Προγνώσεις

Πρωινή Ενημέρωση του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020

 

Κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση -περίπου απο εκεί που είχαμε σταματήσει εχθές -θυμίζουμε ότι μαζί με την επικαιροποίηση του δελτίου επικίνδυνων φαινομένων είχαμε δώσει και επιπλέον πληροφορίες για την εξέλιξη του φαινομένου , είτε με προγνωστικούς χάρτες είτε με σχόλια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ( Facebook ή twitter) Εκτός από τις περιοχές του κόκκινου συναγερμού προστέθηκε και η Θεσσαλία στην πορτοκαλί προειδοποίηση του Meteoalarm. ‘Αλλωστε όπως θα δείτε παρακάτω   είχαμε 142 mm στη  Λαμίας,  80 mm σε Ανδραβίδα και  Πρέβεζα , ενω σε Ιδιωτικούς Σταθμούς τα ύψη ήταν πολύ μεγαλύτερα   

Με ξεχωριστή μας ανάρτηση δώσαμε πιστεύω με απλά λόγια  και εξηγήσαμε , οτι εκτός από το βασικό χαμηλό που θα ακολουθούσε νότια πορεία,  θα είχαμε μεγάλα ύψη υετού και από την σύγκλιση αερίων μαζών στην ανατολική Ελλάδα .

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε οτι στην αποτίμηση υετού της Παρασκευής από τους σταθμούς της ΕΜΥ είχαμε 142 mm στον σταθμό της Λαμίας,  80 mm στην Ανδραβίδα , 80 mm επίσης σημειώθηκαν στην Πρέβεζα , 43 mm στην Τρίπολη και τέλος 27 mm στη Λάρισα 

Απο τα ιδιωτικά  δίκτυα Μετ. Σταθμών αλλά και του ΕΑΑ/Meteo  η βροχή που έπεσε στη Θεσσαλία ήταν τελικώς τριπλάσια σε όγκο , συγκριτικά με τις περιοχές που πέρασε ο κυκλώνας !
H παρακάτω εικόνα συνολικού υετού της Παρασκευής  είναι ενδεικτική, Μας παρουσιάζει το ύψος βροχής που σημειώθηκε σε όλους τους σταθμούς και το οποίο ειδικά στη Θεσσαλία ήταν πολύ υψηλό . Είχαμε σχεδόν 300 χιλιοστά στους Κωφούς και 291 στη Λίμνη Πλαστήρα !  

Πηγή: Stravon.gr ( Ιδιωτικοί Σταθμοί & ΕΑΑ/Meteo)

Οι ορεινοί όγκοι και οι μεγάλες συγκλίσεις για άλλη μια φορά όπως έγινε στην Εύβοια πριν από λίγες εβδομάδες,  έδειξαν την δύναμή τους να συγκεντρώνουν πολύ νερό. Παράλληλά αυτή η διαπίστωση μας οδηγεί στο συμπέρασμα  όχι μόνο στην χρησιμότητα ενός δικτύου με πολλούς μετεωρολογικούς σταθμούς , αλλά και την δυνατότητα εισαγωγής των μετρήσεων αυτών των σταθμών,  μέσα στα Διεθνή και Ευρωπαικά μοντέλα καιρού που χρησιμοποιούμε .  Υπάρχει λοιπόν ΑΜΕΣΗ ανάγκη και εισαγωγής αυτών των παρατηρήσεων μέσα στα μοντέλα,  για ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ θα έχουμε ουσιαστική βελτίωση στα προγνωστικά μας . 

Παρακολουθείστε παρακάτω ανά δίωρο την εξέλιξη των βροχοπτώσεων μέσα απο διαδοχικές εικόνες των μετεωρολογικών εικόνων του ραντάρ .  Προς το τέλος των εικόνων θα παρατηρήσετε οτι όλη η κατάσταση που κατεβαίνει από τη Θεσσαλία νοτιότερα , άρχισε να πλησιάζει την Ατττική μετά τα μεσάνυχτα -όπως είχα σημειώσει- πολύ πιό εξασθενημένη στην Αθήνα . Όλο το σύστημα έδωσε την βροχή πολύ πιό πάνω και οι μάζες που βρέθηκαν το πρωί στο Λεκανοπέδιο είχαν χάσει την δυναμική τους

Τα μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν λόγω της σύγκλισης εχθές στη Θεσσαλία που οι μάζες ήταν αρκετά θερμές και υγρές, ενω τώρα ο καιρός έχει αρχίζει και κρυώνει μιας και εχει επικρατήσει βορειοανατολικός άνεμος και έτσι η αέρια μάζα είναι λιγότερο ευσταθής .

Στο βίντεο αριστερά φαίνεται ο στρόβιλος από το βασικό χαμηλό , το οποίο σήμερα το πρωί δεν βρίσκεται στην εμβέλεια των Radar, αλλά μπορούμε να δούμε την πορεία του με την βοήθεια των μετ. δορυφόρων . Παραπάνω η τελευταία δορυφορική εικόνα επεξεργασμένη απο την ΕΜΥ με την θέση του στροβίλου ΝΔ της Πελ/σου.

Σε αυτή την τελεταία εικόνα του ραντάρ γίνεται σαφές ότι οι νεφώσεις είναι κατά κανόνα στρωματόμορφες , και κατευθύνονται νοτιότερα όπως έδειχναν και τα προγνωστικά για να επηρεάσουν και Ανατολική Πελ/σο όπου μόνο πρόσκαιρα θα έχουμε μεγάλα ύψη υετού . Τα φαινόμενα κατά κανόνα θα είναι μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες. Η προσοχή όλων πρέπει να εξακολουθεί να παραμένει . Περισσότερα στοιχεία θα έχουμε στην μεσημβρινή πρόγνωση του καιρού . Πάντως και στην πρωινή πρόγνωση δίνουμε σταδιακή βελτίωση από βορρά  προς νότο)  απο το μεσημέρι 

Να σας θυμίσουμε οτι η ιστοσελίδα της ΕΜΥ έχει ανοιχτή πρόσβαση των radar καιρού   τόσο προς τους φορείς της Πολιτείας όσο και προς τους πολίτες . Ακόμη και κάποιος αν δεν έχει γνώσεις Μετεωρολογικές μπορεί να καταλάβει από το κόκκινο ή το πράσινο την επικινδυνότητα του φαινομένου. Η καλύτερη λύση ενημέρωσης  πάντως κατά την γνώμη -και για κλείσω με μια πρόταση- είναι να αναπτυχθεί μια άμεση εφαρμογή για κινητά όπου ο καθένας όπου και να βρίσκεται θα μπορεί να ενημερώνεται για τον καιρό .

Την καλημέρα μου και μετά το μεσημέρι τα ξαναλέμε .

“Οι πύλες του ουρανού είναι ανοιχτές και ο καιρός δεν “κλειδώνεται” – Δικό μου

Visited 6 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *