TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία

Μύθοι για τον κορωναϊό -Τι συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Το Διαδίκτυο είναι ένα θαύμα αλλά παρόλα αυτά έχει και τα μειονεκτήματά του , με κυριότερο τον ρυθμό με τον οποίο εξαπλώνεται η παραπληροφόρηση. Έχοντας αυτό υπόψη του , ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ-WHO) δημοσίευσε μια λίστα από Μύθους  σχετικά με τους νέους κοροναϊούς και πιστεύω ότι με το άρθρο αυτό θα συμβάλλουμε στη ορθή διάδοση των επισήμων πληροφοριών στον χώρο του Διαδικτύου . Πηγή μας ο Π.Ο.Υ.

MYΘΟΣ :  O κρύος καιρός και το χιόνι μπορούν να σκοτώσουν τον κοροναϊό

Ο ΠΟΥ λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το κρύο μπορεί να σκοτώσει τον νέο κοροναϊό ή άλλες ασθένειες – η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γενικά σταθερή, ανεξάρτητα από τον καιρό. “Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθείτε από το νέο κορωναϊό είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με τρίψιμο χεριών με αλκοόλ ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό”, προσθέτουν.

MYΘΟΣ: Κάνοντας καυτό μπάνιο προστατευόμαστε από τον νέο κοροναϊό

Κάνοντας  ένα ζεστό μπάνιο , αυτό δεν θα σας εμποδίσει να κολήσετε το COVID-19. Όπως και με το κρύο, η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει σταθερή, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους.

MYΘΟΣ : Ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταφερθεί μαζί με αγαθά που παρασκευάζονται στη Κίνα ή σε άλλη χώρα που έχει αναφερθεί οτι εχει μολυνθεί με COVID-19

Παρόλο που ο νέος κοροναϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες για λίγες ώρες ή έως αρκετές ημέρες (ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας), είναι πολύ απίθανο ο ιός να παραμείνει σε μια επιφάνεια αφού μετακινηθεί, ταξιδέψει και εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες “, σημειώνει ο ΠΟΥ .

MYΘΟΣ :  O νέος κοροναϊός μπορεί να μεταφερθεί μέσω κουνουπιών

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες ή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ως αναπνευστικός ιός, ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται κυρίως μέσω “σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται , ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεως από τη μύτη”.

MYΘΟΣ :  Τα στεγνωτήρια χεριών είναι αποτελεσματικά να σκοτώσουν τον νέο κοροναϊό

Τα στεγνωτήρια χεριών δεν είναι αποτελεσματικά για τη θανάτωση του νέου κορωναϊού.

MYΘΟΣ : Οι λυχνίες υπεριώδους απολύμανσης μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κορωναϊό

Η ΠΟΥ είναι κατηγορηματικός : “Οι λάμπες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος”.

MYΘΟΣ : Οι θερμικοί σαρωτές παίζουν ρόλο καθοριστικό για την ανίχνευση του νέου κορωναϊού

Ενώ οι θερμικοί σαρωτές μπορούν να ανιχνεύσουν ανθρώπους που έχουν αναπτύξει πυρετό λόγω μόλυνσης από το νέο coronavirus, δεν ανιχνεύουν ανθρώπους που μπορεί να έχουν μολυνθεί  αλλά δεν έχουν ακόμα πυρετό. Χρειάζεται να περάσει χρόνος  μεταξύ δύο και 10 ημερών ώστε οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί να αρρωστήσουν και να αναπτύξουν πυρετό.

MYΘΟΣ : Ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας θα σκοτώσει τον νέο κοροναϊό

Μην το κάνετε αυτό. Ο ψεκασμός με αλκοόλ ή χλώριο σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. αλλά μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους βλεννογόνους. Ο ΠΟΥ σημειώνει, “Να γνωρίζετε ότι τόσο το αλκοόλ όσο και το χλώριο μπορεί να είναι χρήσιμο για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις”.

MYΘΟΣ : Τα κατοικίδια ζώα στο σπίτι μπορούν να διαδώσουν τον νέο κορωναϊό

Ο ΠΟΥ λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωναϊό.

MYΘΟΣ : Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας μπορούν να σας προστατεύσουν από το νέο κορωναϊό

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωναϊού. Ο νέος ιός είναι τόσο νέος που απαιτεί το δικό του εμβόλιο, το οποίο προσπαθούν να βρούν οι ερευνητές.

MYΘΟΣ : Το τακτικό ξέπλυμα της μύτης σας με φυσιολογικό ορό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κορωναϊό

Ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τακτικά ξέπλυμα της μύτης με φυσιολογικό ορό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το κοινό κρυολόγημα πιο γρήγορα, δεν έχει αποδειχθεί ότι το ξέπλυμα της μύτης είναι ικανό για την πρόληψη λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. “Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το τακτικό ξέπλυμα της μύτης με αλατούχο διάλυμα έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με το νέο κορωναϊό”, δηλώνει ο οργανισμός.

MYΘΟΣ : Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κορωναϊό

Το σκόρδο είναι μια σούπερ τροφή που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες, αλλά, “δεν υπάρχει καμία απόδειξη από την τρέχουσα εμπειρία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο coronavirus.

MYΘΟΣ : Ο νέος κοροναϊός επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό, αλλά οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με προϋπάρχουσες ιατρικές ασθένειες στο ιστορικό τους  (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στην ασθένεια.

MYΘΟΣ : Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του νέου κορωναϊού

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτηρίδια. ο κορωναϊός είναι, ναι, ένας ιός. Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας, ωστόσο, μπορεί να χορηγούνται αντιβιοτικά στο νοσοκομείο όταν είναι δυνατή η βακτηριακή συν-μόλυνση.

MYΘΟΣ : Υπάρχουν ειδικά φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωναϊού

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που να συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωναϊού. Ωστόσο, επισημαίνει ο ΠΟΥ, “οι μολυσμένοι με τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για την ανακούφιση και τη θεραπεία των συμπτωμάτων, και εκείνοι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια πρέπει να λαμβάνουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα.”

Και μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας!

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Visited 10 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *