Uncategorized Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Ε, όχι και από το 1540 !

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν το επόμενο τριήμερο στη Δυτική Ευρώπη και κυρίως στη Πορτογαλία , όπου από σήμερα κατά μέσο όρο προβλέπονται 44 βαθμοί Κελσίου , ενω δεν αποκλείονται και τιμές ακόμη και 46 με 47 βαθμούς σε τοπικό επίοπεδο. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και τα μέσα περίπου του Αυγούστου -όχι όμως σε αυτά τα επίπεδα – και θα επηρεάσουν επίσης την Γαλλία.και την Γερμανία.

Στην περιοχή μας παρατηρούμε οτι για το διάστημα 6 με 12 Αυγούστου  οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε επίπεδα λίγο κάτω απο τα κανονικά και αυτό ισχύει και για όλη τη Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη. Αν πάρουμε πάντως τα προγνωστικά δεδομένα από το πρόγραμμα EFFIS τα οποία αφορούν συνολικά όλο τον μήνα Αυγουστο θα παρατηρήσουμε -όσο και να φανεί παράξενο- οτι τελικώς στην Πορτογαλία παρά το κύμα καύσωνα που επηρεάζει τη χώρα, συνολικά ο μέσος όρος των θερμοκρασιών του Αυγούστου θα είναι χαμηλότερος (!) από τα κανονικά επίπεδα και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα οτι η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα στην Ιβηρική χεσρόνησο θα αλλάξει ριζικά μετά τα μέσα Αυγούστου.

Για την χώρα μας όπως προκύπτει από τον παραπάνω χάρτη οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε κανονικές τιμές (λευκό χρώμα)

Πάντως βρίσκω υπερβολικά τα δημοσιεύματα αλλά και τις  επιστημονικές δημοσιεύσεις που αναφέρουν οτι οι “επιστήμονες προβλέπουν ότι θα έχουμε την πλέον παρατεταμένη θερμή περίοδο απο το 1540 στην Ευρώπη . Η υπερβολή οφείλεται στο ότι  το 1540 δεν υπήρχαν καθόλου καταγραφές θερμομέτρων διότι δεν είχαν εφευρεθεί !  Απλά υπάρχει εκτίμηση από κλιματικές προσομοιώσεις . Σημειώνουμε ότι οι νεότεροι εφευρέτες του σύγχρονου θερμομέτρου αναφέρονται πολλοί και η πλειοψηφία απο αυτούς αποδίδουν το θερμόμετρο στον Γαλιλαίο, άλλοι στον Βάκωνα και άλλοι στον Ολλανδό φυσικό Drebbel που φέρεται να κατασκεύασε τέτοιο όργανο το 1621.

Οσο για το κύμα του 1540 , υπάρχουν αόριστες καταγραφές για θερμοκρασίες πάνω απο 30 βαθμούς (με τα σημερινά δεδομένα) , ενω οι θάνατοι που αναφέρθηκαν τότε αποδίδονται στην παρατεταμένη ανομβρία αλλά και σε επηδημίες. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα μέτρο συγκρισης και κακώς γίνεται αυτή σύνδεση . Κατά τα άλλα για την ιστορία αξίζει να σημειώσουμε οτι τα πρώτα θερμόμετρα ονομάστηκαν θερμοσκόπια από τους αρχαίους Έλληνες Ήρωνα και Φίλωνα που φέρονται να είχαν επινοήσει πρώτοι τέτοια όργανα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.

Κλείνουμε υπενθυμίζοντάς σας τα μεγαλύτερα κύματα καύσωνος όλων των εποχών τα οποία προκάλεσαν θανάτους σε πολλές περιοχές , με πρώτο αυτό του 2003 με 70.000 θανάτους σε όλη την Ευρώπη και με το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών στη Γαλλία . Η Γαλλία αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα , όπως αυτό που είχε αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 1987, όπου στα νοσοκομεία δεν υπήρχε κάλυψη με κλιματσιμό από όλες τις μονάδες τους.,

Visited 4 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *