TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια

11 νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην ακτή Terre Adélie (Ανταρκτική)

[responsivevoice_button voice=”Greek Female”]

Το 1840, ο Γάλλος Dumont d’Urville με τα πλοία Astrolabe και Zéléé ανακαλύπτει την Terre Adélie στην Ανταρκτική και δίνει το όνομα αυτό στην παραλία από το όνομα της γυναίκας του. Ο Σταθμός Dumont d’Urville είναι ένας γαλλικός επιστημονικός σταθμός στην Ανταρκτική στο Îαρχιπέλαγος Pétrels που πήρε το όνομά του από τον εξερευνητή Jules Dumont d’Urville, του οποίου η αποστολή έφτασε στο Débarquement Rock στα νησιά Dumoulin στο βορειοανατολικό άκρο του αρχιπελάγους στις 21 Ιανουαρίου 1840. Στην περιοχή αυτή αλλά και γενικότερα στην Ανταρκτική πρόσφατα καταγράφηκαν έντεκα νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων

Ειδικότερα πρίν από λίγες ημέρες καταγράφηκαν έντεκα νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων, τις οποίες  εντόπισαν επιστήμονες στην Ανταρκτική, ύστερα από μελέτη δορυφορικών εικόνων της παγωμένης ηπείρου . Η ανακάλυψη ενθαρρύνει ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο, καθώς αποκαλύπτει ότι ο πληθυσμός των πτηνών αυτών έχει αυξηθεί σε ποσοστό 5% με 10%, ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο.

Η ανακάλυψή τους θα έχει θετικές επιπτώσεις για το μέλλον του είδους, του οποίου αγαπημένος τόπος αναπαραγωγής είναι οι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής πάγοι του ωκεανού της Ανταρκτικής.

Ο δρ Philip Trathan, επικεφαλής βιολογικών μελετών της Βρετανικής Ερευνητικής Αποστολής στην Ανταρκτική (BAS), αναφέρει στο ιρλανδικό ειδησεογραφικό δίκτυο RTE : «Παρότι η είδηση του εντοπισμού των νέων πολυπληθών αποικιών είναι αδιαμφισβήτητα ευχάριστη, οι τόποι αναπαραγωγής τους βρίσκονται όλοι σε τοποθεσίες, οι οποίες απειλούνται από την τήξη των πάγων, σύμφωνα με μαθηματικά πρότυπα, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθυσμός των αυτοκρατορικών πιγκουίνων είναι καταδικασμένος σε συρρίκνωση. Τα πτηνά στις τοποθεσίες αυτές θυμίζουν τα καναρίνια στις στοές ανθρακωρυχείων, που πεθαίνουν για να προειδοποιήσουν για επερχόμενο κίνδυνο. Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά τις τοποθεσίες αυτές και να καταγράφουμε τον τρόπο, με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα τις επηρεάσει».

Κλείνουμε το άρθρο με 4 καταπληκτικές φωτογραφίες της περιοχής με ισχυρούς καταβατικούς ανέμους 109km / h και με μαργαριταρένια νέφη  (Polar Stratospheric Clouds) , που σχηματίστηκαν στην κρύα χειμερινή στρατόσφαιρα που φωτίζουν το λυκόφως της #TerreAdelie 

 

Visited 4 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *