TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

21 Ιουλίου 1983 – Το Φονικό Μπουρίνι στη Βόρεια Ελλάδα

[responsivevoice_button voice=”Greek Female”]

Σαν σήμερα πριν 37 χρόνια στις 21 Ιουλίου 1983 , ένα κατστροφικό μπουρίνι έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα , το οποίο επηρέασε κυρίως τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου και έγινε η αιτία, εκτός των φυσικών καταστροφών, να χάσουν τότε την ζωή τους 9 άνθρωποι, οι περισσότεροι των οποίων επέβαιναν σε μικρά σκάφη που βούλιαξαν. Την προηγουμένη ημέρα 20 Ιουλίου όπως φαίνεται και στην δορυφορική φωτογραφία τίποτε δεν προμήνυε το τι θα επακολουθούσε.

Οι μετεωρολόγοι συνάδελφοι ήδη από την προηγούμενη ημέρα είχαν μια χονδρική εικόνα που επικρατούσε στην Ευρώπη -με τα λιγοστά βοηθήματα του μετεωρολογικού δορυφόρου-, όπου διακρίνονταν οι αναπτύξεις που άρχισαν να σχηματίζονται στα Βόρεια Βαλκάνια

Στην ανάλυση των χαρτών διακρίνεται η κίνηση των αερίων μαζών που κινήθηκαν το επόμενο τριήμερο νοτιότερα και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και θύματα . Απο πείρα και μόνο όλοι ξέρουμε οτι ορισμένα μπουρίνια που παρατηρούνται κατά την διάρκεια της θερμής εποχής του έτους στις ακτές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και γενικότερα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και του Βορείου Ιονίου έχουν ιδιαίτερη δυναμική . Τα περισσότερα περιστατικά ισχυρών μπουρινιών παρατηρούνται κατά την διέλευση ψυχρών μετώπων από την Βόρεια Ελλάδα. Τα μέτωπα αυτά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες:

  1. κινούνται γρήγορα από βορρά προς νότο.
  2. οι αέριες μάζες που βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα είναι θερμές και ασταθείς.
  3. η διέλευσή τους πραγματοποιείται στο χρονικό διάστημα από το απόγευμα έως αργά την νύχτα, οπότε είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί έκλυση της λανθάνουσας ή δυνητικής αστάθειας της ατμόσφαιρας

Όλες οι παραπάνω συνθήκες υπήρχαν στο μπουρίνι που συνέβη στις 21-7-1983 στη Θεσσαλονίκη, όταν αργά το απόγευμα ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου και έγινε η αιτία, εκτός των φυσικών καταστροφών, να χάσουν τότε την ζωή τους 9 άνθρωποι, οι περισσότεροι των οποίων επέβαιναν σε μικρά σκάφη που βούλιαξαν.Εκείνη τη χρονιά, στις 21 Ιουλίου, άνεμοι έντασης 12 μποφόρ, άρχισαν να σαρώνουν τα πάντα, με την ταχύτητά τους να φτάνει τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.

Αλλά τα θύματα θα ήταν περισσότερα εάν δεν είχε στηθεί μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση δεκάδων αγνοούμενων. Στην επιχείρηση συμμετείχαν η Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα με αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία, αλλά και απλοί ψαράδες που επιστράτευσαν μηχανότρατες και μικρά αλιευτικά σκάφη. Οι διασώστες, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, επιχειρούσαν ακόμη και με τα εννέα μποφόρ.

Χάρη σε αυτήν την αυταπάρνηση περισυνελέγησαν οκτώ άτομα στις θάλασσες της Χαλκιδικής. Άλλοι σώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν να επιβιώσουν μέσα στο νερό. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ένα 16χρονο κορίτσι που κατάφερε να βγει στην ακτή της Επανομής έπειτα από μάχη πέντε ωρών με τα κύματα και ένας 40χρονος που είχε βγει για ψάρεμα με μια μικρή βάρκα και έμεινε επί 26 ολόκληρες ώρες στη θάλασσα.

Εκείνο που με στεναχωρεί όμως είναι οτι φτάνουμε στις μέρες μας με ανάλογα γεγονότα , παρότι έγκαιρα 36 ώρες πρίν η ΕΜΥ ειδοποεί για τα έντονα και τοπικά επίκίνδυνα φαινόμενα . Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο περσινό μπουρίνι με τους 7 νεκρούς στη Χαλκιδική .

Από την στιγμή που ενεργοποιείται ανάλογη προειδοποίηση θα πρέπει αυτή να λαμβάνεται  σοβαρά υπόψη από φορείς αλλά και από πολίτες .  Παράλληλα από την στιγμή που αναπτύσεται ιδιαίτερη δυναμική του συστήματος,που προβλέπεται να μας επηρεάζει θα πρέπει να ενεργοποιείται περαιτέρω διάχυση της πληροφορίας , όπως έχω πολλές φορές επισημάνει. Πέρσι με την βοήθεια του μετεωρολογικού ραντάρ καταγράψαμε την κίνηση όλης της καταστροφικής καταιγίδας . Αυτή η πληροφορία πρέπει άμεσα να διαχέεται . Επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα και γίνομαι κουραστικός, αλλά θα συνεχίσω μέχρι να μπορέσει η πληροφορία αυτή να φτάσει έγκαιρα στον κάθε πολίτη .

Να κλείσουμε σημειώνοντας οτι ακόμη πιο παλιά, το 1935 ένα άλλο μπουρίνι είχε χτυπήσει την περιοχή της Χαλάστρας στέλνοντας στον θάνατο 50 άτομα, στην πλειονότητά τους ψαράδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *