Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 η Περιφερειάρχης Αττικής κ.Ρένα Δούρου κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι εδώ: Προκλήσεις και Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι η «κλιματική αλλαγή δεν απειλεί μόνο μια περιοχή ή έναν δήμο , αλλά είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.
«Στόχος της ημερίδας είναι να μπουν οι βάσεις για νέες προτάσεις και πολιτικές, στη βάση συναντίληψης και συνεργειών μεταξύ κυβέρνησης-τοπικής αυτοδιοίκησης-επιστημονικής κοινότητας-κοινωνίας των πολιτών» σημείωσε η κ. Δούρου. Η ίδια υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Αττικής δημιουργεί και εκσυγχρονίζει υποδομές, ανατρέποντας τη «στρεβλή κανονικότητα που υπηρετούσε μία εξίσου στρεβλή αντίληψη περί ανάπτυξης και αστικού ιστού». Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 160 έργα, ύψους μισού δισ. ευρώ, στο πλαίσιο «ενός, κυριολεκτικά, αγώνα δρόμου που κάνουμε απέναντι σε χρόνιες παθογένειες, γραφειοκρατίες, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και πολυνομία». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί -λόγω επικαιρότητας- και στην έγκαιρη λήψη κάθε προβλεπόμενου μέτρου προκειμένου να συνδράμει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, που μετείχε στηη ημερίδα αφού συνεχάρη την περιφερειάρχη Αττικής για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντικός ή οικονομικός τομέας που να μην επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από την κλιματική αλλαγή. Όπως τόνισε, και στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της θερμοκρασίας, και πάλι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες συνέπειες «πολλές από τις οποίες είναι ορατές και σήμερα».
Ο γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, επισήμανε την ποικιλία των συνεπειών που επιφέρει στη ζωή μας η αλλαγή του κλίματος μετά τη συσσωρευμένη «ανθρώπινη απόπειρα υποταγής της φύσης». Όπως σημείωσε, συνέπειες, όπως οι πλυμμύρες που επιμένουν σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και η ξηρασία, η λειψυδρία κ.ά., οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου καθιστούν την κοινωνία μας πιο ευάλωτη με ανυπολόγιστο κόστος ζημιών.Ο κ. Καπάκης ενέφερε ότι το υπολογισθέν κόστος είναι ιδιάιτερα υψηλό σε παγκόσμιο επίπεδο «κοντά στα 400 δισ. ευρώ στην οικονομία και το εμπόριο» ενω αναφέρθηκε στην πλήρη ανάπτυξη του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και τον καλύτερο εξοπλισμό που διαθέτει, όπως και αυτόν των εθελοντών που στηρίζει η Περιφέρεια. «Απαιτείται ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης για την αύξηση της ανθεκτικότητας της ανθρωπότητας και της μείωσης του κινδύνου από την κλιματική αλλαγή»
Στην ημερίδα απέστειλε μήνυμα ο Gaetano Leone, συντονιστής του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme, Mediterranean Action Plan – UNEP/MAP), στο οποίο αναφέρθηκε στις πρωτοφανείς απειλές που αντιμετωπίζει η λεκάνη της Μεσογείου «δεδομένου ότι έχει αναγνωριστεί ως μία από τις δύο περιοχές, παγκοσμίως, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι αναφορές-παρεμβάσεις που έκαναν ο Διοικητής της ΕΜΥ Ταξίαρχος κ. Ν. Βογιατζής και ο Διευθυντής Κλιματολογίας της ΕΜΥ κ. Ν. Καραταράκης οι οπαίοι επεσήμαναν οτι η κλιματική αλλαγή και η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα . Παρουσιάστηκε επίσης το σύστημα προειδοποιήσεων της ΕΜΥ για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στο πλαίσιο της Ημερίδας της Περιφέρειας Αττικής παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, Κατερίνα Ιγγλέζη, η Βουλευτής Β’ Αθηνών, Χαρά Καφαντάρη , ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμηρές πολιτικές αναφορές, χωρίς όμως να γίνει εμφανής ο λόγος για τον οποίον αναφέρθηκαν. Η Περιφερειάρχης, τονίζοντας την ανάγκη νέων προτάσεων και πολιτικών «στη βάση συναντίληψης και συνεργειών: κυβέρνησης – τοπικής αυτοδιοίκησης – επιστημονικής κοινότητας – κοινωνίας των πολιτών», υπογράμμισε ότι «από το προσκλητήριο αυτό δεν πρέπει να λείπει κανείς. Γιατί δεν πρόκειται για την υπόθεση μίας Διοίκησης ή μίας παράταξης. Αφορά την Αττική και όχι μόνο. Ορισμένοι όμως επιλέγουν να είναι απόντες». «Επιχειρούν, στο όνομα μιας τυφλής αντιπολιτευτικής πρακτικής να πλήξουν – έτσι νομίζουν τουλάχιστον – μία Περιφέρεια, μία Διοίκηση, ένα πρόσωπο, απομειώνοντας τη σημασία της κλιματικής αλλαγής».