TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια

The Authentic Marathon Swim -Aθλητικός τουρισμός στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, όταν αναφερόμαστε για αθλητικό τουρισμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο το μυαλό μας πηγαίνει στον  θεσμό του  Μαραθωνίου, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη. Πάνω απο 700 είναι οι καταγεγραμμένοι μαραθώνιοι που οργανώνονται και διεξάγονται σε διάφορα μέρη του κόσμου κάθε χρόνο και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτούς .  Στην Ελλάδα η Ελληνική Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (ΣΕΓΑΣ) διοργανώνει τα τελευταία 26 χρόνια, στις αρχές Νοεμβρίου, τον διεθνή Κλασικό Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών, ένα τουριστικό γεγονός στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φέτος ένας άλλος αγώνας “The Authentic Marathon Swim”  έρχεται 2.500 χρόνια μετά, στον τόπο από τον οποίο ξεκίνησε, στο Αρτεμίσιο.  Η αυθεντική μαραθώνια κολυμβητική διαδρομή που πραγματοποίησε ο Σκυλλίας μαζί με την κόρη του Ύδνα θα αναβιώσει ενώνοντας τον θρύλο με την ιστορία. Το σπουδαίο ιστορικό αθλητικό γεγονός θα γίνει 4-6 Σεπτεμβρίου 2020 και θα περιλαμβάνει αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης 10χλμ, 3χλμ, 1.5χλμ και έναν παιδικό αγώνα 800μ. που θα διεξαχθούν, στο Πευκί Ευβοίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Με στόχο την τόνωση του αθλητικού τουρισμού της Βόρειας Εύβοιας και την ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε μια δύσκολη συγκυρία, η διοργάνωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για την ομαλή και ασφαλή τέλεση της . Η διοργάνωση θα εναρμονιστεί πλήρως με τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που αφορούν στο πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων και των απαιτήσεων σε μέτρα. Το αθλητικό γεγονός αυτό θα πρέπει να λάβει την ίδια προβολή και βαρύτητα με τον κλασσικό Μαραθώνιο.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στον κολυμβητικό αγώνα 10χλμ μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 18 ετών. Αντίστοιχα, στις κολυμβητικές διαδρομές 3χλμ και 1.5χλμ μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 14 ετών. Για τη συμμετοχή κάθε ανήλικου αθλητή η γονική συναίνεση κρίνεται απαραίτητη. Επίσης, στον κολυμβητικό αγώνα 800μ μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά 9 έως 13 ετών. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας προώθησης του αγώνα, η διοργάνωση έχει ενταχθεί στο Global Swim Series (GSS) [που αριθμεί περισσότερους από 200 κολυμβητικούς αγώνες], προσελκύοντας ξένους αθλητές. Πιστεύουμε οτι σε λίγες μέρες θα δοθούν οι πληροφορίες και θα φαίνεται η ένταξη του στη Διεθνή Ιστοσελίδα των Αγώνων . Ο αγώνας “The Authentic Marathon Swim” θα πραγματοποιηθεί με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και της Active Media Group.

Οι ενδιαφερόμενοι κολυμβητές μπορούν να εκμεταλλευτούν την early bird προσφορά που ισχύει έως τις 30 Ιουνίου, κάνοντας την εγγραφή τους με 20% έκπτωση στα 10χλμ και ανακαλύπτοντας τις ειδικές εκπτώσεις στα 3χλμ και 1.5χλμ. Ο παιδικός αγώνας των 800μ. θα διεξαχθεί χωρίς κόστος συμμετοχής. Η διοργάνωση, θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα τους ίδιους τους συμμετέχοντες, προσφέρει τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων από ακύρωση εγγραφών, μέχρι τις 31 Ιουλίου. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που είναι διαθέσιμη στο ακόλουθο link: https://www.myrace.gr/event/2407/registrations.html

Η ΙΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΛΙΑ

Ο Ηρόδοτος αναφέρει χαρακτηριστικά :

” ἐν δὲ τούτῳ τῷ χρόνῳ ἐν ᾧ οὗτοι ἀριθμὸν ἐποιεῦντο τῶν νεῶν, ἦν γὰρ ἐν τῷ στρατοπέδῳ τούτῳ Σκυλλίης Σκιωναῖος δύτης τῶν τότε ἀνθρώπων ἄριστος, ὃς καὶ ἐν τῇ ναυηγίῃ τῇ κατὰ Πήλιον γενομένῃ πολλὰ μὲν ἔσωσε τῶν χρημάτων τοῖσι Πέρσῃσι, πολλὰ δὲ καὶ αὐτὸς περιεβάλετο· οὗτος ὁ Σκυλλίης ἐν νόῳ μὲν εἶχε ἄρα καὶ πρότερον αὐτομολήσειν ἐς τοὺς Ἕλληνας, ἀλλ᾽ οὐ γάρ οἱ παρέσχε ὡς τότε. 2 ὅτεῳ μὲν δὴ τρόπῳ τὸ ἐνθεῦτεν ἔτι ἀπίκετο ἐς τοὺς Ἓλληνας, οὐκ ἔχω εἰπεῖν ἀτρεκέως, θωμάζω δὲ εἰ τὰ λεγόμενα ἐστὶ ἀληθέα· λέγεται γὰρ ὡς ἐξ Ἀφετέων δὺς ἐς τὴν θάλασσαν οὐ πρότερον ἀνέσχε πρὶν ἢ ἀπίκετο ἐπὶ τὸ Ἀρτεμίσιον, σταδίους μάλιστά κῃ τούτους ἐς ὀγδώκοντα διὰ τῆς θαλάσσης διεξελθών. 3 λέγεται μέν νυν καὶ ἄλλα ψευδέσι εἴκελα περὶ τοῦ ἀνδρὸς τούτου, τὰ δὲ μετεξέτερα ἀληθέα· περὶ μέντοι τούτου γνώμη μοι ἀποδεδέχθω πλοίῳ μιν ἀπικέσθαι ἐπὶ τὸ Ἀρτεμίσιον. ὡς δὲ ἀπίκετο, αὐτίκα ἐσήμηνε τοῖσι στρατηγοῖσι τήν τε ναυηγίην ὡς γένοιτο, καὶ τὰς περιπεμφθείσας τῶν νεῶν περὶ Εὔβοιαν.”

Ἱστοριιών ογδόη επιγραφομένη Οὐρανία”

Ο ιστορικός Ηρόδοτος από την Αλικαρνασσό, αναφέρει στο έργο του ότι το 480 π.Χ ο ονομαστός δύτης και κολυμβητής Σκυλλίας από την πόλη Σκιώνη, αποικία των Ευβοέων στην Παλλήνη της Χαλκιδικής, σημερινή χερσόνησος της Κασσάνδρας όπου βρίσκεται και το σημερινό χωριό Νέα Σκιώνη, συνελήφθη από τους Πέρσες που γνώριζαν τις σπουδαίες επιδόσεις και ικανότητες του με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ελληνικού Στόλου. Όμως ο Σκυλλίας έμαθε τα σχέδια τους και βούτηξε στη θάλασσα, έκοψε τα σχοινιά από τις άγκυρες των Περσικών Πλοίων δημιουργώντας έτσι μεγάλη αναταραχή στον Περσικό Στόλο. Χρησιμοποιώντας ένα καλάμι ως αναπνευστήρα κολύμπησε, χωρίς να ανέβει στην επιφάνεια, μέχρι το ακρωτήριο Αρτεμίσιο, απόσταση (ογδόντα περίπου σταδίων) σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, σημερινά 9 ναυτικά μίλια, και ανέφερε στους Έλληνες τα σχέδια των Περσών. Έτσι οι Έλληνες απέφυγαν την παγίδα που τους ετοίμαζαν οι Πέρσες, οργανώθηκαν και στην συνέχεια μετά από ναυμαχία νίκησαν. Προς τιμή του Σκυλλία αργότερα με διάταγμα της Αμφικτυονίας στήθηκε στους Δελφούς, στον πιο ιερό χώρο της Αρχαίας Ελλάδας, ο ανδριάντας του Σκυλλία και της κόρης του Ύδνας, δεινής κολυμβήτριας επίσης που βοήθησε αποτελεσματικά τον πατέρα της, Σήμερα οι δύο Ανδριάντες βρίσκονται σε μουσείο της Ρώμης όπου μεταφέρθηκαν από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Νέρωνα.

Μνημείο Σκυλλία στην Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ TOY ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η Ιταλία βρίσκεται πολύ μπροστά στον αθλητικό τουρισμό , ενώ η Τουρκία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει δραστηριότητες που αφορούν κυρίως το τρίαθλο. Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν το πλεονέκτημα στις δραστηριότητες βουνού και στο τρέξιμο  ενώ οι Βαλκανικές χώρες βρίσκονται πίσω στις διοργανώσεις, γι’ αυτό στους ελληνικούς αγώνες είναι μεγάλος ο αριθμός των συμμετεχόντων από τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία, καθώς  έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα , ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει τον αθλητικό τουρισμό στις μικρότερες πόλεις –στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στον Βόλο–, ενδυναμώνοντας την οικονομία της ευρύτερης περιοχής εκτός σεζόν .

Για την Ελλάδα τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι ο καλός καιρός και η μοναδική φυσική ομορφιά .  Οι αποστάσεις δεν είναι τεράστιες, βουνό και θάλασσα συχνά απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα, και αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία, που δύσκολα θα βρει αλλού. Η τάση στην υγιεινή διατροφή έχει κάνει ακόμα πιο ελκυστική την επαρχία και τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής. Η φιλοξενία παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Ένας από τους αγώνες της διοργάνωσης Zagori Mountain Running ξεκινάει στις 6 το πρωί και οι ιδιοκτήτες στους ξενώνες σερβίρουν πρωινό στους συμμετέχοντες στις 4 το πρωί! Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται τη σημασία της διοργάνωσης και σέβονται τους πελάτες.

Σημαντική στήριξη και προβολή έχει ο  Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας, τον οποίο υποστηρίζει μετεωρολογικά με τις προβλέψεις της η ΕΜΥ , όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας .

Ανάλογης στήριξης μπορούν να τύχουν αν ζητηθεί – και άλλες δραστηριότητες , όπως για παράδειγμα ο Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης, το Zagori Mountain Running, το Navarino Challenge, το Santorini Experience, το Spetses Mini Marathon, ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου , ο  Ημιμαραθώνιος στο Ηράκλειο ή ακόμα και δράσεις όπως στο Λεωνίδιο όπου διοργανώνονται  φεστιβάλ αναρρίχησης και φυσικά ο Αυθεντικός Μαραθώνιος κολύμβησης στην Εύβοια.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 2021 το ποσοστό της ετήσιας ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού διεθνώς μπορεί να  βρίσκεται πάνω από 30% παρά την μεγάλες φετεινές απώλειες λόγω του κορωνοιού .  Πάντως ο αθλητικός τουρισμός κατέχει ήδη το 10 με 12 % της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, υπολογίζεται δε ότι στις ΗΠΑ αποφέρει έσοδα της τάξεως των 46 δισ., ενώ στη γειτονική μας Ιταλία τα έσοδα ανέρχονται περίπου στα 9 δισ. Ο  απολογισμός των δικών μας διοργανώσεων δεν είναι γνωστός όμως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη είναι ραγδαία και τα οφέλη για την οικονομία όλο και μεγαλύτερα.

Αξίζει να σημειωθεί οτι τα τελευταία χρόνια σε εκδηλώσεις όπως στο Santorini Experience συμμετείχαν πάνω 6.000 άτομα, που έμειναν μία ολόκληρη εβδομάδα στο νησί. Το event διοργανώνεται και φέτος στις αρχές Οκτωβρίου 2020 δηλαδή στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου για τη χώρα μας , ενω κάθε άλλο από τυχαίο είναι το οτι η  Σαντορίνη  επιλέγεται φέτος από τον πρωθυπουργό  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη εν όψει του ανοίγματος της τοιυριστικής περιόδου στη χώρα μας. , Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020  στο νησί και με την παρουσία του θα δείξει εμπράκτως την στήριξή του στην “ατμομηχανή” της Ελληνικής Οικονομίας

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Αντί επιλόγου θα κλείσω με την αναφορά σε έναν καθαρά “μοναχικό” Μαραθώνιο που έγινε πριν από 8 χρόνια και είχα την τιμή να τον υποστηρίξω μετεωρολογικά.  Πρόκειται για τον κολυμβητικό διάπλου Ραφήνα-Κάρυστος από την κ. Σοφία Ψιλόλιγνου η οποία ξεκίνησε περίπου 09:00 το πρωί από την Ραφήνα και έφτασε στην Κάρυστο τα ξημερώματα της επομένης ημέρας στις 27/6/12 00:30. Η κα Ψιλόλιγνου είχε συμμετάσχει σε περισσότερους από 50 αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης, με σημαντικότερους εκείνους του διάπλου Ντόβερ – Καλαί (στενό της Μάγχης), καθώς και τη διάσχιση του Γιβραλτάρ, που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική.

Visited 5 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *