TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία

Η επίδραση του καιρού στην διάδοση του κοροναϊού-Νεότερα δεδομένα

Σε θετική τροχιά βρισκόμαστε με βάση τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα όπου ο  κορωνοϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα,  όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη 23 Απριλίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε μια ένδειξη ότι η πανδημία ίσως εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι. Πολύ προσεκτικός στα λόγια του ο κ. Τσιόδρας χρησιμοποίησε τη λέξη «μπορεί» καθότι σε νεότερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δεν γίνεται αναφορά για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλουν στην επιβίωση του ιού. Δεν παύουν όμως να υπάρχουν εκτιμήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας,  η μετάδοση του κορωναϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20%, όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Σύμφωνα πάντως με την μελέτη των Αμερικανών ανέφερε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι  όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο, αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα. Σύμφωνα με την μελέτη ο κορωνοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης ώστε : «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορωνοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά»  δήλωσε χθες ο o κορυφαίος επιστήμονας των ΗΠΑ και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας Εσωτερικής Ασφάλειας Μπιλ Μπράιαν

Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ανοδείξωτο ατσάλι, ο ιός χρειάζεται 18 ώρες για να χάσει τη μισή του ισχύ σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία.  Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 6 ώρες και όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία και το φως του ήλιου ο ιός χάνει τη μισή του ισχύ μόλις σε δύο λεπτά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα. Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ο ιός διατηρεί τη μισή του ισχύ για μία ώρα αλλά, όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου, χάνει τη μισή του ισχύ σε 90 δευτερόλεπτα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας η μετάδοση του κορωναϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20%, όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός. Τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορωνοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία. Ωστόσο, ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες. Πριν από ενάμιση μήνα είχα αναφερθεί στην έρευνα που είχε κάνει ο   Δρ. Mohammad M. Sajadi και ο Anthony Amoroso, που βρήκαν ότι συνολικά, οι ανθρώπινοι κοροναϊοί (HCoV-229E, HCoV-HKU1, HCoV-NL63 και HCoV-OC43) παρουσιάζουν ισχυρή χειμερινή εποχικότητα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο και αυτή είναι μη ανιχνεύσιμη τους καλοκαιρινούς μήνες σε εύκρατες περιοχές ” Την ίδια άποψη είχε υποστηρίξει ο Dr. Christian Bréchot, πρόεδρος του GVN και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Σε εκείνη την μελέτη ανέφεραν ότι  μόλις οι μέσες θερμοκρασίες αυξηθούν πάνω από 12 βαθμούς Κελσίου και πάνω (54 βαθμούς Φαρενάιτ) , ο ιός θα είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί, αλλά αυτό εξακολουθούσε με τα τότε δεδομένα να αποτελεί μια υπόθεση που απαιτούσε περισσότερα στοιχεία . Τα νέα στοιχεία  τελικώς ήρθαν για να ενισχύσουν την άποψη αυτή και φυσικά για την χώρα μας οι προοπτικές είναι πολύ καλές λόγων των θερμοκρασιών που ξεπερνούν κατά πολύ τους 21 βαθμούς Κελσίου (70 βαθμούς Fahrenheit) της Αμερικάνικης μελέτης .

Να μη ξεχνάμε πάντως , οτι ο παράγων καιρός είναι σημαντικός , αφού μπορεί να συμβάλλει έως και 20% στην μείωση της μετάδοσης , όμως ο κυριότερος παράγοντας μέχρι στιγμής -που έχει αποδειχτεί στην πράξη- είναι τα άμεσα αντανακλαστικά της Πολιτείας αλλά και η συμόρφωσή μας στις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων αλλά και των επισήμων φορέων ( ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία) . Ευχή μου είναι να υιοθετηθούν και ανάλογες πρακτικές αντιμετώπισης και δράσης επί των ακραίων και έντονων καιρικών φαινομένων .

Η συνέχεια σε αυριανό μου άρθρο στο News247.gr

Η πλήρης έκθεση της Ακαδημίας Επιστημών εδώ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *