TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια

Ξέρετε οτι σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου 2006 είχαμε μεγάλη μεταφορά σκόνης …

Ξέρετε οτι σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου 2006 είχαμε μεγάλη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Σύννεφο κόκκινης σκόνης, κάλυψε πολλές περιοχές της χώρας. Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πτήσεις του εσωτερικού και σε δρομολόγια πλοίων, λόγω των θυελλωδών ανέμων. Προβλήματα είχαμε και σε αρκετά σημεία της Αττικής λόγω των βροχοπτώσεων της νύχτας.

Το απόγευμα ματαιώθηκαν δύο πτήσεις της Aegean Airlines από Αθήνα προς Κω και Χίο, ενώ νωρίτερα είχαν ακυρωθεί πτήσεις προς τη Ρόδο. Ωστόσο, άρχισαν να εκτελούνται οι πτήσεις προς το Ηράκλειο της Κρήτης, οι οποίες είχαν ματαιωθεί το πρωί. Επιπλέον, ματαιώθηκαν δύο πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών προς Ρόδο, μία προς Χανιά, μία προς Ηράκλειο, μία προς Κέρκυρα και μία προς Μήλο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του επεισοδίου καταγράφηκαν πολύ υψηλές τιμές συγκεντρώσεων ΡΜ 2.5 με μέγιστη ωριαία συγκέντρωση τα 718,25 μg/m3 στις 10:00. Η μέση ημερήσια συγκέντρωση ήταν 38,72 μg/m3 στις 23 και 211 μg/m3 στις 24 . Από τη πορεία  των αερίων μαζών συμπεραίνεται ότι η αέρια μάζα πριν φτάσει στην περιοχή ενδιαφέροντος είχε περάσει από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία και τη Λιβύη και μάλιστα σε πολύ χαμηλό ύψος.

Στην εικόνα φαίνεται η μεταφορά σκόνης από τη Λιβύη και την Αίγυπτο στη Μεσόγειο και την Κρήτη. Αυτό το επεισόδιο μεταφοράς σκόνης ήταν αποτέλεσμα αμμοθύελλας στην Αλγερία, τη Τυνησία και τη Λιβύη.

Ευκρινέστερη είναι η δορυφορική εικόνα από το όργανο MODIS που είναι ενσωματωμένο στον δορυφόρο Aqua

 

Visited 4 times, 1 visit(s) today
0Shares

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *