TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια Προγνώσεις

Κι όμως δεν ήταν ούτε contrails ούτε …ψεκασμός !

Μια πολύ ωραία δορυφορική εικόνα από το Αιγαίο  και ένα βίντεο με την αεροπορική διαδρομή στην Κάρπαθο μου έστειλε ένας φίλος το μεσημέρι της Κυριακής και μου έθεσε το ερώτημα να απαντήσω αν η γραμμή των νεφών που παρουσιάζεται είναι contrails (ίχνη συμπύκνωσης) ή οφείλεται σε πιθανούς …ψεκασμούς από την πρωινή πτήση για Κάρπαθο.  Του απάντησα οτι δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο! 

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν τι είναι τα contrails ( ίχνη συμπύκνωσης)  αναφέρουμε οτι είναι τα επιμήκη, λεπτά γραμμικά νέφη τα οποία μερικές φορές σχηματίζονται πίσω από αεροσκάφη. Ο σχηματισμός τους οφείλεται πιο συχνά σε υδρατμούς στα καυσαέρια των κινητήρων του αεροσκάφους , ενώ άλλες αιτίες είναι οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση στην δίνη  ακροπτερυγίου ή στον αέρα πάνω από ολόκληρη την επιφάνεια της πτέρυγας. Τα ίχνη αποτελούνται από νερό υπό μορφή δισεκατομμυρίων αιωρουμένων υγρών σταγόνων ή κρυστάλλων πάγου. Εξερχόμενα τα καυσαέρια από τους κινητήρες στο περιβάλλον, υπό μορφή ατμού, αυτά ψύχονται δημιουργώντας παγοκρυστάλλους οι οποίοι στο γραμμικό σύνολό τους δημιουργούν τα νεφικά ίχνη.

Αν μας θέσουν την ερώτηση για το πόσο διαρκούν αυτά σας απαντάμε ότι αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες υγρασίας. Εάν η ατμόσφαιρα σε αυτό το ύψος είναι ξηρή, τότε δεν δημιουργούνται καθόλου contrails ή σβήνουν σχεδόν αμέσως μετά τη δημιουργία τους. Εάν η υγρασία είναι υψηλή, όπως συμβαίνει όταν έχουμε την έλευση νεφών cirrus, τότε αργούν να σβήσουν τα νέφη αυτά και απλώνονται στον ουρανό. Μια μελέτη έδειξε ότι contrails από έξι αεροσκάφη μπορούν να επεκταθούν σε περίπου 7.700 τετραγωνικά μίλια (David Travis του Πανεπιστημίου του Wisconsin). Για τους “ψεκασμούς” δεν θα αναφερθούμε καθόλου, αλλά ξέρετε βεβαίως οτι έχουν αναπτυχθεί “σενάρια συνομωσίας” για το θέμα αυτό .

Κάνοντας μια σύγκριση της πορείας της συγκεκριμένης πτήσης που είδαμε παραπάνω,  με την εικόνα που ακολουθεί,  έχεις πράγματι μια πρώτη εντύπωση ότι αυτά που βλέπουμε είναι ίχνη συμπύκνωσης . Όμως δεν είναι έστι τα πράγματα .

Η  Κυριακή ήταν μια μέρα που δεν υπήρχαν ευνοϊκές συνθήκες να δημιουργηθούν τα γνωστά υψηλά “αραχνούφαντα” νέφη Cirrus και δεδομένου οτι δεν μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη η εξάπλωση της συγκεκριμένης νέφωσης από ένα και μόνο αεροπλάνο, αναθεωρείς την αρχική σκέψη σου και αντιλαμβάνεσαι οτι  δεν είναι σωστή . Πιο έυκολο είναι να αναζητήσεις και να βρείς τους προγνωστικούς χάρτες, , όπου θα διαπιστώσεις οτι αυτές τις νεφώσεις τις έδιναν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Από εκεί και μετά , αν θέλεις να δώσεις επί πλέον πληροφορίες και να εξηγήσεις γιατί συμβαίνει αυτό , πρέπει να μελετήσεις την ανάλυση του τεφιγράμματος (ειδικό μετεωρολογικό βοήθημα που αποτυπώνει την κατάσταση της ανώτερης ατμόσφαιρας με μετρήσεις από ραδιοβολίδες) . Εκεί διακρίνεται το κάτω υγρό στρώμα (στα 700 hPa-3005 m) όπου σχηματίζονται τα νέφη Αc, As καθώς και το ανώτερο στρώμα με τα νέφη Ci ,C .  Στον χάρτη ανώτερης ατμόσφαιρας στην στάθμη των 500 hPa (στο υψόμετρο περίπου της συγκεκριμένης πτήσης)  , παρατηρείς οτι υπάρχει ευστάθεια της ατμόσφαιρας λώγω του οτι υπάρχει αντιτικυκλωνική ροή , που από πάνω της περνά μια μικροδιαταραχή.

Αν εξετάσουμε και τις υπόλοιπες κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας (τα 600 ή τα 700 hPa) καταλαβαίνουμε οτι υπήρχαν και εκεί ανάλογες μικροδιαταραχές που δημιούργησαν αυτή τη λεπτή ζώνη των νεφών που είχε κίνηση από τα ΒΔ προα τα ΝΑ και σιγά σιγά έσβηνε . Απο τον παρακάτω χάρτη διακρίνουμε τα ποσά υγρασίας στην στάθμη των 700 hPa.

Κλείνουμε δείχνοντάς σας πως φαίνονται από τον δορυφόρο ίχνη συμπύκνωσης  και συγκεκριμένα αυτά που που υπήρχαν πάνω από την Χίο, Λέσβο και Λήμνο πέρσι, το καλοκαίρι του 2019.

19 Ιουλίου 2019 -Βορειοανατολικό Αιγαίο 

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *