TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Ανεδοσά- Το τοπικό φαινόμενο της Σαντορίνης

Ανεδοσά, είναι η τοπική λέξη για το φαινόμενο αυτής της δαντελένιας ομίχλης που καλύπτει πολλές φορές τον σε σχήμα ημισελήνου κόλπο της Καλντέρας στη Σαντορίνη , λόγω θερμοκρασιακής διαφοράς όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω. Εντυπωσιακό αλλά και συχνό το φαινόμενο , όπως μας ενημερώνουν οι διαδικτυακοί μας φίλοι .

Μια καταπληκτική ομίχλη μεταφοράς  παρουσιάστηκε σήμερα στη Σαντορίνη αλλά και σε άλλες περιοχές του Νοτίου Αιγαίου. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει οταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.  

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η ομίχλη σχηματίζεται από την μεταφορά υγρού και σχετικά θερμού αέρα πάνω από ψυχρότερη επιφάνεια. Η περίπτωση αυτή είναι περισσότερο συνήθης στην επιφάνεια της θάλασσας γι΄ αυτό και ονομάζεται ομίχλη θαλάσσης. Απαραίτητος όμως όρος δημιουργίας της είναι η ψυχρή επιφάνεια ξηράς ή θάλασσας να είναι τόσο ψυχρή που να μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία του υπερκείμενα διερχόμενου θερμού και υγρού αέρα κάτω από το σημείο δρόσου του.

Στη θάλασσα, η θερμοκρασία σήμερα ήταν μόλις στους 18 βαθμούς ( καθώς το νερό που έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα από τον αέρα , δεν είχε προλάβει να θερμανθεί από τη ζέστη της χθεσινής ημέρας) . Οι άνεμοι στα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας έφεραν μέχρι την ακτή θερμό αέρα, γεμάτο υδρατμούς. Όταν ο θερμός και υγρός αέρας ήρθε σε επαφή με την “παγωμένη θάλασσα”  κοντά στην ακτή, η θερμοκρασία του έπεσε απότομα με αποτέλεσμα να υγροποιηθούν οι υδρατμοί και να σχηματίζουν ομίχλη.

Η ομίχλη αυτή ονομάζεται «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς» επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια από τη θάλασσα  προς τη στεριά. Οι ομίχλες αυτές σχηματίζονται κατά μήκος των ακτών, στις οποίες οι επικρατούντες άνεμοι και άλλοι παράγοντες συντελούν στην ανατάραξη της επιφάνειας της θάλασσας έτσι ώστε ψυχρότερο νερό ν΄ ανέρχεται στην επιφάνειά της.

Η ομίχλη “οριζόντιας μεταφοράς” μπορεί να σχηματισθεί και σε μεγάλης έκτασης αέρια μάζα όταν λόγω κατανομής των βαρομετρικών πιέσεων (κατά συνέπεια και της φοράς των ανέμων) κινείται από χαμηλότερα (άρα θερμότερα) γεωγραφικά πλάτη σε υψηλότερα (άρα ψυχρότερα). Τότε ο αέρας αυτός μπορεί να κορεσθεί εύκολα καθώς φθάνει πάνω από θάλασσες εύκρατων πλατών. Τα 85 έως 90% των ομιχλών που απαντώνται σε ανοικτή θάλασσα είναι τύπου “οριζόντιας μεταφοράς”.Είναι ένα γενικώς σπάνιο φαινόμενο , το οποίο όμως στη Σαντορίνη συμβαίνει αρκετές φορές .

Και παραπάνω ένα εμπνευσμένο κλικ του Αντρέα Πατηνιώτη, που οδηγεί τη φαντασία μας στους αιθέρες. Ένα πλοίο διασχίζει τη λευκή δαντέλα της ανεδοσάς. Αιθεροπλοεί στο λευκό των νεφών, που έχει καλύψει το ζαφειρένιο της θάλασσας. Την ίδια στιγμή, ένα σπουργίτι ίπταται διεκδικώντας το φυσικό δικαίωμα της πτήσης….

Πηγή: Η τελευταία φωτογραφία από το santonews.com

Visited 196 times, 1 visit(s) today
0Shares

One comment

  1. Θοδωρή πολυ καλό το ρεπορτάζ για την “ανεδοσά ” της Σαντορίνης γνωστή σε μας σαν ομίχλη μεταφοράς . Πάντως η τελευταία φωτο με το πλοίο είναι όλα τα λεφτά και δεδομένου οτι δεν αντιγράφεται και δεν αποθηκεύεται ούτε υπάρχει στο ” santonews ” την έβγαλα φωτό στο κινητό. Δεν ξερω αν έχω δικαίωμα ανάρτησης αναφέροντας πάντα την πηγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *