TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

Οι 4 εποχές του φετινού …Μάη

Τις τέσσερις εποχές του χρόνου ζήσαμε το φετινό Μάη στην Ελλάδα! Με μεγάλη μαεστρία, ως άλλος Αντόνιο Βιβάλντι, ο φετινός ελληνικός Μάης συνέθεσε τις δικές του “Τέσσερις Εποχές” αναφέρει ο κ. Λ. Γεωργίου στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook . Βλέπετε,  ο φετινός  Mάιος τα είχε όλα . Χαρακτηρίστηκε από τον καύσωνα της περιόδου 15-20/5 με πολλά ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών. Παράλληλα καταγράφηκε μεγάλης διάρκειας αλλά όχι αντίστοιχα μεγάλης έντασης επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Αφρική. Ωστόσο ακολούθησε ένα πολύ ψυχρό δεκαήμερο με πολλές βροχές, καταιγίδες και κυρίως με πολλά χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά ακόμα και στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στο Ιόνιο, τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και κατά τόπους στο νότιο Αιγαίο.

Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε γενικά λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές.

Δείτε το σχετικό κλιματικό δελτίο της ΕΜΥ:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Στην εισαγωγική εικόνα υπάρχει το έργο του Γιάννη Τσαρούχη «Οι τέσσερις εποχές» όπου παρουσιάζονται οι τέσσερις εποχές με ανθρώπινες μορφές. Είναι γνωστό πως ο Τσαρούχης χρησιμοποιούσε ως μοντέλα για τα έργα του, ανθρώπους απλούς, καθημερινούς, ενώ υπήρξε εμφανώς επηρεασμένος από τη βυζαντινή τέχνη και τεχνοτροπία.

Η Άνοιξη είναι μια κοπέλα με ροδαλό πρόσωπο και μακριά μαλλιά που φορά ένα μπλε φόρεμα και στο αριστερό της χέρι κρατάει ένα ροζ τριαντάφυλλο. Πάνω στο τραπέζι που βρίσκεται μπροστά της, βρίσκονται φρούτα και λουλούδια ενώ ψηλά στη γωνία είναι κρεμασμένο ένα στεφάνι με τριαντάφυλλα που θυμίζει αυτό της Πρωτομαγιάς.

Το Καλοκαίρι είναι ένας ημίγυμνος γεροδεμένος άντρας με μαύρα μαλλιά, στεφανωμένος με κόκκινα λουλούδια. Στο αριστερό του χέρι κρατά στάχυα και στο δεξί ένα δρεπάνι. Μπροστά του πάνω στο τραπέζι είναι κομμένο ένα καρπούζι, φρούτο καλοκαιρινό και μια φέτα πεπόνι.

Το Φθινόπωρο είναι μια γυναίκα που φορά σκούρο καφέ μαντήλι στο κεφάλι, κόκκινο φόρεμα και κρατάει με τ’ ακροδάχτυλά της μια άσπρη μαντήλα γεμάτη με μαύρα και ξανθά σταφύλια.

Ο Χειμώνας είναι ένας άντρας με μαύρα πυκνά μαλλιά που έχει ένα πανωφόρι ριγμένο στην πλάτη του, ανοιχτό μπροστά στο στήθος και το κρατάει με τα δυο του χέρια. Στο τραπέζι μπροστά του βρίσκονται πορτοκάλια, λίγα καρύδια και ένα ανθοδοχείο με λευκά κρίνα. Πίσω του είναι μια κόκκινη διπλωμένη φλοκάτη κόκκινη και ψηλά στη γωνία ένα άσπρο σύννεφο πυκνό.

Visited 4 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *