TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Οι “δίδυμοι” εξωτροπικοί κυκλώνες του Ατλαντικού και Ειρηνικού

Θυμόσαστε την διάσημη ταινία ‘The day after tomorrow’ ;  Προφανώς δεν έγινε πραγματικότητα, αλλά οι δορυφορικές εικόνες σήμερα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο μας παραπέμπουν σε ένα σενάριο που μοιάζει πολύ με της ταινίας !

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν  τα “δίδυμα”  τόσο στον Βορειο-Ειρηνικό όσο και στον Βόρειο Ατλαντικό χθες το βράδυ. Φυσικά δεν είναι ούτε σπάνιο, ούτε πρωτοφανές να παρουσιάζονται ταυτόχρονα τόσο ισχυρά συστήματα .

Στις 12 UTC της 13ης Φεβρουαρίου ο Βόρειος Ειρηνικός είχε κεντρική πίεση 953 mbar και ο Βόρειος Ατλαντικός 940 mbar! Στη δορυφορική εικόνα των δύο συστημάτων , το χαμηλό στον Βόρειο Ατλαντικό είναι πολύ πιο έντονο και μεγάλο και υπάρχει η μεσοπρόθεσμη τάση να περάσει ανατολικότερα ενισχυόμενο .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η διάταξη αυτή για το επόμενο 10ημερο θα διατηρήσει τον πολικό στρόβιλο αρκετά ενισχυμένο και οι συνθήκες  θα συνεχίσουν να είναι ευνοικές για περαιτέρω αύξηση του θαλάσσιου πάγου στον Αρκτικό Κύκλο. Μαζί με τις δορυφορικές επισυνάπτουμε και τις αναλύσεις των χαρτών επιφανείας και για τις δύο περιοχές.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ

Εκτός από τα δύο πολύ ισχυρά συστήματα , δεν περνά απαρατήρητη μια μεγάλη μεταφορά σκόνης λόγω αμμοθύελας από τη Μαυριτανία και τη Δυτική Σαχάρα προς τον Ατλαντικό στη περιοχή νοτίως των Αζορών .

Πηγή : NASA WorldView- SWE

Visited 22 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *