TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Πάνω από την τροπόπαυση έφτασαν οι σημερινές καταιγίδες

Οι ισχυρές καταιγίδες που σημειώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλία την Στερεά Ελλάδα και την Εϋβοια συνοδεύτηκαν από χαλαζόπτωση σε πολλές περιοχές και η κορυφή των νεφών έφτασε σε θερμοκρασίες περί τους -52 βαθμούς Κελσιου , όπως σημειώνεται πάνω αριστερά στη δορυφορική φωτογραφία

Μετά από την μελέτη της ραδιοβόλισης του σταθμού ανώτερης ατμόσφαιρας της ΕΜΥ στο Ελληγνικό διαπιστώνεται οτι οι θερμοκρασίες αυτές της κορυφής των νεφών συναντώνται πολύ πάνω από την τροπόπαυση (που ήταν στα 292 hPa με -48 0C )  και ξεπερνούν σε ύψος 10 χιλιόμετρα  φτάνοντας  περίπου στα 13 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους .

ΔΕΙΤΕ ΣΕ VIDEO ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ-Παρατηρείστε τον χρωματικό δείκτη

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Πρακτικά σημαίνει οτι  η κορυφή της καταιγίδας ξεπέρασε το επίπεδο της Τροπόπαυσης (το ανώτατο διαχωριστικό σύνορο όπου λήγει η τροπόσφαιρα και πριν ξεκινήσει η στρατόσφαιρα), φτάνοντας πάνω από 13 χλμ. ύψος! Εκεί που οι θερμοκρασίες κορυφής των νεφών είχαν θερμοκρασίες κάτω από τους -50 βαθμούς Κελσίου. Καταιγίδες τόσο μεγάλης οριζόντιας και κατακόρυφης ανάπτυξης και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, συνδέονται με ισχυρότατους ανέμους  καταστροφικά αποτελέσματα και από έντονες χαλαζοπτώσεις .

Σε  περιπτώσεις πολύ ισχυρών καταιγίδων πάνω από το “αμόνι” του καταιγιδοφόρου νέφους,  εμφανίζεται ένα “καπέλο” ( pileus) όπου σε αυτή την περιοχή το σύννεφο έχει τρυπήσει την τροπόσφιαρα λόγω των έντονων ανοδικών ρευμάτων και εισέρχεται στην στρατόσφαιρα.  Αυτό συμβαίνει διότι η ορμή της μάζας που ανέρχεται από την καταιγίδα είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να ξεπεράσει αυτό την τροπόπαυση για εκατοντάδες μέτρα. Τα σύννεφα μοιάζουν με “καρούμπαλα” (!) και τα ονομάζουμε προεξοχές (overshooting topς)

Visited 53 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *