TOP STORIES Αρθρογραφια

Αξιολογώντας την Τουρκική Πολιτική Διαστήματος- Αποτελέσματα και Επιπτώσεις

Μια ολοκληρωμένη μελέτη παρουσιάζει ο κ. Αλέξανδρος Κολοβός επίκουρος καθηγητής Διαστημικής Τεχνολογίας της Σχολής Ικάρων , στο Ινσιτούτο Διεθνών και Ευρωπαικών & Αμυντικών Αναλύσεων με θέμα ” Αξιολογώντας την Τουρκική Πολιτική Διαστήματος: Αποτελέσματα και Επιπτώσεις” . Το κείμενο αυτό παρουσιάσει τον κύκλο της Πολιτικής Διαστήματος της Τουρκίας. Εξετάζει την κυβερνητική ατζέντα της Τουρκίας για το Διάστημα, τη διαμόρφωση της συναφούς πολιτικής και τους φορείς εκπόνησής της, καθώς και της εφαρμογής της.

Περιγράφονται τα υφιστάμενα δορυφορικά προγράμματα, καθώς και τα επόμενα βήματα που έχουν σχεδιαστεί σε κάθε κατηγορία. Στη συνέχεια προσπαθεί να κάνει μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων της τουρκικής Πολιτικής Διαστήματος, καθώς και των επιπτώσεών της. Από την ανάλυση αναδεικνύονται πέντε κύρια χαρακτηριστικά της: η επιδίωξη για παρουσία σε όλες τις θεματικές του Διαστήματος, ο προσανατολισμός στην εξυπηρέτηση αναγκών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, η ανάδειξη μίας εναρμονισμένης εθνικής προσέγγισης, η τάση για αυτονομία μέσω εγχώριας σχεδίασης και παραγωγής δορυφορικών συστημάτων και, τέλος, ότι αποτελεί μια κυβερνητική προτεραιότητα που υπακούει σε μια διαχρονική Υψηλή Στρατηγική.

Ήδη από το καλοκαίρι του 2019 ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωνε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να μοιραστεί τη διαστημική τεχνολογία της με την Τουρκία. Αυτή την περίοδο το τουρκικό διαστημικό ινσιτούτο TUBITAK UZAY εργάζεται για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα όπως τους προωθητές που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια (Hall Thruster). Πρόκειται για μία νέα σχετικά τεχνολογία η οποία θα αναπτυχθεί σε νέες εγκαταστάσεις του ιδρύματος και θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε άλλα διαστημικά οχήματα που πρόκειται να κατασκεταστούν στην Τουρκία ακόμα και στο εθνικό πρόγραμμα για τη Σελήνη (National moon Project) όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του.

Η επιδίωξη της γείτονος σκοπευει πέραν της ασφάλειας και στην εμπορευματοποίηση . Ήδη από το 2017 ο υπουργός Μεταφορών και , Ναυτιλίας και Επικοινωνιών Ahmet Arslan δήλωνε οτι η Τουρκία θα γίνει μια χώρα που θα παράγει και θα εκτοξεύει δορυφόρους , αλλά θα εξάγει και τεχνολογία .

Η συνέχεια στην εξαιρετική ανάλυση του κ. Κολοβού που ακολουθεί παρακάτω.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

 

Visited 10 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *