TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Η τάση του καιρού μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2020

Χωρίς ακρότητες θα κυλήσουν οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου στη χώρα μας , με κανονικές θερμοκρασίες και με λίγα φαινόμενα αστάθειας στη βόρεια Ελλάδα. Σε παλαιότερα άρθρα μας έχουμε παρουσιάσει με ποιόν τρόπο μπορεί ο καθένας μας να έχει μια γενική εικόνα για την τάση του καιρού και τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες , μελετώντας τα σχετικά διαγράμματα και τους χάρτες . Oι θερμές εισβολές είναι ευδιάκριτες στους χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας και συγκεκριμένα στη στάθμη των 850 mb περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Παρακάτω έχουμε αναρτήσει την πορεία της θερμοκρασίας σε αυτή την στάθμη της ατμόσφαιρας για την Αθήνα, όπου είναι εμφανής η διατήρηση της θερμοκρασίας σε σχεδόν σταθερά επίπεδα έως και τις 15 του μηνός.

Από πλευράς υετού δεν προβλέπεται κάτι σημαντικό, παρά μόνο περιορισμένη αστάθεια την ερχόμενη εβδομάδα για δυό ημέρες . Για την γενικότερη εικόνα του καιρού βασιζόμενοι στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του κλιματικού μοντέλου S4 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων ECMWF παρατηρούμε οτι για την εβδομάδα που διανύουμε δεν παρουσιάζονται σημαντικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις ( είναι μόνο της τάξεως των 0.25 – 1.0 βαθμού) στην περιοχή μας όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη που αποτελεί προϊόν του Copernicus για το πρόγραμμα EFFIS της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα στην Ιβηρική οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες και ξεπερνούν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Για το χρονικό διάστημα από 6 έως 12 Ιουλίου στον επόμενο χάρτη παρατηρούμε όλη την Ανατολική Ελλάδα με λευκό χρωματισμό πoυ αυτό σημαίνει πρακτικά οτι δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση από τις κανονικές τιμές για την εποχή, ενω στα δυτικά και τα βόρεια υπάρχει η τάση να επικρατήσουν θερμοκρασίες έως και 0,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα , απόκλιση όχι ιδιαίτερα σημαντική και εκεί .

Οι ελαφρώς χαμηλότερες τιμές της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να συνδέονται και με την κάπως περισσότερη αστάθεια που εμφανίζεται στο  παρακάτω στο μετεώγραμα για τον νομό Θεσσαλονίκης για εκείνη την περίοδο

Πάντως και εδώ δεν φαίνεται κάποια αξιόλογη θερμοκρασιακή έξαρση , ενω και τα ποσά υετού δεν είναι σημαντικά . Σε γενικές γραμμές όπως αναφέραμε και την αρχή , ο καιρός θα κυλήσει ομαλά  και χωρίς προβλήματα . Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε κοντά σας να σας ενημερώνουμε έγκαιρα για κάθε αλλαγή ή μέσα απο τα άρθρα στο News247 ή από @Deltiokairou .

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΜΕΤΕΩΓΡΑΜΜΑΤΑ 

Να κλείσουμε εξηγώντας πως με τέσσερα απλά βήματα μπορούμε να ελέγχουμε τις προβλέψεις του καιρού ακόμα και αν αυτές γίνονται από επαγγελματίες του χώρου.

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ

Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα http://old.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnmgeur.html και πατάμε την 4η επιλογή στο κεντρικό μενού, με το πράσινο χρώμα (αυτό κάναμε παράγοντας το πρώτο χάρτη , όπου απλώς αλλάξαμε τα χρώματα)

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Με το ποντίκι πηγαίνουμε και επιλέγουμε την περιοχή από τον χάρτη αριστερά πχ. Αθήνα ( 38 γ.πλάτος 24 γ. μήκος). Μόλις επιλέξω την περιοχή , μου εμφανίζει το διάγραμμα δεξιά )

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ

Θέλω να δώ τι θερμοκρασία θα έχω για παράδειγμα στις 25 Ιουνίου 2018 (παλαιό παράδειγμα) . Η άσπρη γραμμή μου εμφανίζει τη «μέση τιμή» ή καλύτερα την πιο πιθανή τιμή της θερμοκρασίας για την στάθμη των 850 hPa (mb) . Στο διάγραμμά μου παρατηρώ ότι προβλέπονται περίπου 15 βαθμοί Κελσίου. Θυμάμαι αυτά που είχαμε πει παλαιότερα , δηλ . ότι για να βρώ τη θερμοκρασία στην επιφάνεια προσθέτω περίπου 15 βαθμούς Κελσίου , άρα βγάζω το συμπέρασμα ότι για τις 25 του μηνός η ποιο πιθανή θερμοκρασία για την Αθήνα είναι οι 30 βαθμοί Κελσίου (15+15).

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ

Αν θέλω να πάω παρακάτω και θέλω να δω τι θερμοκρασία θα έχω για παράδειγμα τις 29 του μηνός παρατηρώ ότι θα βρίσκομαι στους 17 περίπου βαθμούς , δηλαδή στους 32 βαθμούς στην επιφάνεια. Όμως πρέπει να λάβω υπόψη μου ότι για την ίδια ημέρα υπάρχει «τρέξιμο με 12 βαθμούς και άλλο τρέξιμο με 22 . Οι αποκλίσεις γίνονται σημαντικές μετά την έκτη ημέρα της πρόγνωσης και γιαυτό τον λόγο οι μετεωρολόγοι αποφεύγουν να αναφέρονται σε επιχειρησιακές προγνώσεις πέραν των 7 -10 ημερών είτε αυτές αφορούν την θερμοκρασία είτε τον υετό.

Καλή εβδομάδα

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ  ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ 

Στις προγνώσεις μας πολλές φορές μιλάμε για κανονικά επίπεδα . Δείτε τι εννοούμε !Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο από τον παρακάτω σύνδεσμο

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [618.24 KB]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *