TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

“Καβάλα” το … Jet Steam- Ένα νέο (;) ρεκόρ εμπορικής πτήσης!

Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν την έννοια του αεροχείμαρρου (Jet stream) τον οποίο τον έχουμε παρομοιάσει με ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται  από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Η κύρια εμπορική σημασία των αεροχειμάρρων είναι στα αεροπορικά ταξίδια, καθώς ο χρόνος πτήσης μπορεί να επηρεαστεί δραματικά, αναλόγως με το αν το αεροπλάνο πετάει μέσα σε έναν αεροχείμαρρο ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση με αυτόν ή πετάει αντίθετα σε αυτόν.

Το ιδιαίτερα ενισχυμένο πεδίο των ανέμων στα μεγάλα ύψη της ατμόσφαιρας που επικράτησε σήμερα πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και την Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα αξιοσημείωτα ρεκόρ στις εμπορικές πτήσεις! Το αεροσκάφος Boeing 747 της British Airways (πτήση BA112) από τη Νέα Υόρκη, στο δρόμο του προς το Λονδίνο, λόγω του εξαιρετικά ευνοϊκού ανέμου μέσα στο ισχυρό δυτικό ρεύμα, έφτασε στο Λονδίνο σε μόλις 4 ώρες και 56 λεπτά.

Κανονικά, ο μέσος χρόνος ταξιδιού μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου είναι περίπου 6 ώρες και 13 λεπτά, σύμφωνα με το Flightradar24

Το Boeing 747 ταξίδευε με πολύ μεγάλη μέση ταχύτητα, φτάνοντας την τελική του ταχύτητα στα 1327 km / h στα 10668 μέτρα υψόμετρο σε ένα σημείο. Το βρετανικό αεροπλάνο που έκανε αυτή τη διαδρομή ήταν μόλις ένα λεπτό ταχύτερο από τα 350 αεροσκάφη της Virgin Atlantic, τα οποία προσγειώθηκαν σύντομα στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Εν τω μεταξύ, τα αεροπλάνα που πετούσαν προς τα δυτικά δρομολόγια χρειάζονταν  σχεδόν δύο ώρες περισσότερο για να ταξιδέψουν στον Ατλαντικό λόγω του αντίθετου ανέμου .

Λόγω της πολύ έντονης ανάπτυξης του αντικυκλώνα πάνω από τις Αζόρες και του εξαιρετικά βαθέως βαρομετρικού χαμηλού 930 hPa πάνω από τον μακρινό Βόρειο Ατλαντικό για το οποίο μιλήσαμε χτές, (με έντονα θετικό δείκτη NAO), δημιουργήθηκε ισχυρό δυτικό ρεύμα του δυτικού / ζωνικού ανέμου που είχε ως αποτέλεσμα οι μέγιστες ταχύτητες στον πυρήνα του να είναι πάνω από 200 κόμβους (= 230 mph = 370 km / h).

Flight BA112: https://flightradar24.com/data/flights/ba112#23cda523

Flight VS4: https://flightradar24.com/data/flights/vs4#23cda8ed

Οι πτήσεις της Νέας Υόρκης – Λονδίνου χθες το βράδυ αποκάλυψαν απίστευτες λεπτομέρειες για το πόσο γρήγορα πήγαιναν όλα τα αεροπλάνα σε αυτή τη διαδρομή . Το Boeing 747-436 (πτήση BA112) πήρε μόνο 4 ώρες και 56 λεπτά από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο ενώ το Airbus A350-1041 (πτήση VS4) πήρε ένα λεπτό περισσότερο, 4 ώρες και 57 λεπτά! Αυτό είναι απίστευτα γρήγορο για τα ταξίδια στο εξωτερικό και είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήθηκε ένα νέο ρεκόρ για τέτοιου είδους αεροσκάφη ! 

Ο ταχύτερος διατλαντικός χρόνος πτήσης πάντως με επιβατικό αεροπλάνο πραγματοποιήθηκε από το Concorde όταν το υπερηχητικό αεροσκάφος ήταν σε λειτουργία . Η πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο που έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1996, διήρκεσε  2 ώρες και 53 λεπτά, σύμφωνα με την BA.

Παραπάνω είναι η εντυπωσιακή εικόνα των πτήσεων που χρησιμοποιούν το ισχυρό ρεύμα των 200 κόμβων για τις ανατολικές διαδρομές από τις ανατολικές ΗΠΑ προς τη Δυτική Ευρώπη. Παρατηρήστε επίσης οτι τα αεροπλάνα χρησιμοποιούν το βορειοανατολικό ρεύμα  που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του υψηλού  πάνω από τις Αζόρες

Ο  καθηγητής της ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Reading, Paul Williams, δήλωσε στον Independent ότι “Το διατλαντικό ρεκόρ χρόνου πτήσης ανατολικά έχει σπάσει τρεις φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. Το Jet Stream στην ατμόσφαιρα γίνεται ταχύτερo – όχι τα ίδια τα αεροπλάνα” !

Τόσο η British Airways όσο και η Virgin Atlantic έσπασαν το ρεκόρ γρήγορης πτήσης που είχε υπάρξει στο παρελθόν από Νορβηγική εταιρεία το 2018, η οποία κράτησε πέντε ώρες και 13 λεπτά μεταξύ Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

Δείτε την πορεία του jet stream για τις επόμενες ημέρες

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Visited 23 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *