TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια

Και η θάλασσα “βάφτηκε” ρόζ …

Μια φωτογραφία εκπληκτικής ομορφιάς ανέδειξε η δημοσιογράφος Ματίνα Ρέτσα  από το λιμάνι των Αγίων Αποστόλων στις Πετριές της Εύβοιας το οποίο πριν λίγες μέρεες  βάφτηκε ροζ. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος “Το εντυπωσιακό φαινόμενο που “βάφει” αρκετές περιοχές της Εύβοιας ροζ τις τελευταίες ημέρες έκανε την εμφάνιση του χθες στις Πετριές και άφησε τους κάτοικους άφωνους με τον συνδυασμό χρωμάτων στον ουρανό”. ( Να σημειώσουμε οτι η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν μέρες από τον κ. Ζωγραφάκη Ιωάννη τον οποίο και ευχαριστούμε )

Το ροζ φαινόμενο “έβαψε” ροζ το λιμάνι των Αγ. Αποστόλων (photo)

Για το θέμα αυτό σε αρχική μου ανάρτησε εξέφρασα την αρχική άποψη οτι πιθανόν να οφείλεται σε ακραιόφιλα βακτήρια (τα Dunaliella salina) που μπορούν να παράξουν μια κόκκινη χρωστική ουσία προκειμένου να αντέξουν την υψηλή συγκέντρωση αλατιού. Ζήτησα όμως παράλληλα στην ανάρτησή μου στο Facebook την βοήθεια για έγκυρη απάντηση από κάποιο  φίλο βιολόγο για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη. Η αρχική υπόθεση , μάλλον δεν φαίνεται να ισχύει και την εξήγηση θα την δείτε παρακάτω .

Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό μου απαντά ο πρώην συνάδελφος και συνεργάτης μετεωρολόγος κ. Χαράλαμπος Καρβέλης ο οποίος χαρακτηριστικά επί της αναρτήσεώς μου,  αναφέρει  ” Πολύ ωραία φώτο ! Παιχνίδια της φύσης. Πιστεύω όμως ότι το φαινόμενο τίποτα δεν έχει να κάνει με βιολογία αλλά με απλή φυσική και συγκεκριμένα με οπτική. Η θάλασσα παίζει τον ρόλο του καθρέφτη, αντικατοπτρίζοντας τον κοκκινωπό ουρανό που υπάρχει από πάνω. Έτσι εξηγείται οτι το μέρος κοντά στο βουνό δεν είναι κόκκινο, όπως επίσης το πιο άσπρο χρώμα της θάλασσας κοντά στα σπίτια.” 

Μια  άποψη πολύ σωστή όπως θα δείτε παρακάτω με τεκμήρια ,  από έναν συνάδελφο ο οποίος έχει  μεγάλη εξειδίκευση στους μετεωρολογικούς δορυφόρους και την ερμηνεία των δορυφορικών εικόνων και  τον οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την ανάλυσή του.  Επειδή όμως το φαινόμενο έχει εμφανιστεί πολλές φορές τις τελευταίες μέρες,  περιμένουμε και περαιτέρω απαντήσεις επί του θέματος όπως μου αναφέρει και η συντάκτρια του ρεπορτάζ  κ. Ματίνα Ρέτσα για να είμαστε 100% σίγουροι για το γεγονές . 

Πάντως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποια πρόσκαιρη “έξαρση” του φυτοπλαγκτόν στην περιοχή αν και είναι πολύ σπάνιο για μια περιοχή που βρίσκεται στο ανοιχτό Αιγαίο.  Παράλληλα πρέπει να σημειώσω ότι δεν φαίνεται καθόλου να ισχύει η υπόθεση οτι το φαινόμενο οφείλεται σε ακραιόφιλα βακτήρια (τα Dunaliella salina) τα οποία μπορούν να παράξουν μια κόκκινη χρωστική ουσία προκειμένου να αντέξουν την υψηλή συγκέντρωση αλατιού.  Αυτό , διότι το φαινόμενο συμβαίνει μόνο σε λίμνες ή κλειστές λιμνοθάλασσες (όπως πχ στις αλυκές του Μεσολογγίου- ΔΕΙΤΕ Εργασία κ. Γεωργίου  Χώτου)  . Υπάρχουν πάντως γενικώς ενδείξεις ότι στον Ελληνικό χώρο ο ευτροφισμός μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων ανθήσεων του φυτοπλαγκτόν όπως είχε συμβεί τέτοια εποχή πέρσι στις 2 Απριλίου 2019 στον Θερμαϊκό

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Τα φαινόμενα αυτά έχει επικρατήσει να ονομάζονται «ερυθρές παλίρροιες», αν και στη πραγματικότητα η τεράστια φυτοπλαγκτονική μάζα (δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια κύτταρα ανά λίτρο θαλασσινού νερού) μπορεί να πάρει διάφορα χρώματα από κόκκινο και καφέ ως κίτρινο και πράσινο, που εξαρτάται από το φυτοπλαγκτονικό είδος που επικρατεί. Να σημειώσουμε ότι ο όρος «ερυθρά παλίρροια» αποτελεί όρο της καθομιλουμένης και είναι εμπειρικός. Κάποιες φορές ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για γενικότερη αναφορά σε τύπους άνθισης φυτοπλαγκτόν και η ερυθρά παλίρροια σαν όρος καταργείται σταδιακά μεταξύ των ερευνητών για τους εξής λόγους: 1. Οι ερυθρές παλίρροιες δεν είναι απαραίτητα ερυθρές ενώ κάποιες δεν προκαλούν απαραίτητα χρωματισμό τον υδάτων. 2. Δεν σχετίζονται με την παλιρροϊκή κίνηση των υδάτων. 3. Ο όρος χρησιμοποιείται ανακριβώς για την αναφορά σε μια μεγάλη ποικιλία φυτοπλαγκτικών ειδών που είναι γνωστά για το σχηματισμό ανθήσεων

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ

Για να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματρα μελετήσαμε  δύο δορυφορικές εικόνες από τους δορυφόρους SENTINEL 2 στις 25 Απριλίου και του LANDSAT 8 στις 26 του μηνός,. Όπως μπορείτε και εσείς να διαπιστώσετε από τις δορυφορικές εικόνες δεν εμφανίζεται κάποιος ιδιαίτερος χρωματισμός της θάλασσας που να δικαιολογεί αύξηση του φυτοπλαγκτόν στην περιοχή. Αυτό το γεγονός πολύ απλά μέχρι στιγμής μας επιβεβαιώνει ως επικρατέστερη την άποψη του κ. Καρβέλη που αναφέραμε προηγουμένως , ότι δηλαδή το φαινόμενο αυτό δεν είνια τίποτε άλλο παρά  ένα “παιχνίδι του φωτός”  στη θάλασσα.

Τελικώς μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της τηλεπισκόπησης και η σωστή ερμηνεία τους από τους επιστήμονες αποτελεί ένα πολύ χρήσιιμο εργαλείο και μας λύνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα . 

Οι δορυφορικές εικόνες του SENTINEL 2 στις 25 Απριλίου και του LANDSAT 8 στις 26 του μηνός  όπου δεν  βλέπουμε να εμφανίζεται κάποιος ιδιαίτερος χρωματισμός της θάλασσας.

Κάτω η ευρεία περιοχή των Πετριών και Αγίων Αποστόλων Εύβοιας στις 26 Aπριλίου 2020

Πηγή Φωτο  : H φωτογραφία από τις αλυκές από την εργασία “Dunaliella, το θαυμαστό φύκος των αλυκών”- Γεώργιος Ν. Χώτος, καθηγητής Εργαστήριο καλλιέργειας πλαγκτού, Τμ. Ζωϊκής παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών, Πανεπιστήμιο Πατρών και η φωτογραφία από τις Πετριές του κ. Ζωγραφάκη Ιωάννη . Επίσης χρήση Sentinel 2 και Landsat 8

Visited 43 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *