Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού (21 Φεβ 2019)

Επιβεβαιώνονται σήμερα τα προγνωστικά δεδομένα για επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από το Σάββατο και γιαυτό τον λόγο η ΕΜΥ εκδίδει αυτό το ειδικό δελτίο. Εδώ και μέρες είχαμε αναφερθεί για την συγκεκριμένη μεταβολή στα δελτία πρόγνωσης 3-7 ημερών, όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη και σήμερα -μόλις δύο 24ωρα πριν την έναρξη της κακοκαιρίας- δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με την θέση των κέντρων των βαρομετρικών συστημάτων που θα μας επηρεάσουν. Θα ήταν καλό αυτό το στοιχείο να ληφθεί υπόψη όσων έχουν δημόσιο λόγο για την ενημέρωση του κοινού στα ΜΜΕ.    

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι τέσσερα : Οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 βαθμών, οι πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά 

1. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές

 α. Το Σάββατο (23-02-2019) θα σημειωθούν αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και γρήγορα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της βορείας Αττικής), την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Από τη Θεσσαλία και βορειοτέρα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα .

 β. την Κυριακή(24-02-2019) θα συνεχιστούν  τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο που τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

 γ. ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο (23-02-2019) από το απόγευμα αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και στα βόρεια όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

 2. Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8-9 μποφόρ,

θα πνέουν από το Σάββατο (23-02-2019) το πρωί από τα βόρεια και βαθμιαία στο βόρειο αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ. μικρή εξασθένηση προβλέπεται σταδιακά την Κυριακή (24-02-2019).

3.Ισχυρες βροχές και καταιγίδες

θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές το Σάββατο (23-02-2019), που την Κυριακή(24-02-2019) θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα (25-02-2019) κατά τόπους στην Κρήτη .

 4. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

της τάξης των 10 βαθμών που θα γίνει αισθητή από το Σάββατο (23-02-2019) και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Θα ακολουθήσει ανάλυση της καιρικής κατάστασης από την ΕΜΥ με περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού .

 

Θοδωρής Ν. Κολυδάς

Visited 8 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *