Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί της ΕΜΥ επιβεβαιώνουν…

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί της ΕΜΥ επιβεβαιώνουν όπως θα δούμε παρακάτω οτι οι βροχοπτώσεις στη χώρα μας κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα τον φετινό Ιανουάριο και αυτό καταγράφεται και στην έκθεση της επιτροπής RA VI του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για την περιοχή που αφορά όλη την Ευρώπη και τα δεδομένα συλλέγονται από τους αναγνωρισμένους και πιστοποιημένους σταθμούς της ΕΜΥ .

Σύμφωνα με τον παραπάνω χάρτη απο το κλιματικό κέντρο των ΗΠΑ  σε όλη τη χώρα μας είχαμε 1,3 εως 4 φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα ενω υπήρξαν περιοχές όπως η Εύβοια η Κεντρική Πελ/σος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στα οποία η βροχόπτωση ξεπερνούσε το 400% της μέσης κλιματικής τιμής

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δυτική και μέρος της βόρειας Ευρώπης (βορειοδυτικά) είχαν μειωμένα ποσά βροχοπτώσεων κατά 20-80% , ενώ αντίθετα όλη η ανατολική και μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρώπης είχε αυξημένα ποσοστά βροχοπτώσεων κατά 125-500%. Υπήρξαν δε περιοχές στη Μέση Ανατολή με ύψη βροχής πάνω από 500% σε Ιράκ και Σ. Αραβία!

Τον φετινό Ιανουάριο είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό ημερών χιονιού με μέσο όρο τις 16 με 20 ημέρες , όμως υπήρξαν περιοχές στον κορμό της ηπειρωτικής χώρας με πάνω από 26 ημέρες χιονοπτώσεων (φυσικά πάνω από την οροσειρά της Πίνδου). Σχεδόν «ανύπαρκτες» οι ημέρες χιονιού στην Ισπανία ακόμη και στα Πυρηναία όρη.

Ενδεικτικά παρουσιάζουμε κάποια στατιστικά στοιχεία 4 μετεωρολογικών σταθμών από το πλούσιο κλιματικό αρχείο της ΕΜΥ . Τα δεδομένα από τους σταθμούς που λειτουργούν  πάνω απο 6 δεκαετίες μας επιβεβαιώνουν οτι πράγματι ο φετινός Ιανουάριος ήταν ένας από τους πλέον βροχερότερους μήνες της περιόδου 1955-2019.

 

Visited 26 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *