TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα

Μικρά μαθήματατα από τις έντονες βροχοπτώσεις (περιοχή Κρήτης)

Μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν σήμερα Δευτέρα στην περιοχή της Κρήτης και στον μετεωρολογικό σταθμό της ΕΜΥ στα Χανιά έπεσαν 116 mm εκ των οποίων τα 52 mm σε λίγες μόνο ώρες .

Ανάλογες τιμές σημειώθηκαν και στους σταθμούς του ΕΑΑ στους πεδινούς σταθμούς των νομών Ρεθύμνου και των Χανίων. Αξίζει να σημειωθεί ,  οτι στους ορεινούς σταθμούς του Σέμπρωνα και του Ασκύφου Χανίου τα ύψη βροχής μέχρι και τις πρώτες βραδυνές ώρες έφτασαν τα 319 και 336.4 mm δηλαδή ήταν 3 με 6 φορές παραπάνω απ’ ότι στους παραθαλάσσιους σταθμούς. Το νερό που σημειώθηκε  στα ορεινά μεταφέρθηκε μέσα από τις λεκάνες απορροής με σφοδρότητα στα πεδινά και λόγω του μεγάλου όγκου και της ραγδαιότητας δημιουργήθηκαν πολλά πλημμυρικά φαινόμενα .

Το καθεστώς βροχοπτώσεων στην Ελλάδα εδώ και χρόνια ήταν γνωστό οτι είναι συνάρτηση του γεωγραφικού πλάτους, της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, και κυρίως της σύνθετης ορογραφίας μιας περιοχής. Οι ορογραφικές βροχές λοιπόν, στις κορυφογραμμές των βουνών, όλης της Ελλάδος διεκδικούσαν και εξακολουθούν να διεκδικούν τα πρωτεία . Εδώ και 80 χρόνια έχουν καταγραφεί τα απόλυτα ετήσια μέγιστα βροχόπτωσης σε ορεινούς και ημιορεινούς σταθμούς με το ρεκόρ τα 2.685, 7 στον μετεωρολογικό σταθμό Ασκύφου Χανίων ( που ανήκε παλαιότερα στο Υπ. Γεωργίας ) .

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έγινε προσπάθεια για πλήρη καταγραφή των μετεωρολογικών και βροχομετρικών σταθμών (Αύγουστος του 1987 με την τρίτη έκδοση του μητρώου), όπου καταγράφηκαν 1613 σταθμοί εκ των οποίων λειτουργούσαν 1066. Σήμερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υδροσκοπίου από τους κυριότερους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που παράγουν κλιματικά δεδομένα καταγράφονται 2313 σταθμοί, εκ των οποίων οι 1321 διαθέτουν κάποιες στοιχειώδεις χρονοσειρές ( δηλαδή δεδομένα χωρίς διακοπές, κενά και ελλείψεις παρατηρήσεων) , ενώ  άμεση διάθεση των δεδομένων υπάρχει από το ΕΑΑ και με καθυστέρηση από την ΕΜΥ. Από όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι απαραίτητος ο ανασχεδιαμός της κάλυψης όλων των σταθμών και κυρίως του ορεινού δικτύου με συνεργασίες μεταξύ των φορέων (για να μην υπάρχουν επικαλύψεις) και με στόχο την δημιουργία μιας Εθνικής Βάσης Ανοιχτών δεδομένων για ενημέρωση όλων των πολιτών και των Φορέων.   

Visited 30 times, 1 visit(s) today
0Shares

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *