Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια

Κάθε ποτάμι έχει τον δικό του καιρό. Όχι μόνο στην Ευρυτανία, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο !

Καταπληκτικής ομορφιάς η παραπάνω φωτογραφία,  όπως άλλωστε είναι όλα τα τοπία στην Ευρυτανία που μοιάζουν με ζωγραφιά . Η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή Διπόταμα και ένας καλός μου φίλος την έστειλε στην ομάδα μας στο Facebook “Μετεωρολογία για όλους” όπου μας “εκμυστηρεύεται” . ” Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο” και μάλλον μας ζητά κάποιες απαντήσεις !  Προσωπικά , πιστεύω οτι μάλλον δεν πρέπει να θυμάται καλά. Πρέπει να το έχει ξαναδεί , διότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται πολλές φορές στην συγκεκριμένη περιοχή , για τον λόγο που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Απλά πρόκειται για φαινόμενο που πολύ σπάνια το πιάνει η ματιά μας και ακόμη σπανιότερα η κάμερα του φωτογραφικού φακού. Το σημείο αυτό βρίσκεται κοντά σε ένα γεφύρι , που όλοι οι κάτοικοι της περοχής, το ονομάζουν το  γεφύρι του Μπαλτά και είναι γνωστό και σαν  «γεφύρι στα Διπόταμα».

Πολύ παλιά φωτογραφία της περιοχής, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το γεφύρι βρίσκεται χτισμένο πάνω στον Τρικεριώτη ποταμό, από το 1893 περίπου. Στο σημείο αυτό  σμίγουν τα ποτάμια Καρπενησιώτης και Κρικελοπόταμος. Συνεπώς έχουμε νερά που προέρχονται από δύο διαφορετικές πηγές προέλευσης. Το συγκεκριμένο γεφύρι μέχρι το 1993, αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα στο δρόμο Καρπενησίου – Προυσού για πεζοπόρους ταξιδιώτες και αυτοκίνητα. Το 1993 κατασκευάστηκε η καινούργια τσιμεντένια γέφυρα και πλέον το γεφύρι του Μπαλτά υποχρεώθηκε να της παραχωρήσει τα πρωτεία του. Το όνομά του το πήρε από το χάνι του Μπαλτά που είναι εκεί κοντά και που τα παλιά χρόνια, ήταν το σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή. Επάνω στο γεφύρι, η ΔΕΗ έχει εγκαταστήσει σταθμό μέτρησης (υδροδείκτη) της ποσότητας του νερού που διοχετεύεται μέσω του Τρικεριώτη προς τη λίμνη των Κρεμαστών.

Το χάνι των Μπαλταίων 

Στο άκρο του γεφυριού προς το Καρπενήσι, υπάρχει ένα υπέροχο πέτρινο εικονοστάσι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, με μία κρύπτη στο πίσω του μέρος.  Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το στενό πέρασμα που δημιουργείται ανάμεσα στα βουνά Χελιδόνα και Πύργος, αποτελούν κάποια μόνο από τα πολλά αξιοθέατα της διαδρομής προς τον Προυσό. Σήμερα όμως, με την κατασκευή της νέας γέφυρας, το παλιό γεφύρι έχει χαθεί από την κοινή θέα και ο επισκέπτης πρέπει να σταματήσει και να κατέβει από το αυτοκίνητο για να μπορέσει να το δει. Ένα ακόμα πρόβλημα που προκάλεσε η κατασκευή της νέας γέφυρας, είναι οι συχνές πτώσεις βράχων πάνω στο παλιό γεφύρι, από τα τεράστια πρανή που δημιούργησαν οι εκχωματώσεις.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Στην υδρολογία και την Γεωγραφία υπάρχει ένα πολύ γνωστός όρος η “συμβολή” . Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση όπου δύο η περισσότερα σώματα νερού συναντώνται σε ένα σημείο δημιουργώντας στη συνέχεια ένα ενιαίο ρεύμα. Συνήθως ο όρος συμβολή αναφέρεται στο σημείο όπου ένας παραπόταμος συναντάει τον κύριο ποταμό (κύριο στέλεχος), ή όπου δύο ρεύματα συναντώνται για να αποτελέσουν την κύρια πηγή ενός ποταμού με καινούριο όνομα . Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τη συνάντηση μιας παλίρροιας ή άλλων μη παραποτάμιων υδατικών συστημάτων, όπως δύο κανάλια ή ένα κανάλι και μια λίμνη.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν το χρώμα των νερών που βλέπουμε και έχουν πάρει κοκκινωπό χρώμα,  να οφείλονται σε κάποια κατολίσθηση λίγο παραπάνω από το συγκεκριμένο σημείο και έτσι τα νερά έχουν πάρει αυτό το χρώμα από το χώμα. Το άλλο το ποτάμι απλά έχει τον δικό του …καιρό !

Κοιτάξτε παρακάτω ανάλογο φαινόμενο στο σημείο συνάντησης των ποταμών Green και Κολοράντο στο Εθνικό Πάρκο, Γιούτα των ΗΠΑ 

Ο ποταμός Green River (κυριολεκτικά πράσινος) είναι ένα μακρύ ρεύμα που σχηματίζεται στα βουνά Rocky Mountains στο Εθνικό Δάσος Bridger Teton στην κομητεία Sublette στο Γουαϊόμινγκ. Ρέει νότια προς τη Γιούτα, στρίβει ανατολικά στο Κολοράντο και τελικά ξανά προς το νότο, όπου καταλήγει στον ποταμό Colorado στο Εθνικό Πάρκο Canyonlands στην κομητεία του San Juan.

Καταπληκτικές αντιθέσεις υπάρχουν και στην συμβολή των ποταμών Rio Negro και Rio Solimoes κοντά στο Manaus στη Βραζιλία που βλέπουμε παραπάνω . Ο σχεδόν κατάμαυρος ποταμός Rio Negro συναντά τον ποταμό Rio Solimões (όπως ονομάζονται τα ανώτερα τμήματα του Αμαζονίου), που έχει το χρώμα της άμμου. Για έξι χιλιόμετρα οι δύο ποταμοί ρέουν παράλληλα, ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς να αναμιγνύονται τα νερά τους! Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες τουριστικές ατραξιόν της περιοχής.

Το φαινόμενο οφείλεται στη διαφορετική θερμοκρασία, ταχύτητα και πυκνότητα των νερών. 

Ο Rio Negro ρέει με ταχύτητα περίπου 2 χιλιομέτρων την ώρα και η θερμοκρασία του νερού είναι 28 βαθμοί Κελσίου, ενώ ο Rio Solimões με 4-6 χιλιόμετρα και έχει θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου.

Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται στη συμβολή των ποταμών Thompson και Fraser στο Lytton, στη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά. Ο ποταμός Thompson τελειώνει στο Lytton, στη δυτική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, όπου συναντάται με τον ποταμό Fraser. Η αντίθεση στα χρώματα των νερών είναι εντυπωσιακή καθώς τα καθαρά νερά του ποταμού Thompson ενώνονται με τα λασπώδη νερά του ποταμού Fraser.

Καταπληκτική αντίθεση συμβαίνει και στη συμβολή των ποταμών Jialing και Yangtze στην Chongqing στην Κίνα, όπως φαίνεται παραπάνω . Ο “καθαρός ”  ποταμός Jialing στα δεξιά εκτείνεται σε μήκος 119 χιλιομέτρων και όταν φτάνει στην πόλη Chongqing «πέφτει» επάνω στον ποταμό Yangtze. Αυτός ο ποταμός θεωρείται ο σημαντικότερος ποταμός της Κίνας καθώς αποτελεί τον κυριότερο πλωτό δίαυλο και στη λεκάνη του Γιανγκτσέ ζει το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας . Δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την επίδραση του φράγματος των τριών φαραγγιών στην γεωγραφία της περιοχής. Ο Γιανγκτσέ και τα τοπία τα οποία διατρέχει έχουν υποστεί πολύ μεγάλες αλλαγές εξ’ αιτίας της σύγχρονης ανάπτυξης. Τρία φαράγγια, τα Φυσερό (Γκουτάνγκ), της Στρίγγλας (Γου) και η Δυτική τάφρος (Ξιλίνγκ) έχουν καταστραφεί από το φράγμα των τριών φαραγγιών, όπου έχει χτιστεί το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Εκτιμάται ότι το φράγμα είχε σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες στην περιοχή. Θεωρείται υπεύθυνο για την εξαφάνιση ενός ενδημικού είδους δελφινιού, αλλά και για την παρεμπόδιση της φυσικής ροής ιλύος που εμπλουτίζει το δέλτα του ποταμού με θρεπτικά συστατικά. Το 2007 ο ποταμός ρυπάνθηκε από 30,5 δισεκατομμύρια τόνους ανεπεξέργαστα υγρά λύματα . Ο ποταμός συχνά υπερχειλίζει προκαλώντας πολλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Το καλοκαίρι του 1931 συνέβησαν οι μεγαλύτερες πλημμύρες του 20ου αιώνα.

Να κλείσουμε αυτές τις ποτάμιες συναντήσεις με τα νερά των ποταμών  Αlaknanda και Bhagirathi στην Devprayag της Ινδίας . Η πόλη Devprayag βρίσκεται στην περιφέρεια Tehri Garhwal στο κρατίδιο Uttarakhan της Ινδίας. Εκεί βρίσκεται μία από τις πέντε συμβολές (Panch Prayag) του ποταμού Alaknanda, και είναι εκεί που σχηματίζεται ο Γάγγης ποταμός. Ο ποταμός Alaknanda συναντάται με τη συμβολή των παγετώνων Satopanth και Bhagirath Kharak στην περιοχή Uttarakhand. Οι πηγές του Bhagirathi βρίσκονται στο Gaumukh, στους πρόποδες του παγετώνα Gangotri και των παγετώνων Khatling στην οροσειρά Garhwal των Ιμαλαΐων στην περιοχή Uttarakhand. Αυτοί οι δύο ιεροί ποταμοί ενώνονται και σχηματίζουν το Γάγγη στην Devprayag.

Να σημειώσουμε ότι τα  σημεία συμβολής ποταμών πρόσφεραν από την αρχαιότητα κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη κοινωνιών. Πολλές σημαντικές πόλεις του κόσμου είναι χτισμένες σε σημεία συμβολής ποταμών. Ορισμένες από αυτές είναι:  Το Βελιγράδι (πρωτεύουσα της Σερβίας), είναι χτισμένο στο σημείο συμβολής του Δούναβη με τον παραπόταμο Σάβα. Το Χαρτούμ (πρωτεύουσα του Σουδάν), είναι χτισμένο στη συμβολή του Λευκού και Κυανού Νείλου. To Πασσάου (πόλη της Γερμανίας), είναι χτισμένο στο σημείο συμβολής του Δούναβη με τον παραπόταμο Ιν. Το Καζάν (πόλη της Ρωσίας), βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Βόλγας και Καζάνκα, αλλά και το Νόβγκοροντ στην συμβολή των ποταμών Βόλγα και Όκα. Το Μόντρεαλ (μεγάλη πόλη του Καναδά), είναι χτισμένο στην συμβολή του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου και του ποταμού Οττάβα. Η Κοστρομά (πόλη της Ρωσίας), βρίσκεται στην συμβολή ποταμών Βόλγα και Κοστρομά.

Πηγές : Wikepedia, carnetdevoyage.gr, newsbeast.gr

Visited 71 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *