TOP STORIES Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια

Παιχνίδια της γύρης με την θάλασσα

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας από τα τέλη Απριλίου παρατηρείται έντονο κίτρινο χρώμα στα νερά της θάλασσας . Από τον λογαριασμό της στο Facebook η κ. Ρεβέκκα Επτακοίλη μας στέλνει ένα σύνδεσμο με καταπληκτικές φωτογραφίες και μου απευθύνει το ερώτημα να απαντήσω που οφείλεται αυτό το φαινόμενο, το οποίο κατέγραψε ο κ. Θανάσης από την Υδρα τον οποίο και ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες .

Ο κ. Θανάσης , προφανώς ως έμπειρος παρατηρητής της φύσης δίνει αμέσως την απάντηση!

Πολύ καλά κάνει όμως και ρωτάει η κ Επτακοίλη,  καθώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ανάλογων χρωματισμών της θάλασσας που πολλές φορές συνδέονται με την παρουσία φυτοπλαγκτόν .

Παρατηρώντας όμως τον περιβάλλοντα χώρο και λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η θερμοκρασία του νερού είναι αρκετά χαμηλή εξάγουμε το συμπέρασμα οτι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για παραγωγή φυτοπλαγκτού που σε αυτό πολλές φορές αποδίδουμε ανάλογους χρωματισμούς (δεν οφείλεται δηλαδή ο χρωματισμός αυτός σε bloom φυτοπλαγκτού).

Αντίθετα το φαινόμενο αυτό είναι συνηθισμένο τη περίοδο της άνοιξης που ανθίζουν τα φυτά.

Πρόκειται για γύρη από φυτά  – δέντρα (συνήθως γυρεόκοκκοι από πεύκα) που επιπλέει.

Ανάλογο φαινόμενο παρουσιάστηκε και στον Μαλλιακό Κόλπο όπως έγραψε χθές 1η Μαίου 2020  το LamiaReport  Δεν υπάρχει φυσικά καμία ανησυχία και σε λίγες μέρες το χρώμα της θάλασσας θα επανέλθει στο φυσιολογικό.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ -ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ!

Η χρήση της γύρης ήταν ευρέως διαδεδομένη από τα αρχαία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Αυτό αποδίδεται στις φαρμακευτικές ιδιότητες της, οι οποίες ήταν γνωστές από τότε. Πολλές ασθένειες αντιμετωπίζονταν με τη χρήση της γύρης. Μερικές από τις ασθένειες αυτές ήταν το κρυολόγημα, η γρίπη, το έλκος, η πρόωρη γήρανση, η αναιμία και η κολίτιδα ( Hanssen M (1979) The healing power of pollen-and other products from the beehive, Propolis, Royal Jelly, Honey. Wellingborough, Thorsons Publishers Ltd ISBN 9780722505267) . Ακόμα και σήμερα, η χρήση της γύρης είναι διαδεδομένη και παρατηρείται διαρκής αύξηση της χρήσης της από ανθρώπους ως συμπλήρωμα διατροφής και ως τονωτικό. Απευθύνεται τόσο σε μικρές ηλικίες όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες γιατί προσφέρει ευεξία και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Αντιγηραντική δράση
Σε έρευνα  παρατηρήθηκε αυξημένη πρωτεοσωμική δράση σε ανθρώπινους ινοβλαστούς, η οποία έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στα κύτταρα που υπόκεινται σε οξειδωτική καταπόνηση και επιπρόσθετα συνεισφέρει στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους.( Graikou Κ, Kapeta S, Aligiannis N, Sotiroudis G, Chondrogianni N, Gonos E, Chinou I (2011) Chemical analysis of Greek pollen – Antioxidant, antimicrobial and proteasome activation properties. Chem Cent J 5:33)

Αντιμικροβιακή δράση
Μετά από πειράματα, βρέθηκε ότι τα συστατικά της γύρης παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση γιατί αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και παθογόνων μυκήτων. Η δράση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί στο υψηλό περιεχόμενο σε φλαβονοειδή

Αντιοξειδωτική δράση
Η γύρη έχοντας στη χημική της σύσταση μεγάλη ποσότητα φλαβονοειδών και φαινολικών συστατικών, παρουσιάζει υψηλή αντιοξειδωτική δράση, καθώς βοηθάει στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών του ανθρώπινου οργανισμού.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΥΡΗΣ 

Η Υπηρεσία για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας του Κοπέρνικου (CAMS), έπειτα από την πρόσφατη συνεργασία της με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τα Αεροαλλεργιογόνα (EAN), θα διερευνήσει την εφαρμογή μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας διανομής αυτόματων παρατηρήσεων σχεδόν πραγματικού χρόνου σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Κάθε χρονιά, την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, παρατηρείται μια έξαρση φταρνίσματος, δύσπνοιας και καταρροής, αφού αυτή είναι η περίοδος αιχμής της αλλεργικής ρινίτιδας – μια δυσάρεστη αλήθεια που αφορά έναν στους τέσσερις Ευρωπαίους. Ούτε η ζωή στην πόλη λειτουργεί ως ανάχωμα, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει την κατάσταση. . Το πρόβλημα με τη γύρη γίνεται χειρότερο, και οι τωρινές μέθοδοι πρόγνωσης δεν είναι αρκούντως ακριβείς ώστε να βοηθούν πραγματικά όσους ταλαιπωρούνται από τα επακόλουθα της . Παίρνουμε μεν μια ιδέα από τις προγνώσεις, για τις οποίες λαμβάνονται υπόψη τα φυτά που αναμένεται να ανθίσουν, οι καιρικές συνθήκες και η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά απλές εκτιμήσεις – ακριβείς μετρήσεις της γύρης γίνονται διαθέσιμες μονάχα μία περίπου εβδομάδα από το πέρας των παρατηρήσεων.

Επί του παρόντος, η κύρια τεχνική μέτρησης της γύρης είναι οι ογκομετρικές παγίδες τύπου Χερστ, οι οποίες μετρούν τις ημερήσιες συγκεντρώσεις γύρης παίρνοντας δείγμα από τις ροές αέρα. Έπειτα, γίνονται χειροκίνητες καταμετρήσεις της γύρης στο εργαστήριο. Οι γύρεις που προκαλούν τις πιο κοινές αλλεργίες στην Ευρώπη είναι αυτές της σημύδας, της ελιάς και της χλόης, όμως υπάρχουν συστήματα ανίχνευσης γύρης στην Ευρώπη που διενεργούν ελέγχους για τους 26, τουλάχιστον, πιο κοινούς τύπους· ενίοτε δε, για 70 το πολύ. Στόχος είναι η διαρκής προσθήκη νέων φυτών και μυκήτων, ώστε να καλυφθούν ακόμα και οι πιο σπάνιες αλλεργίες.

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να δείτε ενα αποτέλεσμα προγνωστικού μοντέλου γύρης .

Weather Channel

https://weather.com/el-GR/forecast/allergy/l/Athens+Attica+Region?canonicalCityId=1f28952f2792eb3da1cc0cd276db0f74bdfd941381c701d9be03946a20867d7e

Το μοντέλο αυτό αν επαληθευεται καθημερινά με σχετικές μετρήσεις θα μπορεί μελλοντικά να μας βοηθήσει και για την πρόβλεψη της γύρης σε κάθε περιοχή της χώρας μας  με μεγαλύτερη ακρίβεια . Για να δοθεί στον κόσμο η απαραίτητη ενημέρωση για τη γύρη και να είναι όλοι υγιείς και ικανοποιημένοι, οι προγνώσεις πρέπει να καταστούν ακριβείς, σε πραγματικό χρόνο και να αφορούν μια σφαιρική εικόνα. Πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά τις επιπτώσεις της γύρης στην υγεία των ανθρώπων, Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνεξετάζουμε τα μετεωρολογικά δεδομένα και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Στον τομέα της υγείας, έχει καταστεί σαφές πως όλα συνδέονται μεταξύ τους

Visited 115 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *