών πειραμάτων και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο αρχείο τέτοιων δεδομένων στον κόσμο. Το άνοιγμα αυτών των δεδομένων MARS θα απλοποιήσει και θα επεκτείνει τη χρήση τους και, κυρίως, θα επιτρέψει την επαναχρησιμοποίησή τους, ενθαρρύνοντας έτσι την περαιτέρω έρευνα και την ανάπτυξη εφαρμογών που σχετίζονται με τον καιρό Αυτές οι αλλαγές αποτελούν μέρος ευρύτερων εξελίξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ενθάρρυνση της ευρύτερης χρήσης δεδομένων του δημόσιου τομέα – προς όφελος όλων.

Ο Rolf Brennerfelt, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής πολιτικής ECMWF, σχολίασε: «Τα κράτη μέλη της ECMWF επιθυμούσαν να είναι ανοιχτά και δωρεάν τα δεδομένα του Κέντρου. Τα κοινωνικά οφέλη που σχετίζονται με δωρεάν και ανοιχτά δεδομένα είναι μεγάλα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση συνοδεύεται από τις οικονομικές της προκλήσεις, αλλά τα οφέλη ξεπερνούν αυτές τις προκλήσεις. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης και αυτή η πρώτη παρτίδα δεδομένων που διατίθενται ελεύθερα είναι μια πολύ καλή αρχή και δείχνει καλά τη δέσμευσή μας για αυτήν την αρχή. “

Αυτή η σταδιακή κίνηση προς ελεύθερα και ανοιχτά δεδομένα στοχεύει στη στήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στον τομέα της επιστημονικής έρευνας καθώς και των εφαρμογών καιρού. Ενώ η σημερινή ανακοίνωση αντιπροσωπεύει μόνο ένα πρώτο βήμα, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει ήδη την υπευθυνότητα και τη διαφάνεια και να καταστήσει δυνατή την απαραίτητη και κριτική επιστημονική, κοινωνική και οικονομική πρόοδο.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ Copernicus της ΕΕ και το ECMWF

Το πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης Copernicus της ΕΕ, πολλά από τα οποία υλοποιούνται από το ECMWF, έχει εφαρμόσει μια πολιτική ελεύθερων, ανοιχτών δεδομένων από την ίδρυσή του. Με πολλές χιλιάδες χρήστες, το πρόγραμμα προσφέρει μια σειρά από παραδείγματα των πλεονεκτημάτων που μπορούν να φέρουν τα ανοιχτά δεδομένα.

Απο το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαικής Ένωσης έχουν ήδη εισρεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ προς το ECMWF . Θα έλεγα ότι η ορθή πολιτική  της ΕΕ για τα ανοιχτά δεδομένα,  “ανάγκασε” -ή πιο κομψά-  οδήγησε το ECMWF σε αλλαγή πολιτικής διάθεσης των δεδομένων . 

Ο Adrian Tompkins, ερευνητής στο Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής (ICTP), σχολίασε: “Το ICTP έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με επιστήμονες τόσο σε ακαδημαϊκούς όσο και σε κυβερνητικούς οργανισμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες και ένα ζήτημα που τέθηκε επανειλημμένα ήταν η έλλειψη εύκολης πρόσβασης στα παγκόσμια συστήματα πρόβλεψης και πληροφορίες για το κλίμα. Αυτή η κίνηση του ECMWF να ανοίξει τον κατάλογό του με γραφικά προϊόντα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εξαιρετικού ηλεκτρονικού καταστήματος δεδομένων για το κλίμα του Copernicus, έχει τη δυνατότητα  πλέον να αναπτύξει περαιτέρω τις ερευνητικές προσπάθειες στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στην ήπειρο της Αφρικής, όπου οι πληροφορίες για τον καιρό και το κλίμα έχουν ύψιστη κοινωνική σημασία. “

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ – ΤΟ ECMWF ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ WMO

Οι κλιματικές αναλύσεις παρέχουν μια παγκόσμια εικόνα του κλιματικού συστήματος που εκτείνεται στο παρελθόν και προέρχεται από ένα μείγμα παρατηρήσεων και μοντέλων δεδομένων. Είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα σύνολα δεδομένων που παρέχονται από το C3S  ( την υπηρεσία αλλαγής του κλίματος Copernicus) και αντιπροσωπεύουν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης των κλιματικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Reanalyses παρέχει ζωτικές πληροφορίες για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο το κλίμα αλλάζει και για την κατανόηση των επιπτώσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως: μεταφορές, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, χρηματοδότηση και γεωργία. Τα δεδομένα για την αιολική, ηλιακή ακτινοβολία και τα κύματα των ωκεανών από αναλύσεις χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για να βοηθήσουν στο σχεδιασμό και τη διασφάλιση των εξελίξεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο της επίσημης συμφωνίας της με τον WMO, το ECMWF ορίζεται ως Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Κέντρο (WMC). Η αλλαγή της πολιτικής στο ECMWF θα σημαίνει απλοποιημένη πρόσβαση στις προβλέψεις της ECMWF για τις εθνικές μετεωρολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες (NMHS) των μελών του WMO. Οι προγνώστες των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών βασίζονται  πληροφορίες που χρειάζονται για την εκτέλεση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων τους και ιδίως για να προειδοποιήσουν τους πολίτες για σοβαρά καιρικά φαινόμενα. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, αλλά δείχνουν πόσα ήδη επιτυγχάνονται μέσω δωρεάν και ανοιχτών δεδομένων και προσφέρουν μια γεύση για το πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν.

Κλείνουμε με την επισήμανση ότι η οδηγία των ανοιχτών δεδομένων εισάγει την έννοια των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας , που περιλαμβάνουν και δεδομένα καιρού, η επαναχρησιμοποίηση των οποίων συνδέεται με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία , αλλά και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών , θέμα το οποίο θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Visited 45 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *