TOP STORIES Αρθρογραφια Προγνώσεις

Πώς εξελίσσεται το σύστημα που επηρεάζει την Κεντρική Μεσόγειο-Ανανέωση

22:10 της 15ης Σεπτ 2020

To βαρομετρικό χαμηλό παρότι έχι αρχίσει να οργανώνεται δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη βάθυνση , αν και στη θαλάσσια περιοχή της Σύρτης δεν υπάρχουν παρατηρήσεις από πλοία ή σημαδούρες

Το σύστημα πάντως έχει αρχίσει να οργανώνεται και οι κορυφές των αναπτύξεων έχουν θερμοκρασίες που φτάνουν τους -63 βαθμούς Κελσίου

Οι νεφώσεις αυτές που είναι κατακόρυφης ανάπτυξης  “κρύβουν” μέσα τους πάνω απο 75mm βροχής με βάση τις εκτιμήσεις του ραδιομέτρου του δορυφόρου MSG

H δυναμική του συστήματος υπάρχει σε ωρισμένες στάθμες της ανώτερης ατμόσφαιρας (700 hPa) που αποτελούν ρυθμιστές για την περαιτέρω ανάπτυξή του .

Όμως ένα στοιχείο σημαντικό αυτή την στιμή που λείπει,  είναι οι μεγάλες εντάσεις του επιφανειακού ανέμου . Βέβαια όπως είπαμε  προηγουμένως δεν υπάρχουν παρατηρήσεις από πλοία , όμως παρόλα αυτά έχουμε την δυνατότητα να μετρήσουμε τις εντάσεις του ανέμου από τους δορυφόρους, με το Advanced Scatterometer (ASCAT) . Το στοιχείο αυτό αποτελεί σημαντικό δεδομένο για τον χαρακτηρισμό ενός τέτοιου συστήματος ως Medicane. Κάτι τέτοιο θα μπορέσουμε να το διαπιστώσουμε μετά τις νυχτερινές ραδιοβολίσεις και να νέα περάσματα του δορυφόρου το πρωί της Τετάρτης.

Έτσι αύριο θα δούμε τι νεότερο έχι προκύψει και θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για την εξέλιξη του συστήματος. Αν τελικώς οι βροχές είναι πολύ έντονες και χρειάζεται ειδική ενημέρωση,  θα ενημερώσουμε πολίτες και πολιτεία και με έκτακτο δελτίο .

Θ.Ν. Κολυδάς  23:10/15-9-2020

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ


Διατηρείται σχεδόν στάσιμο το βαρομετρικό χαμηλό που έχει δημιουργηθεί στην θαλάσσια περιοχή της Σύρτης, το οποίο διακρίνεται τόσο στην ανάλυση του χάρτη επιφανείας 15 09 0600 UTC   όσο και στην δορυφορική εικόνα.

Χάρτης Επιφανείας της 15-9-2020/06:00 UTC

Δορυφορική εικόνα Meteosat στις 15-9-2020/13:00

Το σύστημα αυτό, το οποίο το συνοδεύουν ασταθείς αέριες μάζες, τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί βορειοανατολικά προς την περιοχή μας, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη ανάρτησή μας. Έτσι  από την Πέμπτη και από τα δυτικά το σύστημα αυτό θα προκαλέσει αλλαγή στο σκηνικό του καιρού,  με βροχές και καταιγίδες, που πιθανόν να είναι ισχυρές, όπως επισημαίνεται και στην επίσημη πρόγνωσή της ΕΜΥ . Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζονται οι περιοχές υετού μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες της Πέμπτης, όπου τα μεγαλύτερα ύψη υετού βρίσκονται στα ανοιχτά του Ιονίου.

Ο καιρός πάντως θα αλλάξει βαθμιαία σε όλη τη χώρα θα είναι καθαρά φθινοπωρινός και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση . Αυτό βέβαια θα φανεί περισσότερο την Παρασκευή όπου θα έχουμε σε όλη σχεδόν τη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Τα φαινόμενα που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, γρήγορα στα δυτικά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική κυρίως νησιωτική χώρα.  Το εάν το σύστημα αυτό αποκτήσει χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) δεν μπορεί να αποκλειστεί και γι΄ αυτό θα μπορούμε να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά , από αύριο , δηλαδή μόλις επαληθεύσουμε κάποια στοιχεία του συστήματος .

Παραπάνω δίνεται η θέση του συστήματος και οι σχετικοί δείκτες μέχρι το βράδυ της Πέμπτης , καθώς από εκεί και πέρα, όπως άλλωστε είδαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση , πολλά από τα προγνωστικά μοντέλα δεν μας δίνουν προς το παρόν ικανοποιητική ακρίβεια της θέσης του συστήματος αλλά και της δυναμικής του. Παρότι υπάρχουν δεδομένα για πολύ περισσότερες ημέρες – πολλά από αυτά και από επίσημες ιατοσελίδες – κρίνουμε ότι στην συγκεκριμένη περίιπτωση  καλό είναι να έχουμε έναν πιό περιορισμένο χρονικό ορίζοντα 48 ωρών,  για μεγαλύτερη αξιοπιστία. Θα σας κρατάμε ενήμερους

Θ.Ν.Κολυδάς 14:30/15-9-2020

Visited 20 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *