TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Τι λένε οι εποχικές προγνώσεις για το Φθινόπωρο 2020

Σε σχετικά πρόσφατο αναλυτικό άρθρο της ΕΜΥ για τις εποχικές προγνώσεις διευρινίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χρησιμοποιούνται ως καθοδήγηση μόνο για μεγαλύτερες χωρικά κλίμακες, όπου έχουμε υπολογίσει τους μέσους όρους για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η προσέγγιση σε επίπεδο κράτους είναι πολύ δύσκολη και περιέχει πολλές αβεβαιότητες . Ωστόσο παρακάτω θα κάνουμε κάποια σχόλια για την περιοχή μας , χρησιμοποιώντας για την πρόγνωση τις  πιθανές τάσεις απόκλισης (π.χ. της θερμοκρασίας, του υετού), από τις κανονικές τιμές και κατά μέσο όρο έως 90 ημέρες. Η φιλοσοφία των εποχικών προγνώσεων είναι να υπολογίσουμε, για παράδειγμα, εάν η θερμοκρασία στην Ευρώπη, τον Σεπτέβρη που μας έχεται θα είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 30 ετών, για τον συγκεκριμένο μήνα.

Η ουσία λοιπόν της εποχικής πρόγνωσης είναι να μας δώσει όσο το δυνατόν καλύτερη μελλοντική εικόνα της παγκόσμιας κυκλοφορίας και κατανομής των αερίων μαζών και των καιρικών προτύπων. Μετά από μια μακρά περίοδο δοκιμών, διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες που υπολογίζονται από οποιοδήποτε ανεξάρτητο μοντέλο δεν είναι πάντα αξιόπιστες, αφού τα μοντέλα μας δεν είναι τέλεια καθώς,ακόμη και μικρές ανακρίβειες συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια των μηνών και παραμορφώνουν τις στατιστικές του καιρού

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ (COPERNICUS και German Climate Forecast System-  GCFS)

Σημαντική ώθηση στις μακροπρόθεσμες προγνώσεις έδωσε το πρόγραμμα Copernicus για την κλιματική αλλαγή (CopernicusClimateChangeService – C3S), καθώς η ΕΕ διέθεσε πόρους για την ανάπτυξη μιας υπηρεσίας εποχικής πρόγνωσης πολλαπλών μοντέλων ανοικτών δεδομένων, που περιλαμβάνει όχι μόνο την παραγωγή προγνώσεων, αλλά και μια σειρά υπηρεσιών χρηστών. Οι πόροι, που διατέθηκαν για το C3S, επέτρεψαν να συμπεριληφθούν περισσότερα προγνωστικά συστήματα, με συνεισφορές από τη Γερμανία (DWD), την Ιταλία (CMCC) και, πιο πρόσφατα, από το NCEP. Τον Οκτώβριο του 2019 κύρια θέση πήρε το πλέον εξελιγμένο C3S multi-modelsystem και σας είχαμε παρουσιάσει την πρόγνωση για το φετινό καλοκαίρι. Παρακάτω ακολουθεί η παρουσίαση της τάσης του καιρού με βάση το C3S και το GPC της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ με βάση το C3S και το GPC

Θερμοκρασία

Θυμίζουμε ότι οι προγνώσεις αυτές αποτελούν μια μέση εικόνα του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος -Νοέμβριος. Για την Νότια Ευρώπη από την Ιταλία και δυτικότερα εμφανίζονται υψηλότερες αποκλίσεις από τη μέση τιμή, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα δυτικά και βόρεια τμήματα της ηπείρου . Για την περιοχή της Βαλκανικής και για την χώρα μας ειδικότερα, αν και είναι δύσκολο σε τόσο μεγάλο πεδίο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα , διαφαίνεται οτι δεν υπάρχουν  μεγάλες αποκλίσεις από την μέση κλιματική τιμή και προβλέπονται ελαφρώς λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά και λίγο πιο κάτω (στο Γερμανικό μοντέλο) στο Νότιο Αιγαίο.

Γενικά οι αποκλίσεις του ενός μοντέλου από το άλλο μας δείχνουν οτι ο δρόμος για την βελτίωσή τους  είναι ακόμη μακρύς .

Βροχόπτωση

Ανάλογες αποκλίσεις υπάρχουν και στον υετό . Από πλευράς βροχοπτώσεων, και τα δύο μοντέλα προβλέπουν, από κανονικές έως ελαφρώς ξηρότερες συνθήκες στα νοτιοανατολικά για το φετινό φθινόπωρο,  με υψηλότερες τιμές μόνο στη Βόρεια Ευρώπη .

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνω οτι αυτή η γενική τάση του καιρού επιχειρησιακά δεν μας προσφέρει πολλά πράγματα ,  ίσως καμιά φορά μπορεί να μας “παραπλανήσει”.  Για παράδειγμα,  μπορεί το επόμενο τρίνηνο σε μια περιοχή πχ. στη Λάρισα να μας δίνει κανονικές τιμές για την βροχή. Αυτές συγκεκριμένα για το τρίμηνο Σεπ-Νοε είναι ( 30+53+57=140 mm βροχής  )  Το να την ρίξει αυτή την βροχή σε μια μέρα – όπως έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1978 με πλημμύρες -και στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα να μη βρέξει καθόλου,  δεν σημαίνει στον τελικό απολογισμό,  οτι τα πράγματα ήταν κανονικά και μέσα στα όρια προβλέψεων . Είναι χαρακτηριστικό ότι η  πρόβλεψη ενός άλλου μοντέλου που άρχισε να εκδίδει εποχιακές προβλέψεις για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον Ιούνιο του 2009 που βασίζεται σε δυναμική υποβάθμιση της εποχικής πρόβλεψης του ECMWF, χρησιμοποιώντας συζυγμένο μοντέλο ατμόσφαιρας-ωκεανών (RCM-SEEVCCC) δεν κατάφερε να υπολογίσει τα μεγάλα ύψη βροχής στην Ευβοια , παρά το οτι έτρεξε λίγες μέρες πριν .

Άρα κλείνοντας , για μια ακόμη φορά πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετική επιφύλαξη λαμβάνοντας υπόψη, ότι το αποτέλεσμά τους θα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου αναφοράς τους , σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται και απορριπτικά, αποκλείοντας την προοπτική βελτίωσής τους.

Θ.Ν.Κολυδάς

Visited 16 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *