TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

Πρωτομηνιά με φακοειδή νέφη στις Στενιές Άνδρου

[responsivevoice_button voice=”Greek Female”]

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές οτι τα φακοειδή νέφη είναι στατικά και σχηματίζονται συνήθως σε μεγάλο ύψος, και συνήθως είναι ευθυγραμμισμένα κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου. Χωρίζονται  σε κατηγορίες ανάλογα με το ύψος τους , σε φακοειδείς στάσιμους υψισωρείτες (ACSL), φακοειδείς στάσιμους στρωματοσωρείτες (SCSL) και φακοειδείς στάσιμους θύσανους (CCSL). Σήμερα 1η Αυγούστου παρατηρήσαμε ένα ζευγάρι φακοειδών στάσιμων υψισωρειτών στις Στενιές Άνδρου. 

Στενιές Άνδρου 1-8-2020

Τα νέφη αυτά στον τόπο μας αλλά και σε κάθε τόπο γενικότερα δημιουργούνται όταν σταθερός υγρός αέρας περνάει πάνω από ένα βουνό ή οροσειρά, και αυτή η σειρά από στάσιμα κύματα μπορεί να δημιουργηθούν στη μεριά του κατωφερή αέρα.

Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου, η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μια μακριά σειρά μπορεί να σχηματιστεί στις κορυφές συνεχομένων κυμάτων δημιουργώντας ένα σχηματισμό γνωστό ως σύννεφο-κύμα (wave cloud). Αυτό τo σύστημα δημιουργεί έντονη κάθετη κίνηση αέρα .

Στo παραπάνω γράφημα ο μέσος άνεμος πνέει από αριστερά προς τα δεξιά, κατά μήκος της ροής που έχουμε σημειώσει . Οι κυματιστές μαύρες γραμμές αντιπροσωπεύουν την κίνηση του αέρα καθώς αυτός πνέει προς τα κάτω σαν ένα κύμα βουνού. Αλλά παρατηρήστε ότι στην κάτω πλευρά του δρομέα, ο αέρας φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη μέση κατεύθυνση του ανέμου απ’ οτι σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Εάν ο αέρας είναι σχετικά ξηρός , τότε δεν σχηματίζονται ούτε φακοειδή σύννεφα ούτε σύννεφα ρότορα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν επικίνδυνες περιοχές με έντονα αναοδικά κιαι καθοδικά κύματα (αριστερό) . Με άλλα λόγια, εάν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα βουνά, τότε μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα ρεύματα, ακόμη και αν δεν μπορείτε να δείτε κανένα στροφείο (ρότορα) ή φακοειδές νέφος. Η όλη διαδικασία δημιουργίας του ρότορα (στροφείο) παρουσιάζεται σε ένα απλό αλλά κατατοπιστικό video από τους συναδέλφους μετεωρολόγους του Met Office στο Ηνωμένο Βασίλειο .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στενιές Άνδρου 1-8-2020

Στενιές Άνδρου 1-8-2020

Οι πιλότοι μηχανοκίνητων αεροσκαφών τείνουν να αποφεύγουν αυτά τα σύννεφα, εξαιτίας των αναταράξεων που τα συνοδεύουν. Όμως οι πιλότοι ανεμόπτερων τα ψάχνουν ενεργά, διότι είναι εύκολο να εντοπιστεί η μάζα του θερμού αέρα από τον προσανατολισμό του σύννεφου. Αυτό το είδος “βοήθειας” είναι συνήθως ομαλό και δυνατό, και αυτό βοηθά τα ανεμόπτερα να φτάνουν σε αξιοσημείωτα ύψη και αποστάσεις.

Visited 61 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *