Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα

“Διαστημικά” Nυχαυγή Νέφη και Μεθάνιο

Ένας σπάνιος τύπος νεφών σε πολύ μεγάλα υψόμετρα φαίνεται να γίνεται όλο και πιο συχνός ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Τα νέφη αυτά είναι τα νυχαυγή νέφη ( noctilucent clouds). Πρόσφατη μελέτη που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες , διαπιστώνει ότι οι αυξανόμενες αναφορές των νυχαυγών νεφών μπορούν να εξηγηθούν με τις όλο και μεγαλύτερες ποσότητες μεθανίου και υδρατμών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο Geophysical Research Letters, χρησιμοποιεί υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης για να διερευνήσει την αύξηση συχνότητας αυτού του είδους των νεφών .  Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των παρατηρήσεων αυτού του τύπου των νεφών στα μεσαία έως υψηλά γεωγραφικά πλάτη έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τι είναι τα νυχαυγή νέφη;

Τα noctilucent clouds είναι ένας σπάνιος τύπος νέφους που δημιουργείται από παγοκρυστάλλους και μετεωρική σκόνη σε εξαιρετικά μεγάλο ύψος και θεωρείται το υψηλότερο νέφος που παρατηρείται στην ατμόσφαιρα της Γης.  Σύμφωνα με τη NASA, το 1885 ήταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι παρατήρησαν αργυρά μπλε σύννεφα να λάμπουν πολύ ψηλά στον νυχτερινό ουρανό Τα νέφη αυτά σχηματίζονται σε υψόμετρο 76 έως 85 χιλιόμετρα (47 έως 53 μίλια), δηλαδή στα ανώτερα όρια της Μεσόσφαιρας. Λόγω του τεράστιου ύψους, φωτίζονται για αρκετή ώρα μετά τη δύση του Ηλίου, εξ’ ου και η ονομασία «φωτεινό νυχτερινό νέφος».

Η απόχρωσή τους είναι αργυρόλευκη ή κυανόλευκη και είναι ορατά μόνο σε περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους (πολικές και υπο-πολικές) και ιδιαίτερα κατά τις θερινές νύχτες. Παρά τη μικρή σχετική πυκνότητα του αέρα και κατά συνέπεια τη σπανιότητα των υδρατμών σε τόσο μεγάλο ύψος ο σχηματισμός του νέφους αυτού είναι δυνατός καθόσον αυτό το ύψος θεωρείται το ψυχρότερο της ατμόσφαιρας και τα έστω ελάχιστα ίχνη υδρατμών που μπορεί να βρεθούν εκεί γρήγορα μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλους. Η όψη του φωτεινού νέφους είναι κυματοειδής, που αποτελεί και το χαρακτηριστικό ενδεικτικό της παρουσίας ισχυρών ανέμων στο ύψος του σχηματισμού του. Οι θερμοκρασίες μερικές φορές φτάνουν κάτω από -210 ° F (-134 ° C)Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η πιθανότερη εξήγηση για την εξωγενή λάμψη τους είναι ότι αποτελούνται από κρυστάλλους πάγου που σχηματίζονται γύρω από μετεωρική σκόνη. Η υψηλή θέση των κρυστάλλων αυτών βοηθά να αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου πέρα ​​από τον ορίζοντα – το φως του ήλιου που δεν φθάνει στους ανθρώπους στο έδαφος, οι οποίοι επομένως βλέπουν έναν σκοτεινό ουρανό και ένα φωτισμένο σύννεφο.

Η συνέχεια του άρθρου αύριο στο News247.gr

Visited 14 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *