Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα

Μια “ψευδής” μαγνητική καταιγίδα τελικά ;

Από τις 2 Ιουλίου κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ή «είδηση» ότι μια μαγνητική καταιγίδα κατηγορίας πρώτου επιπέδου της αντίστοιχης κλίμακας, αναμένεται να πλήξει τη Γη στις 23 Ιουλίου.Η είδηση μεταδόθηκε και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου αναφέρθηκε ότι αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα «συμπεράσματα» του εργαστηρίου του Ινστιτούτου Ηλιακής Αστρονομίας Ακτίνων Χ Λέμπεντεφ.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ρωσικού Ιδρύματος δεν προκύπτει τέτοιο αποτέλεσμα για την καθαρά επιχειρησιακή του πρόγνωση.  Σημειώνουμε ότι και από το εργαστήριο Κοσμικής Ακτινοβολίας της Αθήνας που διευθύνεται από την κ. Ελένη Χριστοπούλου-Μαυρομιχαλάκη (Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) δεν έχει υπάρξει κάποια παράξενη Ηλιακή Δραστηριότητα για το επόμενο τριήμερο, δηλαδή μέχρι εκεί όπου μπορούν να είναι σχετικά ασφαλείς αυτές οι προγνώσεις.

Το δε Εθνικό Αστεροσκοπείο στην επίσημη ιστοσελίδα του στο Facebook από τις 2 Ιουλίου αναφέρεται σε αυτό το γεγονός και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ενημερώνει επίσημα ότι τέτοιου είδους μακροχρόνιες προβλέψεις είναι επιστημονικά ανέφικτες και η άκριτη προβολή τους δημιουργεί πανικό και επομένως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη». «Τέτοιες προγνώσεις παρέχονται σε καθημερινή βάση από ερευνητικές ομάδες του ΕΑΑ, που έχουν αναπτύξει σχετικές υπηρεσίες στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) αλλά και από άλλους διεθνείς οργανισμούς» προσθέτει.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

Κάποιοι για δημιουργία εντυπώσεων πήραν ένα άλλο μέρος από την επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ηλιακής Αστρονομίας Λέμπεντεφ και εντελώς αυθαίρετα ανέσυραν ένα καθαρά πειραματικό προϊόν «πρόγνωσης» διαρκείας 27 ημερών. Αυτό το στοιχείο εξακολουθεί να υπάρχει αναρτημένο, κάτι που κατά την προσωπική μου άποψη δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Και αυτό πολύ απλά διότι είναι γνωστό ότι τόσο μακροπρόθεσμη πρόγνωση δεν μπορεί να υπάρξει και βεβαίως επειδή αυτή η αναφορά δίνει βάσεις για παραπληροφόρηση του κοινού. Συνεπώς το μερίδιο της ευθύνης δεν καταλογίζεται μόνο στα μέσα ενημέρωσης που αναφέρθηκαν σε αυτό το «μελλοντικό συμβάν». Παρακάτω παραθέτω τη σχετική εικόνα με την «πρόγνωση» 27 ημερών που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.

Ο χρόνος θα δείξει τελικά τι θα γίνει και φυσικά πρέπει κλείνοντας να επισημάνουμε ότι ένα «βίαιο» γεγονός στον Ήλιο, όπως μια ισχυρή έκλαμψη στην επιφάνεια του συχνά συνοδευόμενη από εκτινάξεις μάζας και ενεργητικών σωματιδίων, δεν συνεπάγεται αυτομάτως και μια μαγνητική καταιγίδα στη Γη, ιδιαίτερα αν ο πλανήτης μας δεν βρίσκεται κοντά στην διεύθυνση διάδοσης τους.

 

 

Visited 2 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *