Ήταν αρχές Απριλίου του 1926 όταν ένα ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια Βαλκάνια ξεκίναγε την πορεία του για τον νότο.
Ήδη το ψυχρό μέτωπο στις 4 Απριλίου περνούσε από την ηπειρωτική Ελλάδα Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει σημαντικά η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα να επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις άνεμοι και να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδος αλλά σε ολη την ηπειρωτική χώρα ακόμη και στην Αττική .
Η Πάρνηθα η Πεντέλη και τα βόρεια προάστεια στις 5 Απριλίου του 1926 ντύθηκαν στα λευκά , ενω λόγω των θυελλωδών ανέμων στην Αττική είχαμε και ένα θύμα από πινακίδα που έπεσε στο κεφάλι ενός διαβάτη. Χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδος ΕΜΠΡΟΣ…
Ο “χειμωνιάτικος Απρίλης” εμφανίστηκε πολλές φορές και στα χρόνια που ακολούθησαν με πιό χαρακτηριστικό το σχετικά “πρόσφατο” διήμερο 7 και 8 Απριλίου του 2003 με χιόνια ακόμη και μέσα στη Θεσσαλονίκη και την επομένη σημειώθηκε πολύ ισχυρός παγετός με -14 βαθμούς στη Καστοριά και -11 στη Φλώρινα
Πάντως η πιο έντονη ψυχρή εισβολή για μήνα Απρίλιο ήταν στις 16 και 17 του μηνός το 1988. Εκείνη την ημέρα στην Αθήνα (Ν Φιλαδέλφεια ) η μέγιστη τιμή ήταν μόλις 9 βαθμοί Κελσίου τιμή που είναι η χαμηλότερη που έχει σημειωθεί για Απρίλιο από το 1955. Για την ιστορία αναφέρω οτι τον κρύο Απρίλιο του 1987 και του 1997 η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα είχε πέσει μέχρι τους 10 βαθμούς Κελσίου .
Ο ΟΡΝΙΘΙΑΣ ΒΟΡΙΑΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ
Από την αρχαιότητα τα Βαλκανικά (ψυχρά) μέτωπα επηρέαζαν την χώρα μας και οι Απριλιάτικοι βοριάδες έφερναν πάντοτε καταστροφές στις καλλιέργειες . Υπάρχουν αναφορές από τον Πλούταρχο ( στον Δημήτριο) για το “κάψιμο” των αμπελιών στην Αττική κατά την διάρκεια του Απριλίου λίγο μετά την εορτή των επισήμων “εν άστει Διονυσίων” . Να θυμίσουμε ότι τα Μεγάλα Διονύσια ή Εν Άστει Διονύσια, ήταν γιορτή στην αρχαία Αθήνα η οποία τελούνταν το μήνα Ελαφηβολιώνα κατά το Αττικό Ημερολόγιο . Ο Πλούταρχος στο έργο του αναφέρει ότι ο Δημήτριος όχι μόνο άλλαξε την ονομασία του Μουνιχιώνα σε Δημητριώνα (πληρώνοντας επισήμως) αλλά άλλαξε την ονομασία των Διονυσίων σε Δημήτρια . Η τιμωρία του περιγράφεται παρακάτω…..
Οι ψυχροί αυτοί άνεμοι κατά το δίμηνο του Μαρτίου και Απριλίου εκαλούντο “Ορνιθίαι” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πρώτος ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά ονομασία που συνέχισε να χρησιμοποιεί και ο μαθητής του Θεόφραστος
Εκτός όμως από το τονισμένο κείμενο για τον ορνιθία βοριά , υπάρχει αναφορά λίγο πιο πάνω και για τους λευκόνοτους ανέμους , για τους οποίους θα αναφερθούμε σε προσεχές άρθρο. Στις μέρες μας ο αείμνηστος καθηγητής Η. Μαριολόπουλος στο βιβλίο του “το κλίμα της Ελλάδος” ζωντανεύει τους ορνιθίες ανέμους με την αναφορά του , για αυτούς τους πρόδρομους των μελτεμιών.
H αναφορά για τους Ορνιθίες ανέμους όπως είπαμε γίνεται από τον Αριστοτέλη γιατί ήθελε να τους ξεχωρίσει από τα καλοκαιρινά μελτέμια και να τους συνδέσει με την αποδήμιση των πτηνών κατά την άνοιξη.