Η διαταραχή που στις 6 Αυγούστου το μεσημέρι προκάλεσε έντονες βροχοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο το απόγευμα κινήθηκε ανατολικότερα και το βράδυ προκάλεσε ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στη Κεντρική Μακεδονία που έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας το νομό Θεσσαλονίκης.
Τα φαινόμενα προκάλεσαν πλήθος προβλημάτων κυρίως στη περιοχή του Λαγκαδά. Τα ραντάρ της ΕΜΥ κατέγραψαν πολύ μεγάλες ανακλαστικότητες-πολύ μεγάλες εντάσεις βροχόπτωσης , που ξεκίνησαν αρχικά με μικρές εντάσεις στα μεσάνυχτα αλλά αργότερα, όπως φαίνεται και από το παρακάτω Video απο τις 01 : 00 το βράδυ εντάθηκαν και κράτησαν μέχρι και τις 06:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή ( οι ώρες στο Video είναι σε UTC ) .
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Οι πυρήνες των καταιγίδων που επηρέασαν την περιοχή του Λαγκαδά έφταναν τα 60-65 dbz σε ανακλαστικότητα και αυτό πρακτικά σημαίνει οτι οι ραγδαιότητες της βροχόπτωσης στην περιοχή ήταν μεγάλες. Ο σταθμός του ΕΑΑ κατέγραψε 78 χιλιοστά βροχής σε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά και συνολικά 90 χιλιοστά έως το πρωί της Παρασκευής . Όπως όλοι γνωρίζουμε τα ραντάρ χρησιμοποιούνται στη μετεωρολογία για τον εντοπισμό καιρικών συστημάτων και τη μέτρηση μετεωρολογικών παραμέτρων. Μέσα στους ευρύτερους στόχους ενός ραντάρ είναι να παρέχει στον εκάστοτε χρήστη χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στις χαλαζοπτώσεις από ισχυρές καταιγίδες, στην πρόγνωση ανεμοστρόβιλων, τυφώνων και ισχυρών ανέμων.
Οι εφαρμογές τους στον τομέα της μετεωρολογίας και της υδρομετεωρολογίας βοηθάει στη μέτρηση του ύψους βροχόπτωσης και στην εκτίμηση και πρόγνωση πλημμυρών. Η χρησιμότητα των ραντάρ αν αξιοποιηθούν κατάλληλα και συνδυαστούν και με παρατηρήσεις επίγειων σταθμών μπορούν κατάλληλα να βοηθήσουν την υπηρεσία πολιτικής προστασίας για τις εξαγγελίες προειδοποιήσεων ή συμβουλών σχετικά με πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα.
Την ζωντανή εικόνα των ραντάρ της ΕΜΥ μπορείτε να την δείτε από την κεντρική σελίδα στην παρακάτω διεύθυνση :
http://hnms.gr/emy/el/observation/eikones_radar