TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια

Έντονες καταιγίδες στην Κεντρική Μεσόγειο το επόμενο διήμερο

Έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα παρατηρείται το τελευταίο διήμερο στην Κεντρική Μεσόγειο με καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής. Σήμερα η καταγραφή στην πιο πρόσφατη συνοπτική παρατήρηση για την Σιγγονέλα ήταν 81 mm βροχής .

To τελευταίο διήμερο έχουν σημειωθεί σε Μάλτα (74 mm) , στην Catania της Ιταλίας ( 80.8 mm ) και  στον Ναυτικό Σταθμό της Σιγγονέλα 114 mm βροχής συνολικά .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Το αίτιο που προκαλεί τα έντονα φαινόμενα είναι ένα χαμηλό που προς το παρόν το κέντρο του βρίσκεται στις ακτές της Βόρειας Αφρικής  και το οποίο έχει την τάση να μπεί στην θαλάσσια περιοχής της Σύρτης και να κινηθεί βορειοανατολικά .

Σχετικά με δημοσιεύματα της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου 2020 για την πιθανή δημιουργία Μεσογειακού Κυκλώνα με κίνηση προς τη χώρας μας, πρέπει να τονίσουμε ότι η πιθανότητα αυτή είναι μικρή . Τα περισσότερα προς το παρόν προγνωστικά μοντέλα δείχνουν  μη ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία ενός τέτοιου κυκλώνα στο  Ιόνιο Πέλαγος και ειδικά κοντά στις ακτές της χώρας μας, όπως είχε συμβεί πριν από δυό χρόνια τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 .

Τέτοιου τύπου συστήματα χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε , καθώς έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, μπορούν να αλλάξουν γρήγορα πορεία και ανάπτυξη , ενω έχουμε και εδώ τους θυελλώδεις ανέμους του συστήματος να στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι» και να συνοδεύονται από έντονες βροχοπτώσεις .  Στα μεγάλης κλίμακας μοντέλα που παραθέτουμε δεν μπορεί να φανεί με λεπτομέρεια η εξέλιξη του συστήματος, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά τρεξίματα, και μέχρι στιγμής η προγνωσιμότητά του δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες και η πιθανότητα εμφάνισης φτάνει το 40%

Τηρώντας τα όρια των 48 ωρών που είχαμε θέσει και στην περίπτωση του Ζορμπά δεν θα επεκταθούμε χρονικά περισσότερο και θα δώσουυμε την προοπτική μέχρι τις βραδiνές ώρες της Τετάρτης, από πολλά μοντέλα ,  όπου τα προγνωστικά στοιχεία δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις και παράλληλα συγκλίνουν στο οτι δεν φαίνεται να επηρεάζονται τα δυτικά τμήματα της χώρας μας και ειδικότερα τα νησιά του Ιονίου.

Παρακάτω παρουσιάζουμε για το ίδιο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα δύο άλλων προγνωστικών μοντέλων για να κατοανοήσετε πόσες μεγάλες διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους για την πρόγνωση του επομένου διημέρου. Η σύγκριση προγνωστικών και πραγματικών στοιχείων είναι απαραίτητη τουλάχιστον ανά 6ωρο .

Το μοντέλο που ακολουθεί δεν δίνει σημαντικό υετό , αλλά και ανάλογη βάθυνση του συστήματος.Τα δεδομένα του είναι ανά 3ωρο , ενώ στα προηγούμενα είναι ωριαία

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ παρακολουθεί και αξιολογεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες  και θα σας ενημερώσει υπεύθυνα με σχετικά τακτικά και έκτακτα δελτία όποτε αυτό κριθεί ότι είναι απαραίτητο , δίνοντας στην πολιτεία αλλά και τους πολίτες τον εύλογο χρόνο έγκαιρης προειδοποίησης και προετοιμασίας  .

Θ. Ν. Κολυδάς

Visited 2 times, 1 visit(s) today
0Shares

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *