TOP STORIES Αρθρογραφια Προγνώσεις

Τι νεότερα στοιχεία υπάρχουν για την επικείμενη κακοκαιρία-16 Σεπτ 2020

Πριν απο λίγο καιρό είχα γράψει δυο λόγια για το πόσο ωφελημένοι είναι οι άνθρωποι από την ελεύθερη πρόσβαση στα μετεωρολογικά προιόντα και είχα φέρει ως παράδειγμα το Windy το οποίο αποτελεί κατά την γνώμη μου την πληρέστερη πλατφόρμα καιρικής ενημέρωσης . Το Windy χρησιμοποιεί 4 βασικά μοντέλα για τις προγνώσεις . Το μοντέλο του NOAA της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας , του ECMWF του Ευρωπαικού Κέντρου, της Ελβετικής Meteoblue και το ICON της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας DWD. Πατώντας τον σύνδεσμο αυτόν μπορείτε να δείτε ταυτόχρονα τι προβλέπουν και τα 4 μοντέλα για μια συγκεκριμένη περιοχή. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ειχαμε επισημάνει τις 3 διαφορετικές εκδοχές που παρουσιάζουν τα βασικά μοντέλα πρόγνωσης , κάτι που μπορεί να το έχετε ήδη  διαπιστώσι ε “χονδρικά”  και από μόνοι σας . Θέλετε όμως πάντα την γνώμη των ειδικών ….

Πολλές Μετεωρολογικές υπηρεσίες αλλά και ομάδες απο επαγγελματίες μετεωρολόγους χρησιμοποιούν κάποιες επιστημονικές μεθόδους, με συγκεκριμένα κριτήρια , όπου κατά κάποιο τρόπο “παντρεύουν” τα αποτελέσματα των μοντέλων για να μπορέσουν να εκτιμήσουν την πορεία αλλά και τα ύψη βροχής των συστημάτων που θα επηρεάσουν μια περιοχή . Αυτό έκανε και η ομάδα Estofex για να εκτιμήσει τα χαρακτηριστικά του συστήματος της επικείμενης κακοκαιρίας. Τα χιλιοστά που βλέπετε μπορεί να σας φαίνονται υπερβολικά μεγάλα , όμως ας μην ξεχνάμε οτι η δυναμική του συστήματος ακόμη δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει  όσο το χαμηλό βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Το σίγουρο είναι οτι  κρύβει πολύ νερό μέσα του .

Οπως διαπιτώνετε με την παραπάνω εικόνα από τον δορυφόρο της ΝΑΣΑ με τις μετρήσεις που έγιναν από τα ραδιόμετρα,  μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης είχαμε  πάνω απο 300 mm βροχής η οποία έπεσε μέσα σε 24 ώρες !  

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την τροχιά του συστήματος , καθώς και τα ύψη υετού , όπου τα στοιχεία δείχνουν οτι το χαμηλο “βαθαίνει” πολύ όσο βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Μετά αρχίζει και εξασθενεί κινούμενο προς το νοτιοδυτικό Αιγαίο και τα ύψη του 6ωρου υετού, μειώνονται σε μεγάλο βαθμό .

Τώρα δείτε και κάτι άλλο , αλλά παρακαλώ μη μείνετε στα νούμερα, τα οποία ομολογουμένως είναι πολύ υψηλά. Παρατηρείστε απλά οτι το νεότερο τρέξιμο του ίδιου μοντέλου “μαζεύει”  αρκετά τα προβλεπόμενα ύψη υετού για την Αττική . Δίνει λιγότερα απ ότι με το πρωινό τρέξιμο . Παραθέτουμε  δύο χαρακτηριστικές εικόνες 24ωρου υετού στο οποίο φαίνονται οι μεγάλες διαφορές σε δύο διαφορετικά τρεξίματα . Τι σημαίνει αυτό ; Οτι το μοντέλο είναι “κακό” ή οτι άλλαξε κάτι κατά την διάρκεια της κίνησης του;   Η  απάντηση είναι η τελευταία και θα δείτε γιατί .

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΚΛΩΝΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ

Παρατηρώντας  στο προηγούμενο βίντεο την τροχιά του συστήματος , διαπιστώνουμε οτι  τα ύψη υετού κατά το διάστημα που το χαμηλο “βαθαίνει” σημαντικά, είναι και αυτά μεγάλα και αυτό συμβαίνει όσο αυτό βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Ομως μετά αρχίζει και εξασθενεί κινούμενο ανατολικά προς το νοτιοδυτικό Αιγαίο και έτσι τα ύψη του 6ωρου υετού, μειώνονται σε μεγάλο βαθμό . Κατά κάποιο τρόπο το σύστημα αποσταθεροποιείται όταν πάει να περάσει από τις ηπειρωτικές περιοχές

Όλα τα κυκλωνικά συστήματα ανάλογου τύπου , οταν προσεγγίσουν  στεριά εξασθενούν σημαντικά  και αυτό συμβαίνει  λόγω της τριβής αλλά και των διαδικασιών ροής στο κατώτατο οριακό στρώμα . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετική συμπεριφορά του συστήματος σε ότι αφορά στις εντάσεις του ανέμου αλλά και στα ύψη βροχής.

Αρα περιμένουμε ακόμη να δούμε τι χαρακτηριστικά θα έχει όταν αυτό πλησιάσει τα νησιά του Ιονίου, αν ααυτά αλλάξουν ή όχι από αυτά που προβέπεται και ακολούθως μπορούμε να βγάλουμε νέα συμπεράσματα για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού. Υπάρχει λοιπόν αρκετός δρόμος μπροστά μας

Χωρίς λοιπόν να πάμε σε περαιτέρω εκτιμήσεις,  μπορούμε μέχρι στιγμής να πούμε ότι α) Το χαμηλό μέσα στη θάλασσα δίνει ύψη βροχής περίπου όσα προέβλεπαν τα προγνωστικά δεδομένα β) Η θέση του χρονικά και χωρικά μέχρι στιγμής συμπίπτει με τις προβλέψεις γ) Το κέντρο του φαίνεται να “αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες” για να περάσει ανατολικά,  αν όμως τα καταφέρει θα είναι πιό εξασθενημένο και τέλος δ) περιμένετε και περιμένουμε τα νέα δεδομένα , τα οποία θα αξιολογηθούν και με αυτά μετά την μεσημεριανή μας σύσκεψη θα εκδώσουμε νέα πρόγνωση του καιρού.

Να ακολουθείτε τις οδηγίες της ΓΓΠΠ και των αρμόδιων εμπλεκομένων φορέων.  

Θοδωρής Ν. Κολυδάς

 

Visited 7 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *