TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία

“Τότε που οι άνθρωποι γελούσαν”-Αλέκος Σακελλάριος

[responsivevoice_button voice=”Greek Female”]

Είμαστε ένας λαός παράξενος και μαζοχιστής. Προπάντων μαζοχιστής. Πάντα έχουμε ένα εναλλακτικό πρόβλημα για κάθε λύση. Από τους σπουδαίους προγόνους μας,κληρονομήσαμε δύο ένδοξους βράχους: Την Ακρόπολη και τον Καιάδα. Και σταθήκαμε ανάξιοι όχι μόνο στο ύψος του πρώτου, αλλά και στο βάθος του δεύτερου.

Ο Ευρωπαίος υπερτερεί σε όλα έναντι του Έλληνα, γιατί ο πολιτισμός του έχει τις ρίζες στην Ελλάδα κι ας μην το παραδέχεται, ενώ ο Έλληνας υστερεί, γιατί ο πολιτισμός του βασίζεται στην Ευρώπη και το καμαρώνει. Στην Ευρώπη αντιστοιχούν τρία δέντρα σε κάθε κάτοικο. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν τρεις εμπρηστές σε κάθε δέντρο. Έχουμε κάψει σε δέκα χρόνια, ότι οι άλλοι σε εκατό.

Αξιοκρατία ονομάζουμε τα προσόντα που απαιτούνται για να υπερπηδήσουμε έναν καλύτερό μας. Αναξιοκρατία λέμε την ατυχία μας να μην γίνουμε κι εμείς κάτι που δεν αξίζουμε, όπως θαυμάσια τα καταφέρνουν κάποιοι άλλοι. Ο καθένας μας κρύβει μέσα του τον καλύτερο και τον χειρότερο Έλληνα. Τo κακό είναι ότι, όσο πάει, αυτοί οι δύο, όλο και λιγότερο διαφέρουν μεταξύ τους.

Αν ποτέ ξεβρομίσει αυτός ο τόπος, πολύ φοβάμαι πως θα μείνει μόνο ο τόπος.

Αλέκος Σακελλάριος

Απόσπασμα από το βιβλίο:
”Τότε που οι άνθρωποι γελούσαν”

Δείτε τον Αλέκο Σακελλάριο να μιλά για την ζωή και την καριέρα του στην εκπομπή «Μονόγραμμα», το 1986: Ένα βίντεο “διαμάντι” της Δημόσιας Τηλεόρασης 

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Visited 57 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *