TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Ξεχείλισε ο Σηκουάνας – Όμως ουδεμία σύγκριση με τις πλημμύρες του 1910

Αν οι εικόνες της σημερινής ημέρας απ’ το Παρίσι ή εκείνες του 2016 ή του 2018 όταν η στάθμη του Σηκουάνα είχε φτάσει και πάλι σε υψηλά επίπεδα δίνουν την εικόνα μιας πόλης που ετοιμάζεται να βυθιστεί,  τότε εκείνες του 1910 κάνουν την γαλλική πρωτεύουσα από πόλη του φωτός να δείχνει κυριολεκτικά ως πόλη του νερού.  Η πλημμύρα του αιώνα, όπως έμεινε στην ιστορία, είχε κυριολεκτικά βυθίσει κάτω απ’ το νερό ένα μέρος της πόλης με τους κατοίκους να μετακινούνται στους δρόμους με βάρκες και αυτοσχέδιες γέφυρες σαν δοκούς σε κεντρικές λεωφόρους.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η στάθμη του Σηκουάνα τότε είχε φθάσει βέβαια τα 8,65 μέτρα, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 4,2 μέτρα στον σταθμό μέτρησης του Οστερλίτς, κατά δύο μέτρα υψηλότερα από τη συνήθη στάθμη του, πλημμυρίζοντας τις χαμηλότερες προκυμαίες και σταματώντας την κυκλοφορία των ποδηλάτων και τους περιπάτους στους παρόχθιους πεζόδρομους της πρωτεύουσας.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα γνωστά τουριστικά πλοιάρια Bateaux Mouches ανακοίνωσε πως από την Κυριακή τα πλοιάρια έχουν σταματήσει τις διαδρομές τους και θα παραμείνουν δεμένα σήμερα κι αύριο, καθώς η πλημμύρα στην προκυμαία της Γέφυρας Αλμά δεν επιτρέπει την πρόσβαση στους τουρίστες.

Ενδεικτικά, ο Ζουάβος στρατιώτης, το διάσημο άγαλμα στην Αλμά που αποτελεί ένα οιωνεί μέτρο για το ύψος του Σηκουάνα, είδε τα νερά να φθάνουν στους αστραγάλους του, δηλ. σε ύψος 4,3 μ., το οποίο αποτελεί και το όριο για να κηρυχθεί ο ποταμός μη πλώιμος. Ήδη από το 2013 υπήρξαν μελέτες με προσομοιώσεις πως το Παρίσι είναι μία από τις παγκόσμιες πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο από καταστροφικές πλημμύρες.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Οι εκθέσεις σημείωναν οτι περίπου 435.000 κατοικίες, 830.00 άτομα, 100.000 εγκαταστάσεις και 750.000 θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν άμεσα σε περίπτωση μείζονος πλημμύρας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟΥ 1910

Πηγή News 247.gr

Visited 30 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *