TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα

Επίπεδο παγοποίησης και περιοχές χιονοπτώσεων- Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ένα σημαντικό στοιχείο του καιρού που μελετούν οι μετεωρολόγοι σε ψυχρές εισβολές είναι το επίπεδο παγοποίησης , ένας δείκτης σημαντικός , διότι με με βάση τη τιμή του, καθορίζεται το ύψος δημιουργίας του χιονιού, καθώς και το σημείο έναρξης της τήξης του. Σημαντικό ρόλο παίζει και η δομή της ατμόσφαιρας κάτω από το επίπεδο παγοποίησης και μέχρι το έδαφος, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό για το αν το χιόνι θα φθάσει στο έδαφος.

Οι φίλοι των χειμερινών σπορ χρησιμοποιούν πολύ συχνά αυτόν το δείκτη όταν πρόκειται να ταξιδέψουν για τους χειμερινούς προορισμούς τους . Στη παραπάνω εικόνα μπορείτε να διακρίνετε όχι μόνο τα επίπεδα παγοποίησης , αλλά και πολλές άλλες πληροφορίες καιρού  φέροντας ως παράδειγμα το Καρπενήσι μέσα από τη γνωστή ιστοσελίδα snow-forecast

Είναι γνωστό ότι το νέφος πάνω από το επίπεδο παγοποίησης του, αποτελείται κυρίως από υδροσταγονίδια και παγοκρυστάλλους σε υπέρτηξη, με αποτέλεσμα το χιόνι να δημιουργείται πάνω από το επίπεδο παγοποίησης. Το μέγεθος και η μορφή των νιφάδων εξαρτώνται από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες. Έτσι, καθώς το χιόνι πέφτει και βρίσκεται κάτω από το επίπεδο παγοποίησης, όταν συναντήσει στρώματα αέρα με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 0˚C, τότε οι νιφάδες τήκονται και πέφτουν στο έδαφος με μορφή βροχής, διαφορετικά πέφτουν σαν χιόνι.

Στη γνωστή ιστοσελίδα Windy μπορούμε να βρούμε πολλές πληροφορίες καιιρού και ειδικά χιονιού όπως το επίπεδο παγοποίησης ,το πάχος χιονιού κ.α, Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε οτι το επίπεδο παγοποίησης πχ. για την περιοχή των Μεγάρων είναι τα 300 μέτρα το πρωί μιας Δευτέρας. Πειραματιστείτε με την επιλογή μοντέλου (κάτω δεξιά) ή με την επιλογή παραμέτρου και γίνετε και εσείς “μικροί” μετεωρολόγοι.  Αν πατείστε τον σύνδεσμο εδώ και πάτε στο είδος υετού θα δείτε οτι εκεί που για παράδειγμα το επίπεδο παγοποίησης ειναι 300 μ το είδος υετού μπορεί να είναι βροχή , ενω κάπου αλλού χιόνι.

Για την ιστορία σας θυμίζω οτι ο Murray από το 1952, εξέτασε την παρουσία βροχής και χιονιού σε διάφορα ισοβαρικά επίπεδα στην περιοχή των Βρετανικών νήσων και βρήκε να συνυπάρχουν παγωμένες και μη παγωμένες μορφές, όταν το επίπεδο παγοποίησης είναι κοντά στα 300 μέτρα κάτι που ισχύει σε γενικές γραμμές σε ηπειρωτικές και ωκεάνιες περιοχές. Στη χώρα μας παρατηρείται ότι κατά την επικράτηση του ¨Ωμέγα εμποδισμού¨, το επίπεδο παγοποίησης παίρνει τη μεγαλύτερη τιμή από τις υπόλοιπες συνοπτικές καταστάσεις, κοντά στα 1001 hPa ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι όλα αυτά τα στοιχεία του καιρού που πλέον κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι κατά κανόνα αξιόπιστα , τα λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας , όμως όταν πρόκειται να λάβουμε κάποιες αποφάσεις που θα τις χρησιμοποιήσουμε επιχειρησιακά , συνήθως εμπιστευόμαστε το μοντέλο το οποίο έχουμε αξιολογήσει και το οποίο διαχρονικά  μας έχει αποδείξει σταθερότητα και αξία .

Visited 107 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *