TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Το επάγγελμα του Μετεωρολόγου

Το Βρετανικό Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων ζήτησε προ δεκαετίας από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος να περιγράψουν πώς η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την ομάδα Fast Future Research στην Έκθεση «Shape of Jobs to Come» και ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Η μελέτη παρουσίασε 20 επαγγέλματα, που ενδέχεται να θεωρούνται συνηθισμένα το 2020 ή το 2030 σήμερα όμως ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ένα λοιπόν απο αυτά τα τα επαγγέλματα είναι και οι ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Όσο αυξάνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν μηχανικοί – επιστήμονες για να συμβάλουν στη μείωση ή ανατροπή των αποτελεσμάτων. Το φάσμα των επιστημών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη μελέτη ενδεχομένως, τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου και άλλα πολλά τα οποία ακούγονται παράλογα (δυστυχώς)

Φωτο : O μέσος μισθός ενός παρουσιαστή καιρού δεν είναι και τόσο υψηλός όσο φανταζόμαστε . Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που αμοίβονται και με 177.000 $    

Ας γυρίσουμε όμως στη πεζή πραγματικότητα και ας  έρθουμε στο επάγγελμα του Μετεωρολόγου , ένα επαγγελμα αρκετά κλειστό στη χώρα μας , το οποίο όσο και να σας φανεί παράξενο δεν είναι επαγγελματικά κατοχυρωμένο όπως άλλα επαγγέλματα , των γιατρών , μηχανικών κ.α. παρότι τα μεταπτυχιακά που δίνονται από τα Πανεπιστήμια , όπως πχ της Θεσσαλονίκης διασφαλίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος , τα οποία έχουν κατοχυρωθεί νομικά από το άρθρο 4, της ΥΑ αριθμ. Φ. 711/22/Β7/214/10/4/1995 (ΦΕΚ 298/17/4/1995, τβ’) και το άρθρο 12 του Ν. 2083/92.

Στη χώρα μας σπουδές και μάλιστα υψηλού επίπέδου προσφέρονται στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Φυσικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Μεταπτυχιακό τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Μεταπτυχιακό του εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας  του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στα προγράμματα αυτά γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Γεωλόγοι, Φυσικοί, Μαθηματικοί, Χημικοί, Βιολόγοι, Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Πτυχιούχοι Τμημάτων Περιβάλλοντος, Πτυχιούχοι Ανωτάτων Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών, καθώς και οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί τόσο από ελληνικά όσο και από ξένα ΑΕΙ με τίτλους σπουδών που αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος. Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται κατόπιν εξετάσεων και αξιολόγησης του συνόλου των δεξιοτήτων. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα, και στο τελευταίο εκπονείται η διπλωματική εργασία. Σπουδές επίσης παρέχονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι τίτλοι που χορηγούνται από αυτά να αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ και από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εξωτερικού.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΕΡΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Για την Μεγάλη Βρεττανία στα μεγάλα ερευνητικά κέντρα όπως το ECMWF η το Met Office οι μισθοί είναι πολύ καλοί , καθώς υπάρχουν παράλληλα πολλές ευκαιρίες λόγω των μεγάλων προγραμμάτων που τρέχουν όπως το Copernicus κ. α. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Ο Παρατηρητής Μετεωρολόγος  στην Αμερική κατά μέσο όρο αμείβεται με 63.896 δολλάρια . Τα τυπικά προσόντα του παρατηρητή είναι πολύ υψηλού επιπέδου και είναι απαραίτητο να διαθέτει πιστοποίηση από την Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία αλλά και κατοχή M.Sc . Χαρακτηριστικά στην μεγάλη ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας ziprecruiter.com αναφέρεται :

How to Become a Weather Observer
The primary qualifications for becoming a weather observer are a master’s degree in a relevant field and certification from an organization like the American Meteorological Society. Some employers may accept applicants with a bachelor’s degree and more extensive experience. Some weather observers use internships or similar experiences to practice observing the weather before applying for a full-time job in this field. Any history of fieldwork, such as recording the weather in remote areas, can increase the number of positions you qualify for. Fulfilling the duties of a weather observer requires excellent eyesight, attention to detail, and presentation skills. For certain positions, the ability to direct assistants or support staff is also helpful.
Αν πάτε  την σελίδα στο πάνω αριστερό μέρος θα δείτε τον μεγάλο αριθμό αγγελιών για Μετεωρολόγους Παρατηρητές . Σας ετοιμάσαμε και ένα κατάλογο για τις διάφορες κατηγορίες μετεωρολόγων που υπάρχουν μαζί με τις μέσες ετήσιες αμοιβές τους .

Βρείτε δουλειές Μετεωρολόγου σε όλο τον κόσμο εδώ

Σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση βασικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπ όψιν μας είναι οτι  τα επαγγελματικά δικαιώματα, στηρίζονται σε δύο βασικές αρχές : Η πρώτη συνδέεται με την προστασία του δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος (οικονομικού, ασφάλειας, υγείας, κλπ.) και η δεύτερη στην ηθική αρχή της νομιμοποίησης των κατάλληλων ανθρώπων για τη διεκπεραίωση των σχετικών εργασιών.

Με βάση αυτές τις δύο αρχές αποδεχόμαστε, έστω κριτικά, την αποκλειστικότητα των γιατρών στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, των πολιτικών μηχανικών στις κατασκευές, των μαθηματικών στη διδασκαλία της άλγεβρας κτλ.. Στη χώρα μας, οι επιστήμονες της Μετεωρολογίας, της Κλιματολογίας και των συναφών επαγγελμάτων, σε αντίθεση με άλλους κλάδους,- όπως για παράδειγμα με τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος-  δεν έχουν απολύτως τίποτα «κατοχυρωμένο». Πρέπει απαραίτητα να υλοποιήσουμε την αναγκαιότητα της κατοχύρωσης του Επαγγέλματος του Μετεωρολόγου, λαμβάνοντας υπόψη ότι νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μπορεί οι προϋποθέσεις για την άσκησή τους να μη ρυθμίζονται πάντοτε με νόμο αλλά με άλλες διατάξεις ή και με συμβάσεις εργασίας, αλλά δεν υπάρχει ανεπτυγμένη χώρα όπου ένας μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων να μην ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις υποχρεωτικού χαρακτήρα για την ανάληψη και την άσκησή τους

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το άρθρο 3 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ θα έπρεπε μέχρι τις 20 Οκτώβρη του 2007 να ενσωματωθούν στο εσωτερικό μας δίκαιο, ως νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα αυτά με δραστηριότητες των οποίων «η ανάληψη και η άσκηση εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από την κατοχή καθορισμένων επαγγελματικών προσόντων με βάση κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις». Τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα δηλαδή δεν θέτουν αυθαίρετους περιορισμούς ως προς την άσκηση τους, αλλά εκείνους που συνδέονται με τα επαγγελματικά προσόντα που θα πρέπει να έχει κάποιος για να ασκήσει αυτά τα επαγγέλματα. Η αναγκαιότητα της κατοχύρωσης, συνδέεται πρώτιστα με την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την απόδοση των επιτελούμενων έργων που εκτελεί ένας Μετεωρολόγος .Τα προσόντα αυτά, δεν μπορεί παρά να έχουν ως αφετηρία κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Το πλέον αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο σχετικό βασικό κριτήριο δεν μπορεί να είναι άλλο από το βασικό πτυχίο η αποδεικτικό σε θέματα Μετεωρολογίας από επίσημο φορέα.
Αξίζει να σημειώσω ότι η οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων εκδόθηκε για να εξασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των πλήρως καταρτισμένων επαγγελματιών στις περιπτώσεις στις οποίες η πρόσβαση σε ένα επάγγελμα υπόκειται σε νομοθετική κατοχύρωση ως προς τα προσόντα από τα κράτη μέλη. Η εν λόγω οδηγία ενοποιεί δεκαπέντε υπάρχουσες οδηγίες και στοχεύει στην απλούστευση των υπαρχόντων καθεστώτων αναγνώρισης καθώς επίσης και στην περαιτέρω διευκόλυνση της προσωρινής παροχής υπηρεσιών.
Προκειμένου να εφαρμοστεί η σχετική οδηγία και για να αναπτυχθεί η εσωτερική αγορά στις περιπτώσεις στις οποίες το επάγγελμα του Μετεωρολόγου υπόκειται σε νομοθετική κατοχύρωση ως προς τα προσόντα , πρέπει να δημιουργήσουμε μια επιτροπή η οποία θα χρειαστεί να αξιοποιήσει την εμπειρία όλων των Μετεωρολόγων που θα συμμετέχουν σε ένα συμβουλευτικό όργανο. Η λύση της επαγγελματικής άδειας, ανάλογης με αυτής που δίνεται από το ΤΕΕ στους Μηχανικούς -μέσω του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΤΕΕ- θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρακτική λύση, αν υποθέσουμε και συμφωνήσουμε ότι το κριτήριο του βασικού πτυχίου απαιτεί περαιτέρω πιστοποίηση. Ανάλογες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν στους κλάδους ΤΕ και ΔΕ
Ενδείκνυται επομένως να συσταθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλους τους φορείς,  όπως τα Πανεπιστήμια τις παραγωγικές σχολές του ΥΠΕΘΑ  , το Υπουργείο Παιδείας και Εσωτερικών με στόχο και αρμοδιότητα την αναγνώριση και κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων των Μετεωρολόγων όλων των βαθμίδων και να καθοριστούν τα καθήκοντά των καθώς και η κατάταξή τους σε κλάδους, σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ και του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).
Mε το μήνυμά μου αυτό θέλω να καλέσω όλους τους Μετεωρολόγους να πάρουν θέση επί του θέματος αλλά και την Πολιτεία να συνδράμει , έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες αναγνώρισης του επαγγέλματός .
Να μπει  μια Τάξη.
Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
Visited 437 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *