TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Μέτωπα μάχης του Α Παγκόσμιου Πολέμου και Ψυχρά ή Θερμά μέτωπα καιρού

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ανάγκες χρησιμοποίησης δυο νέων όπλων, του αεροπλάνου και των χημικών ουσιών, απαιτούσαν πλήρη γνώση των καιρικών συνθηκών και ειδικά της διεύθυνσης και ταχύτητας των ανέμων τόσο στην περιοχή του στόχου όσο και στην περιοχή του αεροδρομίου επιστροφής. Επίσης, υπήρχε ανάγκη έγκυρης πρόγνωσης των καιρικών συνθηκών, γιατί μια απότομη μεταβολή του καιρού και ειδικά του αέρα, μπορούσε να μετατρέψει το πλεονέκτημα κατοχής του νέου όπλου -των χημικών αερίων- σε μειονέκτημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η συνοπτική μετεωρολογία να αναπτυχθεί γρήγορα και πύκνωσαν παράλληλα οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Από την επεξεργασία του πλούσιου αυτού υλικού και ιδιαίτερα του υλικού  των μετεωρολογικών δικτύων των Σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες ήταν εκτός πολέμου, προέκυψαν καινούργιες θεωρίες για τις ατμοσφαιρικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχουν οι θεωρίες του Vilhelm και Jacob Bjerknes για τις μετωπικές επιφάνειες. Ο Bjerknes ανακάλυψε ότι υπάρχουν σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη ξεχωριστές αέριες μάζες που δεν αναμειγνύονται, όταν έρχονται σε επαφή.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Ο Jacob Bjerknes ονόμασε αυτές τις μάζες «μέτωπα», σαν να ήταν οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές στα χαρακώματα του Α΄ Παγκ. Πολέμου. Διατυπώθηκε έτσι η θεωρία του πολικού μετώπου, που επιδρά με τους κυκλώνες των μέσων γεωγραφικών πλατών. Ο γιος του Vilhem Bjerknes, ο Jacob δημοσίευσε μια εργασία το 1919, όπου εισήγαγε την έννοια των θερμών, ψυχρών και συνεσφιγμένων μετώπων και ερμήνευσε σωστά τη σχέση τους με τα συστήματα χαμηλών πιέσεων.

Από τότε, οι συνοπτικοί μετεωρολογικοί χάρτες άρχισαν να περιλαμβάνουν τα σύμβολα του θερμού και του ψυχρού μετώπου, με βάση τα οποία μπορούν να προβλεφθούν σημαντικά καιρικά φαινόμενα.

Στις ΗΠΑ ο πρώτος μετεωρολογικός χάρτης με μέτωπα έγινε την 1η Αυγούστου 1941 και ο συμβολισμός τέθηκε σε πλήρη  εφαρμογή τo 1942 υπό την πίεση της αεροπορικής βιομηχανίας. Οι Αμερικανοί υιοθέτησαν τελευταίοι την αναπαράσταση των μετώπων στους μετεωρολογικούς τους χάρτες.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *