TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

Τα νησιά “τρίτης τάξεως” -Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο

Η παραπάνω εικόνα αλλά και η εικόνα του Google Earth που ακολουθεί παρουσιάζει ένα νησί που βρίσκεται μέσα σε μια λίμνη , όπου το νησί αυτό, έχει μέσα του μία άλλη λίμνη , η οποία απεικονίζεται καλύτερα στην δορυφορική φωτογραφία . Θα μου πείτε καταπληκτικό,  αλλά δεν είναι και τόσο “τρομερό” . Όμως …

…αν κάνουμε ένα ζουμ στο νησί αυτό , θα παρατηρήσουμε ότι μέσα στη λίμνη του, υπάρχει άλλο ένα νησί. το οποίο διακρίνεται ευκρινέστερα στην εικόνα που ακολουθεί .

Αυτό το μικρό νησάκι φαίνεται καλύτερα στην παρακάτω εικόνα από το Google Earth

Αν ζουμάρουμε κι άλλο βλέπουμε καλύτερα αυτό το μικρό νησάκι. ( μοιάζει και εκεί να υπάρχει τάση να δημιουργηθεί άλλη μια μικρή λιμνούλα στο κέντρο του – είναι όμως υπερβολή )

Εάν θέλετε να μάθετε πού ακριβώς βρίσκεται τελικώς το νησί το οποίο έχει αυτή την λίμνη, η οποία μέσα της έχει ένα άλλο νησί , το οποίο μέσα του έχει μία λίμνη, η οποία έχει μέσα της ένα άλλο νησί, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε μέσα από το Google Earth το μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων την Λουζόν που περιέχει όλα τα παραπάνω και φαίνεται  στην εικόνα που ακολουθεί

Η λίμνη αυτή είναι γνωστή ως λίμνη Bombón, είναι μια ηφαιστειακή λίμνη με κρατήρα γλυκού νερού στην επαρχία Batangas των Φιλιππίνων . Η λίμνη καλύπτει το ηφαίστειο Taal, μια μεγάλη ηφαιστειακή καλντέρα που έχει σχηματιστεί από πολύ μεγάλες εκρήξεις πριν από 500.000 έως 100.000 χρόνια.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, μετά τις Laguna de Bay και τη λίμνη Lanao. Το ηφαίστειο, είναι “υπεύθυνο” για το θειικό περιεχόμενο της λίμνης. Το τελικό μικρή νησάκι τώρα πλέον δεν υπάρχει διότι φέτος είχαμε έκρηξη του ηφαιστείου Taal και καταστράφηκε

Η λίμνη ήταν γνωστή ως η Κίτρινη Λίμνη ή η Κύρια Λίμνη του Κρατήρα, που περιείχε αυτό το δικό της μικρό νησί, το Vulcan Point. Το Vulcan Point θεωρήθηκε ένα από τα λίγα νησιά τρίτης τάξης στον κόσμο. Για χρόνια αυτό το φαινόμενο θεωρήθηκε ότι ήταν το μεγαλύτερο του είδους του που “κατασκοπεύτηκε” από το Google Earth.

Δείτε το νησί από το Google Earth πατώντας εδώ

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ “ΠΡΩΤΕΙΑ” 

Από φέτος όμως η διάκριση του μεγαλύτερου νησιού τρίτης τάξης πηγαίνει πλέον σε μια έκταση 4 στρεμμάτων στο βόρειο Καναδά, εκεί όπου κανένας άνθρωπος δεν έχει πιθανώς περπατήσει . Αυτό περιέχεται μέσα στο νησί της Βικτώριας στον Καναδά.

Η περιοχή Νούναβουτ βρίσκεται στην Βικτώρια -η οποία είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο – και το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στον Καναδά. Εκεί θα συναντήσουμε ένα ανάλογο φαινόμενο. Στη Βικτώρια,  στο νησί που το μέγεθός του δεν είναι αυτό που κάνει αυτό το μέρος τόσο ξεχωριστό. Το νησί φιλοξενεί το μεγαλύτερο νησί τρίτης τάξης στον κόσμο. Κάνοντας ζουμ στη περιοχή βλέπουμε αρχικά ένα δεύτερης τάξης νησί

Είναι τόσο εντυπωσιακό και γεωγραφικό παράξενο να ανακαλύπτεις,  ότι αν ζουμάρεις κι άλλο την εικόνα θα ανακαλύψεις ένα “μυστικό” που παρέμεινε κρυμμένο μέχρι τον 21ο αιώνα.

Μέσα σε αυτό το νησί δεύτερης τάξης υπάρχει ένα άλλο νησί πλέον τρίτης τάξης που το ανακάλυψε ο Τζος Κάλντερ μόλις το 2007, μετά από καθαρισμό των χαρτών της Google Αν και δημοσίευσε τα ευρήματά του το 2007, ο πρωταθλητής του Jeopardy Ken Jennings συχνά πιστώνεται εσφαλμένα με αυτή την ανακάλυψη. Οι συντεταγμένες του νησιού είναι οι παρακάτω

Με τα τέσσερα στρέμματα γης πάντως , αυτό το νησί τρίτης τάξης στον Καναδά είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Φιλιππίνων, που είδαμε παραπάνω και πιθανώς το μεγαλύτερο στον κόσμο. Είναι πολύ πιθανό ότι αυτό το μικρό νησί δεν έχει επισκεφθεί ποτέ πριν. Οι πλησιέστεροι πολίτες ζουν στο Cambridge Bay, 90 μίλια μακριά από αυτό το απομονωμένο νησί, και κανένας δρόμος δεν περνά πουθενά κοντά.

ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΝΗΣΊ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ 

Είναι πολύ πιθανό, ωστόσο, ότι αυτό το νησί να μην είναι το μεγαλύτερο νησί τρίτης τάξης στον κόσμο. Κι αυτό διότι το έδαφος του νησιού Βικτόρια και σχεδόν ο μισός του Καναδά είναι διασκορπισμένος με μικροσκοπικές λίμνες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανώς ένα άλλο – ίσως μεγαλύτερο – νησί τρίτης τάξης σε άλλο μέρος του Καναδά.

Ψάξτε τους χάρτες του Google Earth με επιμονή . Ϊσως είστε εσείς οι τυχεροί !!!

Visited 45 times, 1 visit(s) today
0Shares

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *