Μια καταπληκτικής ομορφιάς δορυφορική φωτογραφία κατεγράφη στις 11 Ιουνίου 2020, όταν οι σχετικά καθαροί ουρανοί επέτρεψαν στον δορυφόρο της NASA να καταγράψει αυτά τα ωραία χρώματα της θάλασσας στις νήσους Μπαχάμες. Πάντοτε ανατολικά της νότιας Φλόριντα, τα μεγάλα τμήματα του νερού του ωκεανού έχουν αυτά τα διαφορετικά χρώματα από τον υπόλοιπο ωκεανό . Τα νερά οφείλουν τον ιριδισμό τους στα ρηχά βάθη της περιοχής. Κοντά στη Φλόριντα και την Κούβα, το υποβρύχιο έδαφος είναι λοφώδες και οι κορυφές πολλών από αυτούς τους λόφους περιλαμβάνουν τα νησιά των Μπαχάμες και δίνουν στα νερά αυτούς τους πανέμορφους χρωματισμούς.
Τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της παραπάνω εικόνας βρίσκονται στη Μεγάλη Μπαχάμα (Grand Bahama) , στον τεράστιο υποβρύχιο λόφο ο οποίος βρίσκεται κάτω από το νησί της Άνδρου στα δυτικά (Andros Island) , το νησί Eleuthera στα ανατολικά και στα πολλά ενδιάμεσα νησιά. Στα βόρεια, μια άλλη συστοιχία βρίσκεται κάτω από ένα άλλο σύνολο νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Grand Bahama.
TO ΝΗΣΙ Eleuthera ( Ελεύθερα)
Το νησί Eleuthera (πάνω φωτο) είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό από αυτά αφού συνδέει δύο θάλασσες με διαφορετικό βάθος και χρώμα δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο. Το νησί βρίσκεται 80 χιλιόμετρα ανατολικά από την πρωτεύουσα Nassau και έχει μήκος 180 χιλιόμετρα, και πλάτος μόλις 1,6 χιλιόμετρα. Τις δύο πλευρές του νησιού βρέχουν από τη μία τα γαλαζοπράσινα νερά της ρηχής θάλασσας της Καραϊβικής και από την άλλη το βαθύ μπλε του Ατλαντικού Ωκεανού με τα χιλιάδες μέτρα βάθος.
Η έντονη αντίθεση ανάμεσα στις δύο θάλασσες είναι πιο αισθητή στο λεπτότερο σημείο του νησιού, στη γέφυρα Glass Window Bridge, 3 χιλιόμετρα ανατολικά από το Upper Bogue και βρίσκεται πάνω σε μία λωρίδα βράχου με μόλις 9 μέτρα πλάτος. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι θεωρείται ότι κατέφθασαν το 1638 από τις Βερμούδες- οι Πουριτανοί «Eleutherian Adventurers», που έδωσαν και στο νησί το όνομά του. Το νησί άκμασε ιδιαίτερα κατά την περίοδο 1950 με 1980. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί υπάρχουν και βάσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.
Τα ποικίλα χρώματα αυτών των “τραπεζών” των νησιών υποδηλώνουν ότι οι επιφάνειές τους είναι κάπως ανώμαλες. Τα διακριτά περιγράμματα των τραπεζών, με έντονο περίγραμμα σε σκούρο μπλε χρώμα, δείχνουν ότι ο πυθμένας του ωκεανού πέφτει δραματικά γύρω τους. Στην πραγματικότητα, πάνω από τις όχθες, το βάθος του νερού είναι συχνά μικρότερο από 10 μέτρα (33 πόδια), αλλά η γύρω λεκάνη βυθίζεται σε βάθη τόσο χαμηλά που φτάνουν τα 4.000 μέτρα (13.100 πόδια βάθος). Πολύ καθαρή διάκριση στα βάθη του ωκεανού καταγράφονται στην φωτογραφία που ακολουθεί .
O MODIS δεν είναι ο μόνος δορυφόρος για τη λήψη όμορφων εικόνων από τις Μπαχάμες. Το νερό της θάλασσας, η άμμος και τα φύκια της περιοχής το καθιστούν εξίσου ωραίο και σε άλλες δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης (δορυφόροι Aqua) .
Τα νερά λοιπόν γύρω από τις Μπαχάμες είναι γαλάζια επειδή είναι ρηχά. Το διαφορετικό μπλε χρώμα προέρχεται από την απορρόφηση μήκους κύματος κόκκινου και πράσινου φωτός από το νερό. Το μπλε αντανακλάται ενώ το ανοιχτό μπλε είναι μια απόκριση στο φως του ήλιου που αντανακλά την άμμο και τα κοράλλια στο κάτω μέρος. Μερικές φορές μπορεί να μετρηθεί το βάθος του νερού από τον διαφορετικό χρωματισμό των μπλε νερών του ωκεανού.
Αν και η παραπάνω εικόνα μπορεί να μοιάζει με μια ζωγραφική νέας εποχής κατευθείαν από μια γκαλερί τέχνης στην Καλιφόρνια, στην πραγματικότητα είναι μια δορυφορική εικόνα της άμμου και των φυκιών στις Μπαχάμες. Η εικόνα τραβήχτηκε από το όργανο Enhanced Thematic Mapper plus (ETM +) πάνω στον δορυφόρο Landsat 7 το 2001. Οι παλίρροιες και τα ρεύματα των ωκεανών στις Μπαχάμες δημιουργούν γλυπτά την άμμο με τα πολύχρωμα φύκια,. Δημιουργούνται κυματοειδή μοτίβα με τον ίδιο τρόπο που οι άνεμοι δημιουργούν τους τεράστιους αμμόλοφους στην έρημο της Σαχάρας.
TO NHΣΙ ANDROS ΣΤΙΣ ΜΠΑΧΑΜΕΣ
Αρχικά ονομάστηκε Espiritu Santu από τους Ισπανούς, ενώ το όνομα Andros δόθηκε κάπου νωρίς κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας. Η Άνδρος στις Μπαχάμες αποτελεί στην ουσία ένα αρχιπέλαγος, το μεγαλύτερο εκ των 26 κατοικημένων νησιών των Μπαχαμών. Πολιτικά θεωρείται ένα ενιαίο νησί, αλλά στην ουσία αποτελεί ένα σύμπλεγμα εκατοντάδων μικρών νησίδων, που αποτελούν τους «δορυφόρους» τριών μεγαλύτερων: της Βόρειας Άνδρου, του Μάνγκροουβ Κέι και της Νότιας Άνδρου. Ο μεγαλύτερος οικισμός είναι η Πόλη της Άνδρου (Andros Town), με πληθυσμό 2.318 ατόμων (ο συνολικός πληθυσμός ήταν 7.386 το 2010). Η Άνδρος είναι γνωστή στις Μπαχάμες με δύο «παρατσούκλια», τα «Κοιμώμενος Γίγαντας» και «Μεγάλη Αυλή».
Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι αρχικοί κάτοικοι των Μπαχαμών, οι Λουκαϊάν, μέχρι την άφιξη των Ισπανών τον 15ο αιώνα- αξίζει να σημειωθεί ότι από την Άνδρο πέρασε και ο Πονς ντε Λεόν κατά την αναζήτηση της Πηγής της Νιότης. Σημειώνεται ότι οι Λουκαϊάν ήταν φημισμένοι για τις ικανότητές τους στην ελεύθερη κατάδυση- κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την υποδούλωσή τους από τους Ισπανούς και τη μεταφορά μεγάλων αριθμών στην Κουμπάγκουα, όπου χρησιμοποιούνταν ως βουτηχτές/ κυνηγοί μαργαριταριών.
Το σύγχρονο όνομα Andros στις δυτικές Μπαχάμες πιστεύεται ότι δόθηκε προς τιμή του Sir Edmund Andros, διοικητή των δυνάμεων της Αυτού Μεγαλειότητας στα Μπαρμπάντος το 1672 και κυβερνήτη στη Νέα Υόρκη, τη Μασαχουσέτη και τη Νέα Αγγλία. Ο Andros επαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση της kυριαρχίας της Νέας Αγγλίας, μετά τον οποίο απομακρύνθηκε από το αξίωμα και φυλακίστηκε.
Μια άλλη θεωρία υποδηλώνει ότι το νησί πήρε το όνομά του από το ελληνικό νησί της Άνδρου, από Έλληνες ψαράδες σφουγγαριών( McMorran, Jennifer (2000). The Islands of the Bahamas. Ulysses. pp. 271. ISBN 978-2-89464-279-5) .Η Άνδρος αποτέλεσε…άνδρο πειρατών κατά τον 17ο και τον 18ο αιώνα (στη Βόρεια Άνδρο υπάρχουν δύο σπηλιές που πήραν το όνομά τους από τον Κάπτεν Μόργκαν).
Captain Morgan’s Cave
Σημειώνεται ότι στην Άνδρο υπάρχει (σαφέστατα) και ελληνική «πινελιά», καθώς τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνα σφουγγαράδες μετανάστευσαν εκεί λόγω της πλούσιας σε σφουγγάρια περιοχής στα δυτικά του νησιού- αξίζει να σημειωθεί ότι η σπογγαλιεία της Άνδρου ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία των Μπαχαμών μέχρι το 1930.