TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια

Νεκρός ο άνδρας που xτυπήθηκε από κεραυνό στην Κρήνη Φαρσάλων

Τη ζωή του έχασε ένας άνδρας (ηλικίας περίπου 60 ετών) στην Κρήνη του δήμου Φαρσάλων, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό, το απόγευμα της Τετάρτης, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Στην περιοχή υπήρχε έντονη ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφών η οποία αποτυπώνεται στην εικόνα του Μετεωρολογικού Ραντάρ της ΕΜΥ

 Πριν το συμβάν ο άνδρας βρισκόταν σε χωράφι, όπου εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του και άμεσα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, που έσπευσε στο σημείο διαπιστώνοντας το θάνατό του. Η σορός του μεταφέρθηκε στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Είναι το δεύτερο θύμα μέσα σε 15 μέρες , καθώς στα τέλη Μαίου (26/5) έχασε τη ζωή της από έναν κεραυνό  στον κήπο του σπιτιού της μία 52χρονη γυναίκα στη Σκόπελο.

Στην Ελλάδα τα τελευταία 18 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 32 άνθρωποι και 35 έχουν τραυματιστεί σοβαρά από την πτώση κεραυνών . Η πλειονότητα των κεραυνών σημειώνεται πάνω από την ξηρά (9 στους 10) και παρατηρείται μεταξύ των μηνών Απριλίου και Ιουλίου. Πάνω από τη θάλασσα οι κεραυνοί είναι περισσότεροι τους μήνες του φθινοπώρου και λιγότερο συχνοί τον χειμώνα. Στο Ιόνιο παρατηρείται πιο έντονη κεραυνική δραστηριότητα από ό,τι στο Αιγαίο.

Η ηλεκτρική εκκένωση που δημιουργείται είτε μέσα σε ένα νέφος, είτε μεταξύ δύο νεφών ονομάζεται αστραπή, ενώ αν δημιουργηθεί μεταξύ ενός νέφους και του εδάφους ονομάζεται κεραυνός. Η πλειονότητα των ηλεκτρικών εκκενώσεων κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, ενώ μόλις περίπου το ένα πέμπτο αυτών είναι κεραυνοί.

Οι πιθανότητες να μας χτυπήσει κεραυνός μέσα σε ένα δεδομένο χρόνο είναι περίπου μία στις 300.000. Και παρόλο που περίπου το 90% όσων είχαν την «τύχη» να χτυπηθούν επιβιώνει, η ηλεκτρική εκκένωση αφήνει σημάδια που μοιάζουν με τατουάζ και είναι γνωστά ως σημάδια Lichtenberg.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ

Η λίμνη Maracaibo είναι το πιο ηλεκτρισμένο μέρος του πλανήτη και κατά μέσο όρο, στη λίμνη αυτή σημειώνονται περίπου 233 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως, ενώ αστράφτει 297 μέρες τον χρόνο. Η «ανακήρυξη» ως το πλέον ηλεκτρισμένο πλανήτη στον κόσμο βασίζεται σε μια έρευνα Βραζιλιάνων και Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρέιτσελ ‘Αλμπρεχτ των πανεπιστημίων του Σαν Πάολο της Βραζιλίας και του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, η οποία έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας. ( Διαβάστε εδώ τη σχετική μελέτη )

Η  νοτιοαμερικανική λίμνη διαθέτει ιδιαίτερες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες, που την καθιστούν ιδανική για την εκδήλωση αστραπών. Οι αστραπές σε αυτή την λίμνη έχουν μια ιδιαίτερη ονομασία και λέγονται αστραπές Catatumbo  που έχουν πάρει την ονομασία τους από τον παρακείμενο ποταμό, είναι οι πιο συχνές και εντυπωσιακές, που θα μπορούσε να δει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε για το συγκεκριμένο θέμα σε αναλυτικό άρθρο απο το kolydas.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

Πηγή :onlarissa.gr , kolydas.gr

Visited 37 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *